Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 6:40:54 πμ
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 03:35

Εταιρεία «κλείνει τα σπίτια» 24 κτηνοτρόφων του Κιλκίς

Το έγγραφο από την εταιρεία γαλακτομικών έφτασε στα χέρια των κτηνοτρόφων του Κιλκίς το μεσημέρι της Δευτέρας. «Σας ενημερώνουμε ότι η εταιρεία μας θα σταματήσει να συγκεντρώνει γάλα από το ν. Κιλκίς. Θα παραλάβουμε το γάλα σας μέχρι την Τρίτη 31 Μαρτίου 2009.
Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη μέχρι τώρα καλή συνεργασία μας».
Η βία στα γήπεδα, που δυστυχώς «απολαύσαμε» και πριν λίγες ημέρες,  το πολύ να κοστίζει μερικά σπασμένα τζάμια, άντε καμιά βιτρίνα, κάποιο αυτοκίνητο,  σπανίως και κανένα σπασμένο κεφάλι


Η κοινωνική και οικονομική βία όμως που ξέσπασε επί των κεφαλών 24 οικογενειαρχών του νομού είναι απείρως χειρότερη.  Η εταιρεία που παραλάμβανε το γάλα τους, τους ενημερώνει με μια …ευγενική επιστολή ότι έλαβε μονομερώς την  απόφαση να «κλείσει τα σπίτια τους».
Ελλάδα και Κιλκίς εν σωτηρίω έτει 2009.  Ανύποπτοι βιοπαλαιστές οδηγούνται στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο με την κυβέρνηση να επικαλείται τους νόμους της αγοράς. Περισσότεροι από 10 τόνοι γάλακτος ημερησίως, δηλαδή το 6% της ετήσιας παραγωγής του νομού, καταστρέφεται και μαζί καταστρέφονται 24 οικογένειες.
Η δυνατότητα να βρουν άλλες εταιρείες με το κράτος σε ρόλο θεατή είναι σχεδόν  ανύπαρκτη. Ήδη και άλλη εταιρεία προειδοποιεί πως εντός ολίγου θα σταματήσει να παραλαμβάνει γάλα κτηνοτρόφων με ημερήσια παραγωγή μικρότερη των 500 λίτρων.
Το Κιλκίς της κτηνοτροφίας με τους περισσότερους από 2500 κτηνοτρόφους της δεκαετίας του ’80 και  των αρχών και μέσων της δεκαετίας του ’90, αποτελεί ανάμνηση. Απόμεινα λιγότεροι από 20 κτηνοτρόφοι και ήδη «θερίζονται» από την πολιτική τω εταιρειών.
Η «γενοκτονία» μικρών κτηνοτρόφων που ξεκίνησε το 1995 με το πρόσχημα του υψηλού μικροβιακού φορτίου,  συνεχίστηκε αδιάλειπτα υπό τα απαθή βλέμματα αριστερών και δεξιών ψαλτών των «νόμων της ελεύθερης αγοράς».
Σήμερα οι μεγάλοι παραγωγοί του 1995 θεωρούνται πλέον μικροί και ασύμφοροι.
Η ελεύθερη αγορά δημιούργησε και μεγαλύτερα τέρατα. Και η πολιτική ηγεσία ετούτης της χώρας είναι απασχολημένη να διαβάζει δημοσκοπήσεις και να προσαρμόζεται καθ’ εκάστην προς τις επιταγές των δημοσκόπων. Που να ακούσουν τις οιμωγές των κτηνοτρόφων και τις απειλές των …τεράτων…