Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 6:56:31 μμ
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 15:50

Δ. Τερζίδης Νέα τμήματα για να σώσουμε το ΤΕΙ

Στην έκκλησή μας να συνενωθούν οι τοπικές δυνάμεις για να διεκδικήσουν νέα τμήματα ως μοναδική πράξη σωτηρίας του πληγέντος ΤΕΙ Κιλκίς (του μοναδικού τμήματος σχεδίασης και παραγωγής ενδύματος) ανταποκρίθηκε άμεσα ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Τερζίδης που με δήλωσή του επιβεβαιώνει την κοινή αγωνία για το μέλλον του μοναδικού τμήματος.
Ο κ. Τερζίδης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τη
ν πορεία του τμήματος μετά την κατακρήμνιση του αριθμού των σπουδαστών του και φέτος, όπως ανέδειξαν πρώτες οι εφημερίδες μας με στοιχεία και αριθμούς που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση,
Ο κ. Τερζίδης αποδίδει στην κυβερνητική πολιτικό στον χώρο της παιδείας τη μείωση του αριθμού των σπουδαστών με εφαρμογή της βάσης του 10. Ταυτόχρονα προσκαλεί και ο ίδιος σε συ7σπέιρωση των τοπικών δυνάμεων και διεκδίκηση νέων τμημάτων στο παράρτημα του ΤΕΙ που λειτουργεί στην πόλη, ιδιαίτερα μετά την κατασκευή του κτηρίου του ιδρύματος.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Δημάρχου Κιλκίς έχει ως εξής:
“Συνηθίζεται τις μέρες αυτές ν’ απευθύνουμε τα συγχαρητήρια και τις ευχές μας στους επιτυχόντες των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και να προτρέπουμε για νέες προσπάθειες τους πρόσκαιρα αποτυχόντες. Κι ασφαλώς το κάνουμε από καρδιάς και χωρίς διάθεση για φτηνούς εντυπωσιασμούς.
Εκτιμώ, όμως, ότι τα θερμά μας συγχαρητήρια αξίζουν και σ’ αυτούς που χρόνια τώρα μοχθούν για την πρόοδο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας όπως το Τμήμα Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδυμάτων του ΤΕΙ Κιλκίς. Δυστυχώς, όμως, ο μόχθος τους φαντάζει να πηγαίνει χαμένος τα τελευταία χρόνια, επειδή αυτοί που σχεδιάζουν την πολιτική για την Παιδεία δείχνουν να ενοχλούνται απ’ την ύπαρξη των περιφερειακών σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ως δήμαρχος του Κιλκίς εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου για την πορεία συρρίκνωσης του ΤΕΙ Κιλκίς, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον πλήρη μαρασμό του. Το πρωτοφανές γεγονός να εισαχθούν φέτος μόνο 38 σπουδαστές, εκ των οποίων αυτοί που πραγματικά θα φοιτήσουν θα είναι λιγότεροι, καθώς και το ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων παρατηρείται εδώ και τρία χρόνια, μας επιβάλλει να τεθούμε σε κατάσταση εγρήγορσης και να προβούμε σε συντονισμένη κινητοποίηση για να μη χαθεί το ευεργέτημα αυτό για την πρωτεύουσα του νομού μας, που λέγεται ΤΕΙ.
Αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί ότι η εφαρμογή της περίφημης «βάσης του 10» επέφερε βαρύ τραύμα στη λειτουργία, περιφερειακών ως επί το πλείστον εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τραύμα, που τείνει να εξελιχθεί σε θανάσιμο. Σήμερα είναι πλέον βέβαιο ότι το μέτρο αυτό για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να εκλείψει. Δυστυχώς, όμως, η Πολιτεία δεν το αναιρεί, δείχνοντας έτσι ότι αδιαφορεί για τον μαρασμό των περιφερειακών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Οι έχοντες την ευθύνη να λάβουν αποφάσεις για την ενίσχυση των μικρών περιφερειακών τμημάτων και σχολών, με την θέσπιση εκπαιδευτικών, οικονομικών και άλλων κινήτρων για σπουδές εκτός μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς κ.α.).
Εκτιμούμε ότι χρέος των φορέων και των ανθρώπων της τοπικής μας κοινωνίας είναι ν’ αγωνιστούμε όλοι μαζί για την αποτροπή του μαρασμού του ΤΕΙ μας και για την παραπέρα ανάπτυξη του. Το υπάρχον τμήμα πρέπει να σωθεί και ν’ αναβαθμιστεί, ενώ παράλληλα πρέπει να ιδρυθούν νέα τμήματα, καθότι μάλιστα η υποδομή που δημιουργείται το επιτρέπει. Αν δεν γίνει αυτό τώρα, το εγγύς-φοβάμαι-μέλλον θα έχει να μας καταλογίσει βαρύτατες ευθύνες.”