Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, 4:55:38 πμ
Σάββατο, 14 Ιουνίου 2008 04:12

Διαμαρτυρία Περιφερειακού Τύπου για κρατικές διαφημίσεις

Τα ΔΣ του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΕ) και η Τηλεόραση Ελληνικής Περιφέρειας (ΤΕΠ) καταγγέλλουν την απαράδεκτη και εκβιαστική τακτική της διαφημιστικής εταιρείας Spot Thompson, σχετικά με την διαφημιστική προβολή του προγράμματος της ΕΥΣΑΑΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ύψους 8.400.000 Ε.

Η εν λόγω διαφημιστική εταιρεία, με την ανοχή του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καταφεύγει στην προσφιλή της εκβιαστική τακτική, επιβάλλοντας εκπτώσεις με τη μορφή δωρεάν καταχωρήσεων ύψους 50%-60% χωρίς καμία διαπραγμάτευση και υπό την απειλή της ακύρωσης του προγράμματος. Την απειλή αυτή ήδη έκαναν  πράξη με την πρόσφατη ακύρωση του προγράμματος καταχωρήσεων οι εφημερίδες ‘Ελευθερία’ Λάρισας  και «Φως» Λαμίας  οι οποίες  αρνήθηκαν να συναινέσουν στον εκβιασμό.
Υπενθυμίζουμε ότι τον εκβιασμό αυτό ακολούθησε η εν λόγω διαφημιστική εταιρεία και τον περασμένο Αύγουστο και για το λόγω αυτό τα ΔΣ του ΣΗΠΕ και της ΕΙΗΕΕ έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Επικρατείας.
Εντούτοις και παρά τις διαμαρτυρίες μας ούτε τα αρμόδια Υπουργεία ούτε η διαφημιστική εταιρεία συμμορφώθηκαν με τους νόμους του κράτους και τους κανόνες της διαφημιστικής αγοράς.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα απολογιστικά στοιχεία προβολής του εν λόγω προγράμματος για το έτος 2007 έτσι όπως αυτά έχουν επισήμως αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης-Επικοινωνίας, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας για σωρεία παραβιάσεων του Ν. 2328/95 και του ΠΔ 261/97.   
Η αποικιοκρατικού χαρακτήρα αυτή τακτική ξεπερνά τα δεοντολογικά όρια  και θέτει ευθέως το ζήτημα ποιος τελικά αποφασίζει και με ποιόν τρόπο την διαχείριση του δημόσιου και κοινοτικού χρήματος. Επιπλέον, ευθέως τίθεται και το ζήτημα από που απορρέει η πέραν κάθε θεμιτού ορίου δραστηριότητα της συγκεκριμένης διαφημιστικής εταιρείας, η οποία ούτε τους Νόμους του κράτους λαμβάνει υπόψη της, ούτε τους κανόνες δεοντολογίας και ηθικής.
Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία περίοδο όπου η διερεύνηση των υπολοίπων απολογιστικών στοιχείων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα έτσι όπως αυτά αναρτήθηκαν στην ως άνω ιστοσελίδα της Γ.Γ. Ενημέρωσης-Επικοινωνίας κραυγάζουν για σωρεία παραβάσεων των νόμων του κράτους. Για το θέμα αυτό τα ΔΣ αφού ζητήσουν περαιτέρω διευκρινιστικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε δημόσια ανακοίνωση.
Τα ΔΣ του ΣΗΠΕ, της ΕΙΗΕΕ και της ΤΕΠ δεν είναι δυνατόν να συναινέσουν σε αυτές τις πρακτικές και ζητούν άμεσα την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Επικρατείας προκειμένου να τεθεί οριστικό τέλος στην ασυδοσία της διαφημιστικής εταιρείας καθώς το πρόβλημα αυτό λαμβάνει πλέον πολιτικές διαστάσεις.
Τα ΔΣ των παραπάνω ενώσεων αποφάσισαν τα ακόλουθα:
1. Να καλέσουν σε έκτακτη σύσκεψη τα ΔΣ όλων των ενώσεων των περιφερειακών ΜΜΕ καθώς και των Ενώσεων Συντακτών προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για το θέμα αυτό.
2. Να αποστείλουν εξώδικη δήλωση-πρόσκληση στη διαφημιστική εταιρεία και στο αρμόδιο Υπουργείο ζητώντας να δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση με τους όρους και τις αμοιβές.
3. Να αποστείλουν επιστολές προς όλους τους βουλευτές της Ελληνικής περιφέρειας επισυνάπτοντας όλες τις επιστολές που ήδη έχουν σταλεί στα αρμόδια Υπουργεία και έχουν κοινοποιηθεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού καθώς επίσης και τα απολογιστικά στοιχεία του εν λόγω προγράμματος για το 2007.
4. Να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και οι αρχηγοί των κομμάτων.
5. Να ενημερώσουν τους αρμόδιους επίτροπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τους έλληνες ευρωβουλευτές.
6. Να ζητήσουν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών με μοναδικό στόχο την άμεση ανάκληση των δωρεάν καταχωρήσεων και την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας.