Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 2:56:08 πμ
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 19:22

ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ παντού με πολλές παρουσίες και συνεργασίες

Η Ένωση Ποντίων Ν.Κιλκίς «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» είχαν πληθώρα εμφανίσεων και συνεργασιών αφότου γύρισε η αποστολή τους από τον Πόντο. Με χρονολογική σειρά πρώτη εκδήλωση και συνεργασία με το «Ραγιάν» και θέμα την Ποντιακή Γαστρονομία Κυριακή στις 22 Αυγούστου στην Βάθη .
Ετοιμάστηκαν ποντικές λιχουδιές , έγινε μάζωξη χορευτικών από το Κιλκίς και την Κομοτηνή, συγκεντρώθηκε κόσμος πολύς από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Κομοτηνή και άλλα μέρη, ο Λάζος Τερζάς αν και πάντα έτοιμος πήρε τις τελευταίες πληροφορίες για το πρόγραμμα και η εκδήλωση άρχισε. Χορευτές πολλοί, χρώματα στολών, γεύσεις παραδοσιακές και όλα αυτά να συνοδεύονται άριστα από την βροντερή παρουσία του Λάζου. Τα συγκροτήματα που τίμησαν με την παρουσία τους ήταν φυσικά το χορευτικό των ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ, του ΠΑΛΑΤΙΑΝΟΥ, των ΑΚΡΙΤΩΝ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ και το χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Κομοτηνής. Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει η επιστημονική άποψη για την διατροφική αξία των παραδοσιακών τροφών και αυτή προσέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ Βιολόγος Χημικός ο κ. Θωμάς Σαββίδης ο οποίος με λίγα αλλά ουσιαστικά λόγια έβαλε στην σωστή διάσταση το θέμα «διατρέφομαι σωστά και παραδοσιακά». Μετά από αυτή  την  άριστη συνεργασία σειρά είχε η εκδήλωση των «ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΩΝ» στον χώρο πάλι του Αεροδρομίου Κιλκίς, με σκοπό να γίνει θεσμός και η εκδήλωση αλλά και να αποκτήσει πολιτιστική οντότητα ο χώρος αυτός του Αεροδρομίου.
Η εκδήλωση ήταν διήμερη (26-27 Αυγούστου) και φέτος εμπλουτίστηκε και με ένα θεατρικό μονόπρακτο το: «Ο πετεινόν κοσού κίνεται» του Ν. Καλεντερίδη και το οποίο παίχτηκε από μέλη του συλλόγου, στην προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος να ξαναζωντανέψει το τμήμα θεάτρου που είχε επί χρόνια και με μεγάλη επιτυχία. Συντελεστές της παράστασης ήταν Παν. Δαμιανίδης(Πανίκας) , Αγάπη Ανθοπούλου (Χατούνα), Νίκη Τριανταφυλλίδη (Θυμία) Αργύρης Κευσεντζής (υποβολέας), Δημ. Δαμιανίδης (ηχητικά εφέ).Το πρόγραμμα συμπλήρωνε την πρώτη μέρα το τμήμα ενηλίκων παραστάσεων των «Αργοναυτών» και φυσικά πληθώρα πόντιων καλλιτεχνών που γέμισαν με την παρουσία τους τις καρδιές των παρευρισκομένων  με ποντιακές νότες από πολλές και ποιοτικές λύρες και ωδές. Την δεύτερη μέρα εξαιρετική παρουσία έκανε  το χορευτικό των «Ακριτών του Πόντου» Σταυρούπολης και συνεχίστηκε η εξαιρετική βραδιά και με άλλους καλλιτέχνες με αποκορύφωμα την βράβευση του Παύλου Καλαϊντζίδη ή «Παυλάκη Δραμινού» από τον σύλλογο των «Αργοναυτών» για την ποιοτική και πολυετή προσφορά του στο χώρο του ποντιακού τραγουδιού. Ο Παυλάκης ανταπέδωσε το ζεστό χειροκρότημα και την τιμητική πλακέτα που του επέδωσε ο Δήμαρχος Κιλκίς για λογαριασμό του συλλόγου, με πολλά παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια έτσι όπως μόνο αυτός ξέρει να ερμηνεύει. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε πλήρως και τις δύο ημέρες το κάλεσμα των «Αργοναυτών» και γέμισε και αυτό τον χρόνο τον χώρο του Αεροδρομίου βοηθώντας πλήρως τον σύλλογο για να μπορέσει να είναι πιο ενεργητικός και δημιουργικός και να κάνει περισσότερες και ποιοτικότερες εκδηλώσεις στο διάστημα που ακολουθεί .  
Σειρά είχε η έναρξη της εμποροπανήγυρης στις 1 Σεπτεμβρίου και η συμμετοχή του παιδικού τμήματος παραστάσεων του συλλόγου των «Αργοναυτών» στις εκδηλώσεις αυτές. Το χορευτικό απέσπασε και πάλι θετικότατα σχόλια αφού καταχειροκροτήθηκε και κατά την είσοδο στην εξέδρα και κατά την αποχώρησή του δίνοντας έτσι περισσότερες ευθύνες για δουλειά και στους χοροδιδασκάλους και στο ίδιο το Δ.Σ. . Το περίπτερο του συλλόγου είχε στηθεί για άλλη μία χρονιά στον γύρω χώρο για να μπορεί να εξυπηρετεί όλους όσους ήθελαν να πληροφορηθούν για τα τμήματα και τις ώρες λειτουργίας των γραφείων. Τελευταία παρουσία των χορευτικών ήταν στο 47ο Ετήσιο Στοματολογικό Συνέδριο που έγινε στο νεόδμητο ξενοδοχείο VICTORIA. Παρουσία πολλών γιατρών και νοσοκόμων από όλα τα μέρη της Ελλάδος αλλά και του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε μία άρτια παρουσία για τον χώρο του Κιλκίς και του προσφυγικού της  χαρακτήρα από τον υπεύθυνο οργάνωσης του Συνεδρίου κ. Μάκο.
Σε συνέχεια της παρουσίασης και με ωραίο «δέσιμο» παρουσιάστηκε το χορευτικό των «Αργοναυτών» υπό τους ήχους λύρας και νταουλιού και μαγνήτισε τα βλέμματα όλων των συμμετεχόντων στο συνέδριο. Η έξοδος από την πίστα του συγκροτήματος έδωσε έναυσμα για πολλά και παρατεταμένα χειροκροτήματα μένοντας πλήρως ικανοποιημένοι από το θέαμα που τους προσέφεραν οι χορευτές. Αυτές ήταν οι συνεχόμενες παρουσίες των τμημάτων των «Αργοναυτών» δίνοντας ένα πολύ γεμάτο και ποικίλο σε εκδηλώσεις δεκαπενθήμερο. Ο σύλλογος νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τους χορευτές όλων των τμημάτων που συμμετείχαν στις διάφορες εκδηλώσεις και για την βοήθεια που προσέφεραν μέλη του συλλόγου παιδιά και χορευτές στην διοργάνωση των «Αργοναυτικών» καθώς και τους χοροδιδασκάλους των τμημάτων οι οποίοι είχαν μαζεμένες εκδηλώσεις σε μικρό χρονικό διάστημα και ανταποκρίθηκαν πλήρως δίνοντας και πάλι τροφή κολακευτικών σχολίων για τα τμήματα του συλλόγου. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους τους φίλους που προσέφεραν σε μεγάλη δόση την βοήθειά τους ώστε να γίνει πληρέστερες και πιο οργανωμένες οι εκδηλώσεις των «Αργοναυτών».