Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024, 6:17:39 πμ
Τετάρτη, 21 Μαϊος 2008 05:43

Εξαιρετική η λειτουργία του βιολογικού Ευρωπού

Παραδόθηκε  και λειτουργεί  ο βιολογικός καθαρισμός της Ευρωπού και οι πρώτες  μετρήσεις έδειξαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το τελικό προϊόν, το νερό, είναι αρίστης ποιότητας και καθαρό πλέον τρέχει στο ρέμα. Στην τελευταία δεξαμενή  υπάρχουν ψάρια, τα οποία κολυμπούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το έργο ήταν ενταγμένο σε πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, προϋπολογισμού 622.420,35  ευρώ, με την υπογραφή της σύμβασης στις 13 Φεβρουαρίου 2006 και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2007.
Ο βιλογικός εξυπηρετεί τον οικισμό της Ευρωπού, με 2430 κατοίκους. Η μέθοδος υγροτόπων  αναπτύχθηκε την τελευταία εικοσαετία με πολύ καλά αποτελέσματα  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τη μέθοδο, το υλικό πλήρωσης των κλινών μετατρέπεται σε χώρο βιολογικής επεξεργασίας, στο οποίο φυτεύονται φυτά, τα οποία αφενός μεταφέρουν οξυγόνο και αφετέρου δημιουργούν διαύλους για τη δίοδο των λυμάτων, τα οποία έχουν προηγουμένως επεξεργασθεί πρωτοβάθμια και τον αέρα (αερόβια επεξεργασία). Η μέθοδος στηρίζεται στη κατακόρυφη διέλευση των λυμάτων από κλίνες –φίλτρα.
Το έργο περιλαμβάνει:
1. ΚΛΙΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κατασκευή 4 κλινών  μ ε επιφάνεια 540 τ.μ η καθεμιά , στεγανοποίηση του πυθμένα, πλήρωση με αδρανές υλικό φίλτρου, τοποθέτηση αγωγών διανομής και συλλογής των λυμάτων και αερισμού. Εγκατάσταση σχάρας και μετρητής παροχής τύπου PARSCHALL.
2.ΚΛΙΝΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κατασκευή 3 κλινών με επιφάνεια 540 τ.μ η καθεμιά .Τα λύματα μετά το μετρητή οδηγούνται   στις κλίνες πρωτοβάθμιας επεξεργασίας και μετά στις δευτεροβάθμιες κλίνες  ( βάθους 1,5 μ.) και από εκεί στις λίμνες ωρίμανσης.
3. ΛΙΜΝΕΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ. Τα επεξεργασμένα λύματα  οδηγούνται με τη βοήθεια αγωγού στο παρακείμενο φυσικό αποδέκτη .Τα λύματα  παραμένουν για ένα 20ήμερο  στη λίμνη βάθους 1,5 μ. Η επιφάνεια της λίμνης  είναι  5.719 μ2 Στα πρανή της δημιουργείται επίπεδη ζώνη πλάτους 1.5 μ και ο αγωγός υπερχείλισης  των λιμνών 20 cm  πάνω από την επίπεδη ζώνη.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ: Ελλειψη απαίτησης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, απλότητα στη λειτουργία εγκατάστασης, μικρή απαίτηση συντήρησης, ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας  και χαμηλό κόστος λειτουργίας, άριστη ενσωμάτωση της εγκατάστασης με το περιβάλλοντα χώρο, μείωση των κολοβακτηριδίων και μείωση της παραγόμενης ιλύος.
Ήδη ο Δήμος της Ευρωπού προσανατολίζεται και κινείται προς επίλυση του προβλήματος  όλων των οικισμών, αξιοποιώντας την ίδια μέθοδο των τεχνητών  υγροτόπων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ
ΠΟΛΥΠΕΤΡΟΥ
Αποπερατώθηκε ο περιφερειακός δρόμους του Πολυπέτρου και δόθηκε στην  κυκλοφορία.
Το έργο, ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη-Ανασυγκρότηση Υπαίθρου 2000-2006» ΟΠΑΑΧ,  με τίτλο «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας  ΔΔ Μεσιάς και ΔΔ Πολυπέτρου, ήταν συνολικού προϋπολογισμού 386.000 Ε. Ανάδοχος του έργου  ο κος Καιρίδης Δημήτριος.
Ο δρόμος θα χρησιμοποιηθεί κύρια από μεγάλα φορτηγά,  τρακτέρ με παρελκόμενα, μικρά Ι.Χ, και λύνει το μόνιμο πρόβλημα της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων μέσα στον οικισμό, ενώ ήδη ο δρόμος χρησιμοποιείται από τους κατοίκους και για τον περίπατό τους.