Σχόλια
Εκείνη η πρόταση των Εθελοντών του Κιλκίς για τη στέγαση των προσφύγων ανά δυο τρεις οικογένειες σε κάθε χωριό, ώστε να διαχυθούν και τα οικονομικά οφέλη, άξιζε περισσότερη προσοχή. Δυστυχώς επικράτησαν φωνές και ορυμαγδός κυρίως στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς και μάλιστα για λεπτομέρειες ανάξιες της σοβαρότητας του θέματος.
Για τη διαχείριση του προσφυγικού μιλούσε το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του SKY ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και τα κέντρα φύλαξης.
«Πολιτική μας είναι να γίνουν σε όλη την Ελλάδα και από το σχεδιασμό μας εξαιρούμε τη Θράκη και τους νομούς που βρίσκονται στα σύνορα…», τόνισε ο αναπληρωτής.
Προκάλεσε εντύπωση μια ανακοίνωση του Δήμου Κιλκίς που προσκαλούσε το ενδιαφέρον όσων διαθέτουν επαρκείς κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις να «φιλοξενήσουν» αδέσποτα παραγωγικά ζώα. Προφανώς στα όρια του δήμου. Κίνησε την περιέργειά μας και απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπάλληλο, η οποία και μας ενημέρωσε ότι η ανακοίνωση έγινε κατ’ εφαρμογή σχετικού νόμου και κατ’ ουσίαν δεν χρειάστηκε ποτέ να εφαρμοστεί στην πράξη.
Σε λίγο ξεκινούν τη λειτουργία τους οι βρεφονηπιακοί σταθμοί κι είναι ευκαιρία να καταγράψουμε την καταγγελία της κας Θεοδώρας Τσιμπίδου, εργαζόμενης στον Οργανισμό των δημοτικών παιδικών σταθμών.
Στο Κέντρο Υγείας Δροσάτου βούλωσε η αποχέτευση και όπως ήταν φυσικό τα προβλήματα δεν ήταν λίγα κι έπρεπε να λυθούν άμεσα.
Μαζί με το προσωπικό του Κέντρου κινητοποιήθηκε και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Τερζενίδης, ο οποίος ειδοποίησε και τη ΔΕΥΑΚ για να δοθεί άμεση λύση.
Δυο μεγάλες Κυριακάτικες εφημερίδες, η Καθημερινή και το Βήμα, στα ρεπορτάζ τους για την ανανέωση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. για τις επόμενες εκλογές κατέγραφαν πως στο Κιλκίς μια θέση διεκδικεί η αναπληρώτρια γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Νατάσα Σωτηριάδου.
Διαβάζουμε τις ειδήσεις στους γειτονικούς νομούς. Και από την Πιερία έρχεται η είδηση: Σε ειδική εκδήλωση - μνημόσυνο τίμησαν οι εκεί φορείς και κάτοικοι τη μνήμη του παλικαριού Νικόλαου Τσιγκαρόπουλου που έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1974 εναντίον των εισβολέων Τούρκων στον β’ Αττίλα.
Και αναπόφευκτα μελαγχολούμε που το δικό μας παλικάρι από τη Βάθη Γιάννη Ιγνατιάδη, που αγνοείται από τις 15 Αυγούστου 1974 και τις μάχες γύρω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, το ξεχάσαμε.
Θλίψη….
Φίδι εθεάθη στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Καστοριάς, πριν λίγες ημέρες.
Οι πληροφορίες που θέλουν το φίδι της Καστοριάς να κατάγεται από Κιλκίς, κρίνονται ως αβάσιμες.
Επί του παρόντος δεν εξεδόθη ουδεμία ανακοίνωση από φορείς της Καστοριάς. Εικάζεται ότι ανάλογη σιγή θα επιδείξουν και οι ομόλογοι (φορείς) του Κιλκίς.
Ανίδεοι είναι
οι άνθρωποι
Διαμαρτύρονται οι θιγέντες κάτοικοι της Ειδομένης διότι, λένε, το κράτος δεν εδέησε δυο χρόνια τώρα να τους πληρώσει 98.000 ευρώ, όπως υπολογίστηκαν οι ζημιές στα χωράφια τους. Και μαζί τους διαμαρτύρεται και ο Δήμαρχος της Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.
Μα, οι άνθρωποι είναι εντελώς ερασιτέχνες. Έχουν τη λύση στα χέρια τους και δεν την αξιοποιούν. Εκεί που θα περιμένουν χρήματα από την καλοκαρδία ενός δυο υπουργών, γιατί δεν στήνουν μια Μ.Κ.Ο. να έχουν να …δανείζουν κιόλας;
***
Καλή ώρα, τώρα που οι πρόσφυγες λημεριάζουν κατά δεκάδες σε αγροτικές και δασικές περιοχές των συνόρων, ελπίζοντας πως κάποιο «κύκλωμα» θα τους μπάσει στην ΠΓΔΜ. Βγείτε μαζέψτε τους, πριν την αστυνομία και εγκαταστήστε τους στα χωράφια σας. Έτσι και δημιουργήσετε μια Μ.Κ.Ο. λύσατε το πρόβλημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής. Και της τσέπης σας.
Στήστε μια Μ.Κ.Ο. και θα εισάγετε πρόσφυγες με το στανιό να καταπατούν τα χωράφια σας. Που λέει ο λόγος. Και αποδεικνύει η εμπειρία.
Διαφοροποίηση ΣΥΡΙΖΑ
για πρόσφυγες στο Χωρύγι
Είχαμε γράψει και παλιότερα για τη διαφοροποίηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη λειτουργία του «παραμάγαζου Μουζάλα», όπως το χαρακτηρίζουν στο Κιλκίς, και την επιλογή της ενοικίασης της ιδιωτικής έκτασης στο Χωρύγι για τη λειτουργία του κέντρου.
Η διαφοροποίηση ήρθε και στη συγκέντρωση που έγινε στο Χωρύγι, με τη Νόπη Παπαδοπούλου, παλιό και εντιμότατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, να τονίζει το αυτονόητο, πως ο χώρος που επιλέχθηκε είναι παντελώς ακατάλληλος, αν στοχεύεις στην ενσωμάτωση των προσφύγων, και πως αυτοί θα πρέπει να στεγαστούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν ρωτήθηκε σε καμία φάση της διαχείρισης του προσφυγικού στο νομό μας.
Αν πρόκειται να στήσεις προκάτ σπίτια για 1000 πρόσφυγες, που μάλλον θα είναι και πολύ περισσότεροι, προσωρινά για 2-3 χρόνια όπως λένε, το φυσιολογικό δεν θάταν να βρεις δημόσια έκταση ή εκτάσεις (που τόσες πολλές διαθέτουμε) σε 2-3 μέρη του νομού και να κάνεις υποδομή που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στο μέλλον από τις τοπικές κοινωνίες;
Ενας νοικοκύρης αυτό θάκανε. Το φυσιολογικό θάταν αυτό. Αλλά όπως είπε και ο Τάσος ο αστυνόμος στο Χωρύγι, τότε δεν θάχε …κονόμα!
Προοδεύουμε σε βαθμό ασύλληπτο για τον κοινό νου. Με τολμηρές πολιτικές επιλογές που ενάμιση αιώνα πριν θα ήταν ακατανόητες. Παραδείγματος χάριν στα χρόνια που έδρασε ο λήσταρχος Νταβέλης (μετά τα 1850) ουδείς εκ των πρωθυπουργών που άσκησαν τότε εξουσία (Αντώνιος Κριεζής, Κωνσταντίνος Κανάρης, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Δημήτριος Βούλγαρης κ.ο.κ)
Δεν θα κλείσει το Κέντρο Προσφύγων στο Χέρσο;
Συντάκτης: Eidisis.grΟ υπουργός επί του Μεταναστευτικού κ. Μουζάλας μας είχε διαβεβαιώσει πως το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Χέρσο είναι ακατάλληλο και μέχρι το φθινόπωρο θα έχει κλείσει.
Τη διαβεβαίωση έδωσε στο δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη, ο οποίος ενημέρωσε, ως όφειλε και το δημοτικό συμβούλιο. Τώρα έρχεται ο γενικός γραμματέας Υποδοχής, Οδυσσέας Βουδούρης και ανακοινώνει πως από το φθινόπωρο σε τρία κέντρα φιλοξενίας, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, το Χέρσο Κιλκίς και τα Δολιανά Ιωαννίνων, ξεκινάει η σίτιση προσφύγων μέσα από τις κοινοτικές κουζίνες, που θα αντικαταστήσουν τη διανομή φαγητού από τις εταιρείες κέτερινγκ.