Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 2:07:46 μμ
Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008 15:10

Ενωμένες οι Ε.Α.Σ. της Ελλάδας ως προς την πώληση των σιτηρών _ Συζητούν με τιμές κοντά στα 40 λεπτά

Μπροστά στην εναρμονισμένη πολιτική των εταιρειών - εμπόρων στον τομέα της αγοράς σιτηρών, από όπου απέχουν για να συμπιέσουν τις τιμές,  οι συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας αποφάσισαν να αμυνθούν, υιοθετώντας ακριβώς την ίδια τακτική: την ενιαία πολιτική.
Εκπρόσωποι όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες στις 21 Αυγούστου 2008 με θέμα τα “ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ”. Η απόφαση ήταν όπως προαναφέρθηκε η σύμπυξη ενιαίου μετώπου άμυνας  και ενιαίας στάσης ως προς την πώληση έως ότου οι προσφερόμενες τιμές πώλησης ανταποκριθούν στις προσδοκίες και στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών.

Μάλιστα ενδεικτική των προθέσεων του συνεταιριστικού κόσμου ως προς την πολιτική τιμών πώλησης είναι η δημοσιοποίηση του κόστους παραγωγής που εκτιμάται σε 30-33 λεπτά/κιλό. Οι ενώσεις είναι διατεθειμένες να συζητήσουν τιμές πώλησης που θα καλύπτουν το κόστος αυτό συν κάποιο λογικό κέρδος.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιλκίς Χαράλαμπος Παυλίδης, ο οποίος  μετά το πέρας της συνάντησης  έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Συμμετείχα στη συνάντηση αυτή και έμεινα απολύτως ικανοποιημένος με τις σκέψεις όλων των συναδέλφων μου ως προς το θέμα των τιμών πώλησης των σιτηρών και την ενιαία στάση που πρέπει να κρατήσουμε ως Συνεταιρισμοί.
Πιστεύω στο διάλογο  και είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες συναντήσεις που έχουν ως στόχο τους την καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων των Αγροτών μας.
Επί του θέματος των τιμών πώλησης των σιτηρών οι απόψεις όλων των Προέδρων Συνεταιρισμών που συμμετείχαν στη συνάντηση των Σερρών ήταν κατά τη διαπίστωση μου ότι το κοστολόγιο είναι μεγάλο και οι τιμές που προσφέρονται σήμερα στην αγορά είναι πολύ κάτω από τις τιμές κόστους.
Με βάση την τιμή κόστους την οποία υπολογίζουμε για το νομό μας στα 30-33 λεπτά ξεκινούμε τις διαπραγματεύσει με ένα σχετικό κέρδος για τους παραγωγούς μας”.