Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 3:33:34 μμ
Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 05:58

Αυξημένα μέτρα φύλαξης της λίμνης

Αποφασισμένοι να κρατήσουν μακριά από τη λίμνη κάθε λαθραλιέα, μέχρι τις 15 Μαϊου, είναι οι ψαράδες της Δοϊράνης και η Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς, προκειμένου να γίνει ανεμπόδιστα και με τον καλύτερο τρόπο η αναπαραγωγή του γριβαδιού στη λίμνη.

Με πρωτοβουλία του νεοσύστατου Αγροτικού-Αλιευτικού Συνεταιρισμού Δοϊράνης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Δοϊράνη, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που χρόνια τώρα ταλανίζουν τους ψαράδες και ιδιαίτερα οι τρόποι για την καλύτερη φύλαξη της λίμνης από την πλευρά της Αστυνομίας.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του προέδρου Γ. Καραμπάτσου και μελών του συνεταιρισμού, του αντινομάρχη Αν. Αμανατίδη και υπηρεσιακών παραγόντων της νομαρχίας, του αντιδημάρχου Δοϊράνης Σ. Ηλιάδη, του υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς Ι. Παλέ και των διοικητών του Α.Τ. Δροσάτου, του Α.Τ. Τελωνείου και των Συνοριοφυλάκων Δοϊράνης, ενώ συντόνιζε ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Δήμπαλας, ο οποίος είχε και τις πρωτοβουλίες για την δραστηριοποίηση του συνεταιρισμού και τη μίσθωση της λίμνης σ’ αυτόν.
Ο κ. Δήμπαλας σημείωσε πως παρά τα θετικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο θέμα της φύλαξης της λίμνης, υπήρχαν και αδυναμίες συντονισμού και κινητοποίησης των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής, που πολλές φορές δήλωναν έλλειψη δυνάμεων για άμεση επέμβαση, όταν οι ψαράδες ενημέρωναν τα Τμήματα για την ύπαρξη λαθραλιέων στη λίμνη.
Στο σημείο αυτό ο κ. Παλές έδωσε λύση, σημειώνοντας πως η ενημέρωση πλέον δεν θα γίνεται στα Τμήματα της περιοχής, αλλά στο «100» και η Αστυνομική Διεύθυνση θα φροντίζει για το συντονισμό και την άμεση κινητοποίηση περιπολικού, με βάση και το σχεδιασμό που έγινε για την αποτελεσματικότερη φύλαξη της λίμνης. Παράλληλα, ενημέρωσε πως και το ταχύπλοο σκάφος είναι έτοιμο και θα τεθεί στη διάθεση του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης για περιπολίες στη λίμνη και μάζεμα διχτυών που θα βρίσκονται στη λίμνη.
Όλες οι πλευρές επισήμαναν την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών ψαράδων και των αστυνομικών δυνάμεων, πράγμα που θα γίνει, για καλύτερα αποτελέσματα στην ευαίσθητη αυτή περίοδο για το γριβάδι, που βγαίνει στα ρηχά προκειμένου να αφήσει το γόνο του.
Τη λήψη κάθε μέτρου, ώστε η φύλαξη της λίμνης να είναι η καλύτερη δυνατή, ζήτησε και ο κ. Αμανατίδης, σημειώνοντας πως οι ποινές για τους παρανομούντες θα πρέπει να είναι οι αυστηρότερες και χωρίς καμία πιθανότητα χάρης ή επιείκειας.