Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 7:59:41 μμ
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009 09:06

Δ. Οικονόμου:Διαβάζουμε γιατί αγαπάμε το φως

Για τρίτη χρονιά φέτος βραβεύουμε τα τρία παιδιά του Δήμου που είχαν στο χρόνο που πέρασε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Το χρηματικό βραβείο “Άννα Οικονόμου” των τριακοσίων ευρώ και ένα βιβλίο που θα πάρει απόψε το κάθε παιδί δίδεται σαν κίνητρο κάθε χρόνο. Ο Δήμος, δίνοντας την πρέπουσα σπουδαιότητα αλλά και το ενδιαφέρον για τον θεσμό, περιέλαβε στο εορταστικό πόγραμμα “ΑΞΙΟΥΠΟΛΙΤΙΚΑ 2009” και την απονομή των βραβείων μας.


Στα δύο προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν επτά χιλιάδες διακόσιοι (7.200) δανεισμοί βιβλίων καθώς τριακόσιοι πολίτες ανέγνωσαν βιβλία εντός της βιβλιοθήκης.
Στους οκτώ μήνες φέτος, έγιναν χίλιοι εξακόσιοι (1.600) δανεισμοί. Υπήρξαν και εξήντα (60) δανεισμοί από πολίτες γειτονικών Δήμων.
Οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικοί και μας γεμίζουν ικανοποίηση και αισιοδοξία. Αυτός είναι και ο βαθύτερος στόχος και το νόημα των βραβείων.
Στη βιβλιοθήκη σήμερα υπάρχουν έξι χιλιάδες τριακόσια πενήντα (6.350) βιβλία καθώς επίσης περιοδικά, εφημερίδες και τριάντα (30) CD-DVD. Εκτός από τα παιδικά, ιστορικά, μυθολογίες, μυθιστορημάτων σπουδαίων ντόπιων και ξένων συγγραφέων, λογοτεχνών-ποιητών και των: Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Σικελιανού, Κοραή, Σολωμού, Παλαμά, Παπαδιαμάντη, Καζαντζάκη, Ρήγα Φεραίου, Πάτρο-Κοσμά του Αιτωλού, Μακρυγιάννη και άλλων αρχαιοτέρων και νεωτέρων.
Ο Καβάφης αναγνωρίζεται παγκοσμίως και βρίσκεται στους δεκαπέντε πρώτους.
Ελλείψεις στη βιβλιοθήκη πάντα θα υπάρχουν. Επείγει όμως η προμήθεια 4-5 υπολογιστών για να μπορούν μικροί και μεγάλοι να διαβάζουν ηλεκτρονικά και να έχουν πρόσβαση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ.
Αν ο κ. Νομάρχης δεν μας παραχωρήσει τους 4 υπολογιστές που μας τους έχει υποσχεθεί, τότε ο Δήμος πρέπει να προβεί άμεσα στην προμήθειά τους. Μπορεί το βιβλίο του μέλλοντος να μην είναι τυπωμένο σε χαρτί, ο άνθρωπος όμως δεν θα πάψει ποτέ να γράφει και να διαβάζει. Ζεις μέσα από το βιβλίο  πολλές διαφορετικές ζωές, ανοίγει το μυαλό και την ψυχή του ανθρώπου.
Το διάβασμα μαζί με το παιχνίδι και την άθληση πρέπει να αρχίσει από την παιδική ηλικία, να γίνει καθημερινή πηγή χαράς, σκέψης, ιδεών.
Δώστε στον εαυτό σας το πολυτιμότερο δώρο στη ζωή σας. Κάντε το βιβλίο τον καλύτερό σας φίλο. Αρκούν στο 24ωρο είκοσι έως τριάντα λεπτά για να διαβάσετε σε ένα χρόνο 15-20 βιβλία της επιλογής σας.
Το παιδί από βρέφος φωτογραφίζει την κάθε μας κίνηση, την κάθε συμπεριφορά, τον τρόπο που ζει η οικογένεια, αντιγράφει το παράδειγμά μας.
Όλοι έχουμε ευθύνες για παιδιά μας.
Τα πρώτα στηρίγματα το παιδί τα παίρνει από τους γονείς, κυρίως από τη Μάνα, την Ελληνίδα Μάνα.
- Πως θα πούμε στο παιδί να διαβάζει, όταν εμείς δεν διαβάζουμε;
- Πως θα μιλήσουμ στο παιδί ότι το τσιγάρο βλάπτει την υγεία, όταν εμείς καπνίζουμε;
- Πως θα μιλήσουμε για καθαρό περιβάλλον, όταν εμείς το ρυπαίνουμε και καταστρέφουμε την ίδια τη ζωή μας;
Πριν μιλήσουμε στο παιδί για το Χριστό ας μιλήσουμε εμείς με το Χριστό. Πολύ γρήγορα το παιδί θα μπει στην εφηβική ηλικία. Η εφηβεία είναι κρίσιμη ηλικία για τον έφηβο και επίσης κρίσιμη για την Κοινωνία. Είναι όμως η Άνοιξη.
Η γνώση, η μόρφωση μέσα από το βιβλίο είναι δικαίωμα όλων, δεν ξεχωρίζει μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, πλούσιους ή πτωχούς. Αυτή θα μας ανοίξει τα μονοπάτια του νού και της ψυχής.
Αυτή θα μας οδηγήσει σε σωστές λύσεις στη ζωή μας και θα συμβάλει καθοριστικά στην προσωπικότητα του κάθε ατόμου.
Όσο εμείς τροφοδοτούμε τη γνώση τόσο περισσότερο υπηρετούμε τις ιδέες, τις αξίες, την ίδια τη Δημοκρατία. Αν δεν διαβάζουμε είναι βέβαιο ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο μέρος από τον Πολιτισμό μας.
Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης μας διδάσκει: “Να επιζητάς κάθε μέρα την καλλιέργεια του Νου σου” και το “Το έργο των Πολιτών είναι η Σωτηρία της Κοινωνίας”.
Η Γνώση είναι η τροφή του Πνεύματος, χωρίς τη Γνώση ο Άνθρωπος είναι πνευματικά νεκρός.
Κυρίες και κύριοι,
Ο λαός τα τελευταί χρόνια βυθίζεται στο σκοτάδι και θεάται παθητικά το γκρέμισμα των πνευματικών του ερεισμάτων, χάνονται οι παραδοσιακές ηθικές αρχές και αξίες.
Έως πότε θα αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς την έγκρισή μας;
Έως πότε θα ανεχόμαστε το ανελέητο κέρδος, τη διαφθορά;
Έως πότε θα σκοτώνουν την Ελπίδα, την ατέλειωτη Αγάπη μας;
Αντί να καταριόμαστε το σκοτάδι ας ανάψουμε μια φλόγα Αγάπης στον άνθρωπο. Να τον θέσουμε στο επίκεντρο κάθε δραστηριότητας, ώστε να οικοδομήσουμε χρηστούς πολίτες, άτομα με Παιδεία και Αγωγή.
“Πάντων χρημάτων μέτρο Άνθρωπος”, μας φωνάζει ο φιλόσοφος Λεύκιππος από την αρχαιότητα”.
Ας φωτίσουμε από την πηγή της πολύτιμης Κληρονομιάς της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και την Πηγή των Πνευματικών Θησαυρών της Ορθοδοξίας, για να μην υποταχθεί το ανθρώπινο Πνεύμα στη Βία, στην ύλη.
Αγαπητοί μας φίλοι-Αγαπητά μας παιδιά
Έχει αναγνωρισθεί από όλους ότι η Βιβλιοθήκη για τον τόπο μας είναι επένδυση που παράγει πνευματικούς καρπούς και συμβάλει σιωπηρά στην ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχή μας. Είναι ο φάρος, η αστείρευτη πηγή γνώσης, μόρφωσης και παράλληλα χώρος προσφοράς πολιτιστικών υπηρεσιών. Είναι η προέκταση του σπιτιού σας.
Η βιβλιοθήκη έχει ζωή, έχει προοπτική.
Θα φυλάσσει τη γνώση όσο ζούμε, στους αιώνες. Η βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος έζησε 900 χρόνια. Εάν δεν είχε καεί θα ζούσε στους αιώνες.
Η προσφορά μας είναι το εκχύλισμα της Αγάπης προς τον τόπο μας, προς όλους, ιδιαίτερα προς τους νέους μας.
Η Άννα και εγώ σας ευχαριστούμε που μας την ανταποδίδεται κάθε χρόνο. Όπως γράφει ο ποιητής Σολωμός: “Η ανταμοιβή μου είναι ότι νιώθω καλά γι’ αυτό που κάνω. Η αγάπη που αισθάνομαι μέσα μου θα μείνει σ’ αυτό το χώρο, θα είναι μια αγκαλιά και όταν εγώ θα φεύγω”.
Με πίστη στο Θεό και τον Άνθρωπο, ας κτίσει ο καθένας χωριστά μια ζεστή οικογένεια και όλοι μαζί μια Κοινωνία αντάξια της μακραίωνης Ιστορίας μας.
Σας χαιρετώ με δύο στίχους του Νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη: “Κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά”