Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, 8:47:01 πμ
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008 07:21

Δεν θα περάσει ο ΚΟΘΑΛΗΣ

Την απόφασή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στην υγεία και στην οικονομική επιβίωση διατράνωσαν οι κάτοικοι της Περίνθου. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού απειλούνται, όπως υποστηρίζουν, από την επαπειλούμενη λειτουργία λατομείου της «Κεραμουργείας Βορείου Ελλάδος» σε κοντινή απόσταση από το χωριό τους και οργανώνουν την αντίδρασή τους με παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν την περασμένη Τρίτη στο Νομάρχη Ευάγγελο Μπαλάσκα. Την ίδια ημέρα επέδωσαν στην Εισαγγελία Κιλκίς καταγγελία - μηνυτήρια αναφορά ζητώντας τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών, όπου τυχόν διαπράχθηκαν παρανομίες.


Οι κάτοικοι μέσω του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Περινθιωτών προειδοποιούν δια του προέδρου του συλλόγου Παράσχου Αντζάκη ότι «δεν θα αφήσουμε να λειτουργήσει λατομείο ο Κοθάλης. Με οποιοδήποτε τρόπο εμείς δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η υγεία των παιδιών μας και η επιβίωση των νοικοκυριών μας».
Τι συμβαίνει; Οι κάτοικοι θεωρούν ότι η διέλευση καθημερινά εκατοντάδων φορτηγών με χώμα από το λατομεία στο εργοστάσιο της μονάδας στον Παντελεήμονα σε μικρή απόσταση από το χωριό τους θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για την υγεία τους λόγω της σκόνης και για την οικονομική τους επιβίωση λόγω των καταστροφής των χωραφιών και καλλιεργειών τους από τα σύννεφα σκόνης των φορτηγών.
Η εταιρεία ζήτησε για έρευνα κατ’ αρχήν - όπως συνήθως συμβαίνει- έκταση 33.152 τ.μ. στη θέση «Λευκώνας» λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Πέρινθο. Παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλλικού, το Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά τόσο για την έκταση αυτή όσο και για ιδιωτική έκταση 45.807 τ.μ. στη θέση «Ψηλοράχη». Το θέμα για την οριστική απόφαση εκκρεμεί στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και το θετικό είναι πως στη συνάντηση της Τρίτης στη Νομαρχία ο κ. Μπαλάσκας δεσμεύτηκε ενώπιον του προέδρου του συλλόγου Παράσχου Αντζάκη, του γ.γραμματέα Αναστ. Κωνσταντάρα και των άλλων μελών της διοίκησης ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει την έκταση στην εταιρεία.
Οι κάτοικοι ελπίζουν ότι η δέσμευση αυτή θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και δεν θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία του χωριού.
Επίσης τα μέλη της διοίκησης επισημαίνουν με ανησυχία ότι δεν πρέπει επί της ουσίας να παρακαμφθεί ο νόμος καθώς το σημαντικό είναι να μείνει ζωντανό το χωριό. Ο κ. Αν. Κωνσταντάρας τονίζει ότι οι κάτοικοι διαπιστώνουν με ανησυχία ότι η εταιρεία αγοράζει χωράφια και υπάρχει κίνδυνος με την απόληψη του χώματος να δημιουργηθούν αφυδατωμένες νησίδες χωραφιών με καταστρεπτικές συνέπειες στην παραγωγικότητα των καλλιεργειών τους.
Η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως το χωριό τους θα αφανιστεί με τη λειτουργία του λατομείου. Η μικρή Πέρινθος που αναστήθηκε τα τελευταία χρόνια χάρη στην εργατικότητα και το μεράκι λίγων νέων ανθρώπων κινδυνεύει.