espa pkm

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2026, 2:30:02 μμ
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 23:53

Έξι έργα ομορφαίνουν έξι χωριά με ένα εκατομμύριο από το Leader

odos-pontou-kilkis
Το διασυνοριακό πρόγραμμα Leader έχει αποδειχθεί σωτήριο για την αυτοδιοίκηση καθώς χρηματοδοτεί έργα αισθητικής βελτίωσης – ανάπλασης των υποδομών και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Την προσεχή εβδομάδα ο Δήμος Κιλκίς αναμένει την έγκριση έξι προτάσεων του στο Leader από την Αναπτυξιακή Κιλκίς. Πρόκειται για έργα ανάπλασης πλατειών στην Πλαγιά και τη Μεγάλη Βρύση, διαμόρφωσης, πλακοστρώσεων της  εισόδου – κεντρικής οδού σε Πεδινό, Ξυλοκερατιά, Χωρύγι  και ανάπλασης και εμπλουτισμού εγκαταστάσεων για αθλητικές δράσεις στην Κρηστώνη.
Το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ και μετά την έγκριση από την ΑΝ.ΚΙ. απομένει η επικύρωση από την Διαχειριστική Αρχή του Leader  στην Αθήνα ώστε από το Φθινόπωρο να δημοπρατηθούν τα έργα.

Σαρακατσάνικος οικισμός
Μεγαλόπνοη είναι και η επόμενη πρόταση του Δήμου Κιλκίς προς το Leader για την κατασκευή ενός πρότυπου και επισκέψιμου σαρακατσάνικου οικισμού στα Μπακέικα, σε έκταση του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου «Χειμαδιά»
Και η πρόταση αυτή μέλλει να αξιολογηθεί σύντομα από την ΑΝΚΙ και να λάβει το δρόμο της τεχνικής ωρίμανσης προς τη δημοπράτηση.

Κατασκευή και
συντηρήσεις παιδικών χαρών
Ο Δήμος Κιλκίς έχει ξεκινήσει ένα ευρύτατο πρόγραμμα συντήρησης και εξ υπαρχής κατασκευής παιδικών χαρών. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημοπρατηθεί η κατασκευή παιδικών χαρών σε Δροσάτο, Κρηστώνη και Νέο Αγιονέρι. Πολύ περισσότερα είναι τα έργα συντηρήσεων παιδικών χαρών σε οικισμούς των πρώην δήμων Πικρολίμνης, Γαλλικού και Κρουσσών.

Ανακοπή ταχύτητας
οχημάτων  στο Σταυροχώρι
Παρά την κατασκευή και την απόδοση σε κυκλοφορία του ιδιότυπου περιφερειακού δρόμου που οδηγεί στη Βιομηχανική Περιοχή, είναι πολλοί οι οδηγοί ακόμα και βαρών οχημάτων που επιλέγουν τον κεντρικό δρόμο του Σταυροχωρίου. Μάλιστα η νεοελληνική αβελτηρία που ενοχοποιείται στην κατασκευή  του ως άνω περιφερειακού δρόμου με πλήθος στροφών είναι η ίδια που ωθεί  τους οδηγούς Ι.Χ. και φορτηγών αυτοκινήτων  να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες μέσα στο Σταυροχώρι.
Για την αποτροπή ατυχημάτων λοιπόν ο Δήμος Κιλκίς αποφάσισε να παρέμβει και αντί των κάποτε δημοφιλών, αλλά παράνομων «σαμαριών» επέλεξε τη νόμιμη οδό της κατασκευής τεσσάρων διαβάσεων για πεζούς, πάντα επί του κεντρικού δρόμου στο Σταυροχώρι. Η κατασκευή όμως θα είναι τέτοια που θα επιβάλλει τη ανακοπή - μείωση της ταχύτητας των τροχοφόρων. Όσοι διέρχονται από τη Γοργόπη έχουν ίσως ένα πρώτο δείγμα του πως θα κατασκευαστούν οι διαβάσεις.
Και μια περί προβληματικών οδών ο λόγος, ο Δήμος Κιλκίς αποφάσισε την ανακατασκευή του κατεστραμμένου πεζόδρομου της Πόντου. Είναι η πικρή ιστορία που έλκει από τη δεκαετία του ’90 όταν κατασκευάστηκαν πεζόδρομοι στο Κιλκίς, αλλά σχεδόν όλοι παρουσίασαν προβλήματα (Πόντου, 25ης Μαρτίου, Λέκκα…)  Η Πόντου βρίσκεται εδώ και μήνες σε άθλια κατάσταση όπερ επέβαλε την ανακατασκευή της, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός των ημερών.