Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 9:19:07 μμ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2009 13:40

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ : Ατολμη και ανέτοιμη η κυβέρνηση για την απαγόρευση καπνίσματος

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, έδωσε συνέντευξη Τύπου, για την απαγόρευση του καπνίσματος
«Η Ελλάδα μετά από αρκετά χρόνια καθυστέρηση, ενδεχομένως τελευταία στην Ευρώπη, ψήφισε ένα νόμο για να υπάρξει προστασία στους Έλληνες πολίτες από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, σε συνέντευξή του στην Αθήνα, την παραμονή εφαρμογής του νόμου.
«Θυμίζω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτός από τις διατάξεις που θέσπισε το 2002, πρωταγωνίστησε το έτος 2003, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως με τον Καθηγητή Κώστα Στεφανή τότε Υπουργό Υγείας, για να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη διεθνή συνθήκη κατά του καπνού και αυτό επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του 2003.
Η διεθνής Σύμβαση για τον καπνό έγινε νόμος του κράτους τον Ιανουάριο του 2005. Η Συνθήκη αυτή έχει πολύ προωθημένες διατάξεις, οι οποίες πραγματικά προστατεύουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και του καπνού γενικά. Γιατί δεν είναι μόνο αυτοί που καπνίζουν, είναι κυρίως αυτοί που δέχονται τις συνέπειες του καπνίσματος.
Ο ελληνικός νόμος, τον οποίο εισηγήθηκε στη Βουλή ο κ. Αβραμόπουλος, ήταν ένα πρώτο δειλό βήμα για να εναρμονιστεί επιτέλους και η Ελλάδα με τις απαιτήσεις αυτές. Όμως για μια ακόμη φορά, είμαστε αντιμέτωποι με την πρωτοφανή ανικανότητα μιας κυβέρνησης να εφαρμόσει στοιχειωδώς ένα νόμο, που αφορά στην υγεία των Ελλήνων πολιτών και κυρίως την υγεία των νέων ανθρώπων.
Είμαστε μια μόλις μέρα πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, της εφαρμογής του και η κυβέρνηση είναι παντελώς απροετοίμαστη για το ζήτημα αυτό. Η κατάσταση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ιλαροτραγωδία. Αυτή τη στιγμή, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και δεν το γνωρίζουν επειδή οι συναρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αδειοδότηση αυτών των καταστημάτων, δεν έχουν ενημερωθεί για το τι προβλέπει ο νόμος. Ακούν τον κ. Αβραμόπουλο, από τα τηλεοπτικά Μέσα κυρίως, να ερμηνεύει το νόμο τη μια μέρα έτσι, την άλλη αλλιώς, να εκδίδει αποφάσεις οι οποίες δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα και να τροποποιεί το νόμο ερήμην της Βουλής.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Στην αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπλέκονται τουλάχιστον τρεις υπηρεσίες και μια Αρχή. Αυτές οι υπηρεσίες είναι οι Διευθύνσεις Υγιεινής των Νομαρχιών, οι πολεοδομικές υπηρεσίες και η Πυροσβεστική και βεβαίως η Αρχή είναι οι Δήμοι. Όλοι αυτοί δεν γνωρίζουν, σήμερα που μιλάμε, τι πρέπει να κάνουν. Πως πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες που προσφεύγουν σε αυτούς για να τροποποιήσουν τις άδειές τους και βεβαίως οι καταστηματάρχες είναι σε απόγνωση.
Ακούσαμε διάφορα τραγελαφικά τις προηγούμενες ημέρες από τον Υπουργό Υγείας. Ενώ ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να γίνουν στα μεγάλα κέντρα, στα κέντρα διασκεδάσεως, ξεχωριστοί χώροι για τους καπνιστές, αντιλήφθηκαν ότι χρειάζεται έγκριση της Πολεοδομίας και έτσι οι ξεχωριστοί χώροι έγιναν διαχωριστικά 2 μέτρων. Αυτά, είναι αστειότητες που προσβάλλουν την έννοια της λειτουργίας του κράτους και γελοιοποιούν το κράτος στα μάτια των πολιτών.
Είναι επίσης τραγελαφικό να πούμε ότι είναι καλοκαίρι και ο κόσμος είναι έξω. Αυτή τη στιγμή, οι εργασιακοί χώροι όπως πάντα, είναι κλειστοί χώροι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη τι θα γίνει εκεί και βεβαίως μια σειρά από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λειτουργούν σε χώρους κλειστούς.
Όλοι αυτοί από αύριο, θα είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της επιβολής κάποιων κυρώσεων, που όμως κι αυτό το ζήτημα τείνει να εξελιχθεί σε ένα τραγέλαφο, επειδή οι Αρχές της χώρας που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση των παραβάσεων, δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, δεν έχουν καμία απολύτως αρμοδιότητα από το νόμο του κ. Αβραμόπουλου, να ασχοληθούν με τα ζητήματα αυτά.
Η αρμοδιότητα των ελέγχων έχει ανατεθεί από το νόμο του κ. Αβραμόπουλου σε ένα τμήμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν προλαβαίνουν να κάνουν τη δική τους δουλειά και οι οποίοι βέβαια ελάχιστοι τον αριθμό, θα πρέπει να ελέγξουν δεκάδες χιλιάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα…»