Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 12:28:09 μμ
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 08:59

Εμποροπανήγυρη Κιλκίς 2008 Να διασκεδάσουμε τη φθινοπωρινή μελαγχολία


Μετά την καθιερωμένη τελετή των εγκαινίων και την απόδοση δύο παραδοσιακών τραγουδιών από τη χορωδία του «Πέτρου του Γλυκύ», το χρώμα της ετήσιας γιορτής περιέγραψε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης στην ομιλία του με την οποία κήρυξε της έναρξη της εμποροπανήγυρης. Είπε, μεταξύ άλλων:
Σ’ αυτό το χρονικό μεταίχμιο οι άνθρωποι της πόλης μας αποφασίζουν να διασκεδάσουν τη φθινοπωρινή μελαγχολία και να ξορκίσουν τη μοναξιά του Χειμώνα που θα έλθει μετά από λίγους μήνες.
 Εδώ και πολλά χρόνια το Κιλκίς καλεί όλους όσους το αγαπούν, είτε ως κάτοικοι, είτε ως περαστικοί και επισκέπτες να συναντηθούν με την καθημερινότητά του, να συζητήσουν και να θυμηθούν.
Να συζητήσουν τις μικροχαρές και τα προβλήματα του τώρα και να θυμηθούν το χθες.
Για τους παλιούς κάθε γωνιά και μια ανάμνηση.
Κάθε πάγκος κι ένα ξεχασμένο χαμόγελο από τη φευγάτη νιότη.
Τότε, που οι νέοι της εποχής δεν διασκέδαζαν με υψηλής τεχνολογίας μέσα που σου εξασφαλίζουν την ατομική εκτόνωση και την απόλυτη μοναξιά, αλλά περιμένανε γεγονότα σαν τη δική μας εμποροπανήγυρη για να μοιραστούν χαρές και λύπες με τον φίλο ή την αγαπημένη.
Τότε, που στο Κιλκίς τα μάτια ερωτευόντουσαν στη «βόλτα» στον κεντρικό δρόμο και δίνανε όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης στα γρήγορα και καθόλου τυχαία συναπαντήματα στους δρόμους του πανηγυριού και στις μισοσκότεινες γωνιές των όμορφων μονοκατοικιών με τις γεμάτες μυρωδιές αυλές από το χρυσάνθεμο και τις πασχαλιές
Σήμερα, περιδιαβαίνοντας το πανηγύρι μας δεν πρόκειται να εντυπωσιαστούμε από την «ασώματη κεφαλή» κάποιου πειστικού ταχυδακτυλουργού, ούτε να τρομάξουμε από το «γύρο του θανάτου» ανεβασμένοι στο γνωστό «βαρέλι».
Σήμερα τα γεγονότα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και καλούμαστε να πάρουμε θέση για μεγάλα και σημαντικά ζητήματα.
Στην επικαιρότητα κυριαρχεί η πολυσυζητημένη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας γνωστή με το όνομα ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2.
Πρόκειται για μια νέα αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη της Ελλάδας, η οποία όμως περιορίζεται μόνον στην αλλαγή των ορίων των σημερινών Δήμων.
Ο Πολίτης όμως δεν ενδιαφέρεται για μια μεταρρύθμιση που δεν βελτιώνει τη ζωή του και δεν δίνει λύση στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητάς του.
Ο Πολίτης αδιαφορεί για τα όρια του Δήμου του, όταν βλέπει το Κράτος να οδηγεί σε κατάργηση ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε συρρίκνωση κρίσιμες προνοιακές δομές, όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ή χωρίς Αναπηρία, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς ή να θέτει σε αμφιβολία τη μελλοντική χρηματοδότηση του γνωστού προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» που ανακουφίζει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην Τρίτη ηλικία.

Κυρίες και κύριοι,
Η στιγμή δεν προσφέρεται για εξαγγελίες ή απολογισμούς.
Ωστόσο, θα ήταν παράλειψή μου αν δεν σας ενημέρωνα επιγραμματικά γι’ αυτά που δρομολογήσαμε ή ολοκληρώσαμε και αφορούν προσδοκίες του κάθε συμπολίτη μας.
1. Μέσα στο 2009 θα αποκαταστήσουμε τους δρόμους μας, που έχουν καταστραφεί από τις αλλεπάλληλες εκσκαφές από διάφορους φορείς και για διάφορες αιτίες όπως : αποχέτευση, ύδρευση, φυσικό αέριο, οπτικές ίνες κλπ. Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από χρήματα δανείου που παίρνουμε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αφού το Κράτος κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα να μας δώσει τα χρήματα που μας οφείλει.
2. Αξιοποιούμε σχετική δέσμευση του Υφυπουργού μας κ. Κώστα Κιλτίδη για ανάπλαση του Λόφου του Αγίου Γεωργίου. Συγκεκριμένα προχωρήσαμε στη σύνταξη μελετών για Αναδάσωση, Ανάπλαση και περιφερειακού  δρόμου, που αλλάζουν την εικόνα του Λόφου προς το καλύτερο.
3. Προχωρήσαμε στην υπογραφή συμβάσεων με μελετητές για την εκπόνηση μελετών με σκοπό την Ανάπλαση της πόλης μας στην περιοχή του ΣΑΛΑΤΣ και στην περιοχή του ΚΗΠΟΥ επί της οδού Βενιζέλου. Με τις δύο αυτές μελέτες αναπλάσεων  ευελπιστούμε το Κιλκίς να αλλάξει μορφή και να μετατραπεί σε μια πόλη σύγχρονη ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου πολίτη.

4. Ένα όνειρο ετών γίνεται πραγματικότητα. Σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμος ο Θερινός μας Κινηματογράφος που θα λειτουργεί πίσω από τα καμαρίνια του θεάτρου Λόφου.
5. Κατασκευάσαμε και σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει ένα σύγχρονο κτίριο υποδοχής παιδιών με Αναπηρία. Εκεί θα λειτουργήσει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ή χωρίς Αναπηρία.
6. Προχωράμε στην ίδρυση  δημοτικής συγκοινωνίας από αρχές Νοεμβρίου σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ
Και τώρα λίγα λόγια για το πανηγύρι μας.
Το πανηγύρι μας μπορεί να άλλαξε μορφή δεν αλλοιώθηκαν όμως τα βασικά κοινωνικά του χαρακτηριστικά.
Κάθε χρόνο μας περιμένει στο γνωστό αυτό μέρος μπροστά από το Δημαρχείο να μας ξεναγήσει στα καλούδια του σήμερα.
Αν και η τηλεόραση και το INTERNET δεν θα μας επιτρέψει να εντυπωσιαστούμε από αυτά που θα συναντήσουμε, ωστόσο είμαστε συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού μας.
Πρόθυμοι να πειστούμε για κάποια συμφέρουσα αγορά κι έτοιμοι να ξεχαστούμε στην απόλαυση γνώριμων μουσικών που συνοδεύουν χορούς που επιμένουμε να χορεύουμε σε πείσμα του χρόνου και του όποιου εκσυγχρονισμού.
Πολλά έχουν ακουστεί για τον τρόπο που οργανώνει η Δημοτική μας Αρχή το πανηγύρι μας. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον τόπο και τον τρόπο. Πολλά έχουν καταμαρτυρηθεί στους ανθρώπους που πασχίζουν για να οργανωθεί η μεγάλη μας αυτή λαϊκή γιορτή , η γιορτή της πόλης.
Φέτος, προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες ενέργειες βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής και σχεδιάζουμε για του χρόνου να αναβαθμίσουμε τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πανηγυριού μας.