Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 8:18:50 πμ
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 13:42

Εικόνες που πληγώνουν!

Όπου κι αν πάμε, η Δοϊράνη πάντα θα μας πληγώνει! Δείτε το κοντράστ των φωτογραφιών και των συναισθημάτων που προκαλούν. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στις 4 το απόγευμα, της περασμένης Κυριακής, στην παραλία της λίμνης Δοϊράνης. Μάλλον δεν χρειάζεται να σας πούμε από πια πλευρά της λίμνης είναι η κάθε φωτογραφία. Είναι εύκολο να φανταστείτε, πως η έρημη πλευρά και απόλυτα εγκαταλελειμμένη είναι η παραλία της ελληνικής Δοϊράνης. Αυτή που τόσο έχει πληγωθεί από την επιβαρυντική δράση των ανθρώπων και την ταυτόχρονη απραξία τους, για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.


Αφέθηκε στην τύχη και την ατυχία της η Δοϊράνη από κρατικούς και τοπικούς φορείς, απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι από την παραλία της και το μόνο που προσελκύει κόσμο στην περιοχή, είναι το γευστικό γριβάδι στις όμορφες ψαροταβέρνες της λίμνης, σε Δοϊράνη και Χίλια Δένδρα.
Προχθές διαμαρτύρονταν στον εκδότη μας, Κώστα Τερζενίδη, κάτοικοι των Αμαράντων, πως στην περιοχή τους δεν υπάρχει ένας δρόμος πρόσβασης προς τη λίμνη, με μια μικρή διαμόρφωση στην παραλία, για να μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο. Ενας δρόμος, λίγη άμμος στην παραλία, μια μικρή ξύλινη προβλήτα, λίγες ξύλινες-ψάθινες ομπρέλες, πινακίδες που να οδηγούν τον κόσμο στην παραλία… παρεμβάσεις που δεν στοιχίζουν, αλλά που θα αλλάξουν το άγονο τοπίο της λίμνης. Ενδιαφέρον, σχεδιασμός και μεράκι χρειάζεται, που όπως αποδεικνύεται μας  λείπουν.

Παραλία…
Χαλκιδικής
Οι φωτογραφίες με τους εκατοντάδες λουόμενους, που θυμίζουν παραλία της Χαλκιδικής, είναι την ίδια στιγμή από την παραλία της Δοϊράνης των Σκοπίων! Χιλιάδες –χωρίς την παραμικρή υπερβολή- επισκέπτες κατέκλεισαν την περασμένη Κυριακή τη Δοϊράνη των Σκοπίων. Αδύνατο να σταθμεύσεις σε μια διαδρομή τριών χιλιομέτρων μέσα στον οικισμό, πλήρης συνωστισμός στην παραλιακή ζώνη των δυο χιλιομέτρων αλλά και κάτω από τη σκιά των πλατανιών, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έστησαν το πικνίκ τους.
Ο δήμος τους έχει διαμορφώσει το χώρο της παραλίας, απλώνοντας άμμο, στήνοντας ομπρέλες, η ξύλινη προβλήτα δεκάδων μέτρων είναι στις… δόξες της, τα ποδήλατα θαλάσσης στην υπηρεσία των λουομένων, δεκάδες άνθρωποι ψαρεύουν με το καλάμι τους μέσα στη λίμνη, τα καταστήματα σε όλον τον οικισμό είναι γεμάτα από κόσμο, ένα υπαίθριο παζάρι συμπληρώνει την εντυπωσιακή εικόνα στην άκρη του οικισμού, ξενοδοχεία και τροχόσπιτα κατάμεστα για όλο το καλοκαίρι, υπαίθριες ψησταριές και καφέ εξυπηρετούν στην παραλία τους χιλιάδες επισκέπτες, ενώ δεν ήταν λίγα και τα αυτοκίνητα με βουλγάρικες και ελληνικές πινακίδες που εντοπίσαμε!
Καλό καλοκαίρι αγαπητοί αναγνώστες, στις παραλίες της… Χαλκιδικής, γιατί η παραλία της Δοϊράνης είναι απαγορευμένη από την αδιαφορία των τοπικών μας αρχόντων.