Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 3:02:03 μμ
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 09:21

Άγρια φορολόγηση των δημοτών του Γαλλικού

Επιπλέον φορολογικά έσοδα 200.000 ευρώ σε σχέση με το 2008 προσδοκά για το 2009 με τις αυξήσεις που επέβαλε η δημοτική αρχή του Δημάρχου Γ. Θεοδωρίδη καταγγέλλει ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μειοψηφίας Στέφανος Μάλγαρης. Ο κ. Μάλγαρης στη δήλωση του αναφέρει: Όταν ο πληθωρισμός κινείται στα όρια του 4% κι όταν ακόμα και οι αυξήσεις ακόμα και της ανάλγητης ΔΕΗ ίσα ίσα ξεπερνούν το 10% οι δημότες του Γαλλικού υφίστανται την πλέον άγρια φορολογική επιδρομή στους φτωχούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους.
Η δημοτική αρχή του κ. Θεοδωρίδη με τη σύμπραξη των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας επέβαλε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που ξεκινούν από το 32% και φτάνουν μέχρι και το 68%!
Το Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγηση του κ. Θεοδωρίδη και την έγκριση  των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας επέβαλε τις ακόλουθες αυξήσεις.
- Το τέλος καθαριότητας για κατοικίες αυξήθηκε από 0,44 ευρώ/τ.μ. σε 0,58 ευρώ/τ.μ. ήτοι αύξηση 33%
- Το τέλος για τη μεταφορά των αποβλήτων με βυτία σε ΧΥΤΑ από 45 ευρώ αναπροσαρμόστηκε στα 60, ήτοι αύξηση 34%
- Το τέλος καθαριότητας για καταστήματα και εργοστάσια από 0,55 σε 0,77 ευρώ/τ.μ., ήτοι αύξηση 40%.
- Το τέλος ηλεκτροφωτισμού από 007 σε 0,10 ευρώ/5.μ, ήτοι αύξηση 42%
- Το τέλος νεκροταφείων από 3 ευρώ σε 5 ευρώ, αύξηση 68%.
Από τις αυξήσεις αυτές προσδοκά επιπλέον έσοδα για το 2009 κατά 200.000 ευρώ, ποσά που αδυνατούν να καταβάλλουν οι ήδη εξαντλημένοι οικονομικά δημότες μας.
Το βασικό επιχείρημα που προβάλλει η διοίκηση του κ. Θεοδωρίδη είναι πως τα τέλη είναι ανταποδοτικά και με τις ισχύουσες τιμές δεν καλύπτονται οι δαπάνες. Ωστόσο, όπως εξήγησα με λεπτομέρειες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αυξήσεις μπορούν να αποφευχθούν με καλύτερο έλεγχο των δαπανών, με αποτελεσματικότερη διοίκηση. Όταν έχει εκτροχιαστεί κάθε ελεγκτική διαδικασία επί των δαπανών και η διοίκηση του κ. Θεοδωρίδη ασχολείται μόνο επιφανειακά με τα σημαντικά θέματα με μοναδικό σκοπό την αυτοδιαφήμισή της, είναι φανερό πως με τις αυξήσεις αυτές επιχειρεί να μεταφέρει στις πλάτες τω δημοτών το κόστος της δικής της ανεπάρκειας.
Εκφράζω επίσης τη λύπη μου για τη στενόκαρδη και πέραν πάσης ηθικής δεοντολογίας πολιτική πρακτική του δημάρχου Γ. Θεοδωρίδη. Επί μήνες ως δήμαρχος ο κ. Θεοδωρίδης εκτόξευε εναντίον μου ασύστατες κατηγορίες ότι δήθεν με τη σύνταξη του ΓΠ.Σ. αυξήθηκε η φορολογική επιβάρυνση των δημοτών με την εξίσωση των αγροτεμαχίων με τα οικόπεδα. Οι συνεχείς εκκλήσεις μου προς τον κ. Θεοδωρίδη να ενημερωθεί το υπουργείο οικονομίας για το εξόφθαλμο λάθος να εξισώσει φορολογικά αγρούς με οικόπεδα, δεν  εισακούστηκαν. Ζήτησα από τον κ. Θεοδωρίδη να πάμε μαζί στον υπουργείο οικονομίας για να αποκατασταθεί η τάξη και η νομιμότητα. Δυστυχώς όμως όπως απέδειξε η αδιαφορία του, ο  κ. Θεοδωρίδης ενδιαφερόταν περισσότερο να με εκθέσει, όπως νόμιζε,  παρά να βοηθήσει τους δημότες μας. Και τούτο αποδείχτηκε περίτρανα όταν με ενημέρωσή μου προς τον βουλευτή κ. Τσιτουρίδη ο πρώην υπουργός έδρασε αστραπιαία, ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο που εξέδωσε ανακλητική απόφαση και έτσι από τις 15 Νοεμβρίου αποκαταστάθηκε η νομιμότητα και δεν ταλαιπωρούνται πλέον οι δημότες μας.
Φυσικά δεν περιμένω από τον κ. Θεοδωριδη να μου ζητήσει συγνώμη. Αν και επί της ουσίας χρωστά μια μεγάλη συγνώμη προς τους δημότες τα συμφέροντα των οποίων δεν εξυπηρετεί ενώ με τις τελευταίες αδικαιολόγητες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη αποδεικνύεται ο πλέον δεινός διώκτης τους εισοδήματός τους.