Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 5:40:28 μμ
Κυριακή, 25 Μαϊος 2008 06:46

Φιλειρηνικός αποκλεισμός στρατοπέδου της Ν. Σάντας

 Συμβολικό αποκλεισμό του στρατοπέδου της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα πραγματοποίησαν το πρωί της περασμένης Κυριακής οι Επιτροπές Ειρήνης Κιλκίς και Θεσσαλονίκης. Τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Κιλκίς σχημάτισαν αυτοκινητοπομπή, διασχίζοντας όλα τα χωριά μέχρι τη Ν. Σάντα, ενώ σταμάτησαν και στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο της Κρηστώνης, φωνάζοντας συνθήματα αντιΝΑΤΟϊκά.
Στους συγκεντρωμένους στο στρατόπεδο της Ν. Σάντας μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κιλκίς Ιορδάνης Αγαθόπουλος, ενώ το ψήφισμα τοιχοκολλήθηκε, αφού η διοίκηση του στρατοπέδου δεν το παρέλαβε.
Στην ομιλία του ο κ. Αγαθόπουλος μεταξύ των άλλων ανέφερε:
“Ο πόλεμος διδάσκει τη βία.
Η πορεία ειρήνης σήμερα συνδέεται με τις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008 στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη.
Διανύουμε μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο για τους λαούς των Βαλκανίων και γενικότερα όλου του κόσμου.
Η κήρυξη της “Ανεξαρτησίας” του Κοσόβου από τις ΗΠΑ και Ε.Ε. απειλεί να πυροδοτήσει νέο γύρο εντάσεων, αλλαγών συνόρων, νέες εστίες πολεμικών και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
Τα Βαλκάνια έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για την οριοθέτηση των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο και για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για την γεωστρατηγική θέση που επιτρέπει τη μετάβαση στη Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική.
Επομένως η σημασία τους είναι μεγάλη για όλες τις μεγάλες δυνάμεις.
Η περιοχή μας αποτελεί κόμβο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ιδίως ανάμεσα στις ΗΠΑ την Ε.Ε. και την Ρωσία.
Διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία σε ελεγχόμενα προτεκτοράτα οι Αμερικανικές βάσεις στα Βαλκάνια έχουν πολλαπλασιαστεί (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ).
Μόνο στο Κόσοβο εδρεύουν 17.000 Νατοϊκοί Στρατιώτες.
Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και η σημερινη τη Ν.Δ. ακολουθούν πιστά την πολιτική των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αφού πρώτα βοήθησαν στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στην εξάπλωση του πολέμου ενάντια στη Γιουγκοσλαβία το 1999 συμμετέχουν μέχρι και σήμερα στο στρατό Κατοχής του Κοσόβου και της Βοσνίας.
Έχουμε όργιο παραβιάσεων και αυτοπεριορισμό της προς την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του Αιγαίου.
Είναι φανερό ότι πρέπει όχι μόνο να ανησυχούμε και να αντιταχθούμε ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο το Κόσοβο, και να απαιτήσουμε την επιστροφή των Ελληνικών στρατευμάτω από Αφγανιστάν, Κοσόβο κ.λπ και την απομάκρυνση των ΝΑΤΟΪΚΩΝ βάσεων από τα βαλκάνια.
Να μην αναγνωριστεί το προτεκτοράτο του Κοσόβου από την Κυβέρνηση”.