Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 5:43:17 μμ
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2008 09:53

Ε. Μπαλάσκας :Συνάντηση για το Δ’ Κ.Π.Σ όταν θα είμαστε έτοιμοι

«Ελπίζω όταν οργανώσουμε τη συνάντηση να υπάρξει ετοιμότητα κατάθεσης προτάσεων…» επισήμανε ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας όταν ο νομ. σύμβουλος Γ. Φραγγίδης επανήλθε για τέταρτη φορά, όπως τόνισε, στην ευθύνη της Νομαρχίας για τη μη σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή και των φορέων του νομού με θέμα την συζήτηση των μεγάλων έργων ενόψει του Δ. Κ.Π.Σ.
Πάντα ταύτα στην πάντα ενδιαφέρουσα προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κιλκίς, που οργανώθηκε αυτήν την φορά στην έδρα του Δήμου Γαλλικού Καμπάνη.

Ο κ. Μπαλάσκας επέμεινε ότι  Νομαρχία σε τεχνικό επίπεδο είναι άρτια προετοιμασμένη για το Δ’.Κ.Π.Σ. και  μνημόνευσε την πρόσφατη σύσκεψη στο ΥΜΑΘ όπου ο κ. Μαργαρίτης εξήρε το ρόλο της τεχνικής - μελετητικής ετοιμότητας για την αξιοποίηση των πιστώσεων των προγράμματος. «Αυτήν την εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με τα Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας όπου θα οριστεί το πλάνο, ώστε αμέσως μετά να ορίσουμε τη συνάντηση στο Νομαρτιακό Συμβούλιο. Ελπίζω τότε να υπάρχει ετοιμότητα για την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων… τόνισε ο κ. Μπαλάσκας και η αιχμή είναι βέβαιο ότι δεν είχε αποδέκτη μόνο τον κ. ραγγίδη, αλλά κυρίως και τους βουλευτές Κ. Κιλτίδη και Σ. Τσιτουρίδη οι οποίοι ευθέως ζήτησαν τη σύγκληση του οργάνου για το συντονισμό τω φορέων και την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Δ’ Κ.Π.Σ.
Κι αν η αιχμή στους βουλευτές ήταν πλάγια, ευθύτατη ήταν η απόδοση της ευθύνης στον Δήμαρχο Κιλκίς Δημ. Τερζίδη για τη μη συμμετοχή της Νομαρχίας στο Διαχειριστικό Φορέα των δήμων και της ΤΔΚ ν. Κιλκίς για τα απορρίμματα.
«Οι δήμαρχοι κυρίως της παράταξής σας, είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Φραγγίδη που υπέβαλε την ερώτηση, δεν μας ήθελαν στον φορέα. Κι όταν συνολικά λήφθηκε η απόφαση να μπει η Νομαρχία ήθελαν να συμμετάσχουμε με συμβολικό ποσοστό. Ήταν ένας εύσχημος τρόπος να μας αποκλείσουν. Πρωτεργάτης ήταν ο Δήμαρχος Κιλκίς δυστυχώς. Σκοπεύουν  να συνάψουν προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΥΑ Κιλκίς γι’ αυτό και δε μας ήθελαν.» τόνισε ο κ. Νομάρχης απαντώντας έτσι στην κατηγορία του κ. Φραγγίδη ότι ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής ήταν λανθασμένη η απόφαση Νομάρχη να αρνηθεί τη συμμετοχή στο Διαχειριστικό Φορέα που θα λειτουργήσει ως ανώνυμη εταιρεία.
Ένταση στο συμβούλιο προκλήθηκε όταν συζητήθηκε το θέμα της τροποποίησης του οργανισμού οργάνωσης και Λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αντί «δύο θέσεις ειδικών συμβούλων»  αιτήθηκε η συμπλήρωση του οργανισμού ως εξής: «ή επιστημονικών συνεργατών ή ειδικών συμβούλων».
Η παρατήρηση της κ. Αθ. Λιάρτση πως ακούγονται διάφορα ονόματα προσληπτέων συνεργατών, εξόργισε τον κ. Μπαλάσκα, τα πνεύματα «άναψαν» αλλά με την παροχή των διευκρινίσεων η ένταση εκτονώθηκε καθώς πρόκειται για συμμόρφωση του οργανισμού στο νόμο. Ο κ. Μπαλάσκας ενημέρωσε ότι πρόκειται να προσλάβει ειδικό επιστημονικό συνεργάτη ση θέση του παραιτηθέντος Παν. Φουραντζή.
Η μειοψηφία ψήφισε λευκό ενώ κατά της απόφασης με το σκεπτικό ότι ο Νομάρχης μπορεί να αξιοποιήσει επιστήμονες από το υπαλληλικό προσωπικό, τάχθηκε ο κ.  Κ. Χαλίτσιος.
Σε ερώτηση του κ. Χαλίτσιου αν η Νομαρχία είναι ενημερωμένη επί της πιθανότητας μεταφοράς στο Κιλκίς αερομεταφερόμενης μεραρχίας ο κ. Μπαλάσκας χωρίς να δώσει πρόσθετα στοιχεία, απάντησε ότι υφίσταται η πιθανότητα και διευκρίνισε ότι η υφιστάμενη και εδρεύουσα στο νομό αερομεταφερόμενη ταξιαρχία δεν έχει σχέση με πολεμική δράση αλλά η δράση της ορίζεται για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών σε ειρηνικές περιόδους
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Γ. Συμπιλίδης πρότεινε στον κ. Μπαλάσκα, σε συζήτηση για την πλήρωση των κενών των θέσεων γιατρών στα αγροτικά ιατρεία του νομού, να διεκδικήσει τη λειτουργία πολυιατρείου αστικού τύπου στο Κιλκίς.
Στα λοιπά θέματα ημερήσιας διάταξης ομόφωνα εγκρίθηκε η δαπάνη για τη συμμετοχή της Ν.Α. στην διεθνή έκθεση «AGROTICA 2008", ενώ κατά πλειοψηφία ορίστηκαν εκπρόσωποι του Ν.Σ. στο υπό συγκρότηση Αγρονομικό Συμβούλιο ο κ. Χρ. Γκουντενούδης ως τακτικό μέλος και ο κ. Δ. Βεκηδημητριάδης ως αναπληρωματικό.