Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 7:26:50 μμ
Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2009 06:42

Ένα σχολείο που προσφέρει γνώσεις και ...γλυκές αναμνήσεις

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου και οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού σχολείου Νέας Σάντας φτάνουν στο σχολείο με ένα γλυκό χαμόγελο. Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα της καθηγήτριας των γαλλικών, Αναστασίας Τσενενούδη, και των μαθητών της και η οποία ήταν να γιορτάσουν τη γαλλική γιορτή της κρέπας, που γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής.
Σύμφωνα με το γαλλικό έθιμο η CHANDELEUR (Υπαπαντή) γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου , σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Η λέξη chandeleur προέρχεται από το λατινικό candela που σημαίνει «κερί» και τη συναντάμε στη λατινική φράση festa candelarum και σημαίνει «η γιορτή των κεριών». Καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας τα κεριά παραμένουν αναμμένα στους ναούς γιατί το άπλετο φως διώχνει την κακία (molina), την πονηριά (malin), τις θύελλες (orages), το θάνατο(mort) και επικαλείται τους καλούς οιωνούς (augures) για τη νέα σοδειά.
Το σχήμα και το χρώμα της κρέπας συμβολίζουν τον Ήλιο που επιστρέφει μετά από την ατέλειωτη νύχτα του χειμώνα.
Για το λόγο αυτό μια ολόκληρη τάξη μετατρέπεται σε γαλλική κρεπερί. Τους τοίχους κοσμούν αφίσες από τη γιορτή της κρέπας στη Γαλλία και από το κασετόφωνο ακούγονται γαλλικά τραγούδια. Τα θρανία μετατρέπονται σε τραπέζια κουζίνας και μπαίνουν στην πρίζα δέκα κρεπιέρες. Ο Διευθυντής του Σχολείου, Κωνσταντίνος Σιούτης, κουβαλά με τις σακούλες τα υλικά και οι μάγειρες της ΣΤ’ τάξης φορώντας λευκές ποδιές και μαγειρικούς σκούφους και με σύμμαχο τους το αστείρευτο κέφι τους, ξεκινούν.
Πριν πιάσουν την κουτάλα, με μολύβι και χαρτί υπολογίζουν «για 20 κρέπες, 3 αυγά, για 400 κρέπες, πόσα;» Οι αναλογίες ετοιμάστηκαν και σε μεγάλες λεκάνες ανακατεύουν τα υλικά. Η καθηγήτρια δίνει το σύνθημα και σε λίγο η πρώτη κρέπα ψήνεται και πετάγεται ψηλά σύμφωνα με το έθιμο για να εξασφαλίσουμε την ευημερία για όλη την επόμενη χρονιά. Αμέσως μετά και οι υπόλοιπες κρεπιέρες βουτάνε στη ζύμη.
Σε λίγο όλο το σχολείο μοσχομυρίζει κρέπες. Οι μαθητές των άλλων τάξεων προσκαλούνται να ταξιδέψουν στον κόσμο της Γαλλίας και της γλυκιάς γεύσης της σοκολατένιας κρέπας. Όλο το δημοτικό σχολείο καθώς και τα δυο τμήματα του Νηπιαγωγείου θαύμασαν τους μικρούς σεφ και γεύτηκαν τις γλυκές κρέπες.
Τελικά, η συνταγή του δημιουργικού σχολείου που όλοι θέλουμε ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Οι μαθητές έψαξαν, έμαθαν, σκέφτηκαν, έδρασαν και απόλαυσαν.
Το σχολείο της Ν. Σάντας με τη δράση του αυτή προσέφερε στους μαθητές γνώσεις και σίγουρα γλυκές αναμνήσεις.