Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 11:55:55 πμ
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008 10:15

2ο Πανελλαδικό Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού

 Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Ποντιακού Πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε 12 και 13 Απριλίου στην Καστοριά.  Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην ποντιακή διάλεκτο και το ποντιακό θέατρο και διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων της Π.Ο.Ε. Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, σε συνεργασία με την επιτροπή Πολιτισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.)
Κορυφαίοι επιστήμονες και άνθρωποι του πολιτισμού έκαναν εισηγήσεις τις οποίες παρακολούθησαν στελέχη των ποντιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα. Το Σάββατο 12 Απριλίου ήταν αφιερωμένο στην ποντιακή διάλεκτο και η Κυριακή 13 Απριλίου στο ποντιακό θέατρο.   
Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον  κ. Ευστάθιο Πελαγίδη Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα.: «Η συμβολή του ποντιακού ελληνισμού στην πρόοδο της χώρας μετά τον  ξεριζωμό και την προσφυγική αποκατάσταση».
Ο κ. Κωνσταντίνος Ντίνας αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μίλησε με θέμα: «Το Παρόν και το μέλλον της Ποντιακής Διαλέκτου. Μια διδακτική πρόταση». Ο κ. Ντίνας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  στο σχετικό πρόγραμμα που υλοποιείται από τον ίδιο  σε συνεργασία με την Π.Ο.Ε για την διαμόρφωση διδακτικού υλικού τριών επιπέδων της ποντιακής διαλέκτου  
Ο ομότιμος  καθηγητής του Α.Π.Θ κ. Δημήτριος  Τομπαϊδης αναφέρθηκε στο  «Παρόν και το μέλλον της ποντιακής Διαλέκτου» εκφράζοντας την ελπίδα του ότι θα μπορέσει να παραταθεί η ζωή της γλώσσας των Ελλήνων του Πόντου.  
Στο στρογγυλό τραπέζι για το παρόν και το μέλλον της ποντιακής διαλέκτου συζήτησαν οι κ. Δημήτριος Τομπαϊδης, Κωνσταντίνος Ζουρουφίδης, Χριστόφορος Χριστοφορίδης, Ιωάννης Κασκαμανίδης, Κωνσταντίνος Διαμαντίδης και Γεώργιος Παρχαρίδης.
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε κ. Γεώργιος Παρχαρίδης εξέφρασε την βούληση του να ξεκινήσει την επομένη του συνεδρίου η υλοποίηση των συμπερασμάτων του και τόνισε με αποφασιστικότητα πως με την ολοκλήρωση του σχετικού διδακτικού υλικού από το Πανεπιστήμιο Δυτική Μακεδονίας, ανοίγει ο δρόμος για την σύγχρονη διδασκαλία της ποντιακής γλώσσας σε όλους τους ποντιακού συλλόγους  Η εισήγηση του κ. Κωνσταντίνου Ζουρουφίδη,  που έγινε αποκλειστικά στην ποντιακή διάλεκτο, αποτέλεσε μια ισχυρή μαρτυρία για τις εκφραστικές δυνατότητες της γλώσσας των Ελλήνων του Πόντου, συνέχεια της αρχαίας Ιωνικής «που δεν έχει το κουράγιο να πεθάνει» όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο αείμνηστος  Ανδρέας Παπανδρέου το 1985 χαιρετίζοντας το Α΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού.
Για το ποντιακό θέατρο στο στρογγυλό τραπέζι που οργανώθηκε μίλησαν ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, ηθοποιός, συντονιστής της επιτροπής Πολιτισμού της Π.Ο.Ε  και ο κ. Ιεροκλής Μιχαηλίδης– ηθοποιός.
Ο ηθοποιός κ. Τάκης Βαμβακίδης έστειλε χαιρετισμό  επειδή δεν μπόρεσε να  παραβρεθεί, καθώς λόγω ομίχλης δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το αεροπλάνο στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Γιώτης Βασιλειάδης, ηθοποιός -σκηνοθέτης ανέπτυξε το θέμα «Τα ποντιακά δρώμενα σαν σημείο αναφοράς και προέκτασης της πολιτιστικής μας  κληρονομιάς. Ο κ. Θεμιστοκλής Απατσίδης, δάσκαλος εισηγήθηκε με θέμα «Από τις ανιμιστικές τελετουργίες του μώμου στα σύγχρονα λαϊκά δρώμενα».
    Για «το ποντιακό θέατρο χθες  και σήμερα μίλησε ο κ. Λάζος  Τερζάς ηθοποιός -σκηνοθέτης. Ο κ. Ιωάννης Γεωργιάδης, ερασιτέχνης, ηθοποιός σκηνοθέτης αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις προοπτικές του ερασιτεχνικού ποντιακού θεάτρου».
    Τέλος ο κ. Χάρρυ Κλύνν, συγγραφέας, ηθοποιός   ανέπτυξε τις σκέψεις του «για ένα σύγχρονο ποντιακό θέατρο» και πρότεινε στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος να δημιουργηθεί μόνιμη θεατρική στέγη.
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε Γιώργος Παρχαρίδης ανταποκρινόμενος  στην παραπάνω πρόταση σημείωσε πως η Ομοσπονδία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις.