Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 6:11:35 μμ
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2009 07:17

H Δευτεροβάθμια για το δάσος

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην προσπάθειά τους να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας, σχετικά με το δάσος και την ποιότητα ζωής, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ», την Παρασκευή 10 Απρίλιου 2009, στο 1ο ΕΠΑΛ Κιλκίς και ώρες 9 :00 – 13.00.


Στην ημερίδα θα προσεγγιστούν θέματα, όπως: ο προστατευτικός ρόλος των δασικών οικοσυστημάτων, οι φυσικές δραστηριότητες στο δάσος, η αειφόρος δασική ανάπτυξη στον Ν. Κιλκίς, η δασική εκπαίδευση και η δασοπυρόσβεση.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν δραστηριότητες των σχολείων σχετικά με το δάσος, ενώ  θα λειτουργεί και σχετική έκθεση με έργα μαθητών του νομού.
Στη συγκεκριμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών του νομού σχετικά με το Δάσος εντάχθηκαν και οι παρακάτω δράσεις:

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ
Σχολικές μονάδες του νομού υιοθέτησαν περιοχές που υπέδειξαν τα Δασαρχεία Κιλκίς και Γουμένισσας και ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών προέβησαν σε δενδροφυτεύσεις την Τετάρτη 1 Απριλίου 2009 με σκοπό: α) να εξασφαλισθεί η μακροχρόνια  προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. β) να ενισχυθεί η οικολογική συνείδηση των μαθητών. γ) να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στις συγκεκριμένες περιοχές για περιπάτους  από τις αντίστοιχες σχολικές μονάδες που θα τις έχουν υπό την προστασία και φροντίδα τους.
Στη συγκεκριμένη δράση συμμετείχαν τα εξής σχολεία: Γυμνάσιο Ευκαρπίας, Γυμνάσιο Ν. Αγιονερίου, Γυμνάσιο Χέρσου, ΕΕΕΕΚ Κιλκίς 1ο, 2ο, 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς και το 2ο ΕΠΑΛ Κιλκίς.
Στην ευόδωση της συγκεκριμένης δράσης καταλυτική ήταν η συνεργασία με το Δασαρχείο Κιλκίς , με το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Κιλκίς και  με το ΤΟΣΥΝ του Δήμου Κρουσσών (στην περίπτωση της δενδροφύτευσης με τη συμμετοχή του Γυμνασίου Ευκαρπίας) .
Επίσης, να σημειωθεί και η συνεισφορά του ΚΤΕΛ Κιλκίς στην όλη προσπάθεια με τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών και εκπαιδευτικών στην προτεινόμενη για δενδροφύτευση περιοχή του Δήμου Κιλκίς .
Σε συνάντηση ευαισθητοποίησης για το δάσος  που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Κιλκίς , στο Παλαιό Γυναικόκαστρο  την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009 ομάδες μαθητών συμμετείχαν σε δράσεις που εμψυχώθηκαν από το προσωπικό του ΚΠΕ, καθώς και άλλους επιμορφωτές με κύριο στόχο,  οι συγκεκριμένοι μαθητές  να λειτουργήσουν στη συνέχεια ως παρακινητές των συμμαθητών τους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στο γενικό κάλεσμά μας για δημιουργική έκφραση με θέμα το δάσος.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι οι συγκεκριμένες δράσεις της ΔΔΕ Κιλκίς θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά.

Πρόγραμμα
To πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
9:00-9:30, Προσέλευση – Εγγραφές
9:30-9:50, Χαιρετισμοί
Α΄ ΜΕΡΟΣ
9:50-10:10, Παρουσίαση δράσης συνεργασίας Κ.Π.Ε. Κιλκίς και  Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης   Κιλκίς με θέμα : «Δάσος και ποιότητα ζωής».
Παιδαγωγική ομάδα Κ.Π.Ε. Κιλκίς.
10:10-10:20, Παρουσίαση δραστηριότητας σχολείου
10:20-10:40, «Τα δασικά οικοσυστήματα, ο προστατευτικός και κοινωνικός τους ρόλος»,
Στεφανίδης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ
10:40- 10:50, Παρουσίαση δραστηριότητας σχολείου
10:50-11:10, «Οι φυσικές δραστηριότητες στο δάσος - μέσο αναψυχής και επαφής με το φυσικό περιβάλλον». Ντάνης Απόστολος, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Σερρών – Ν. Κιλκίς
11:10-11:20, Παρουσίαση δραστηριότητας σχολείου

Β΄ ΜΕΡΟΣ
11:50-12:10, «Αειφόρος δασική ανάπτυξη στο Ν. Κιλκίς»
Πασσαλίδης  Παύλος, Πρόεδρος Αναπτυξιακής Κιλκίς
12:10-12:30, «Δασική εκπαίδευση και  επαγγελματικός προσανατολισμός»,
Μανούσης Ελευθέριος, Δασαρχείο Κιλκίς, Δασολόγος ΑΠΘ, M.Sc, Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου.
12:30-12:50, «Πυροσβεστικό Σώμα και Δασοπυρόσβεση»,
Πολιτίδης Ιωάννης, Υποπυραγός, Πυροσβεστική Κιλκίς.
12:50-13:00, Παρουσίαση δραστηριότητας σχολείου.
Οργανωτική Επιτροπή: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς, Τσακμαλή Μαρία – Αντιόπη, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας. Δραγάτση Βασιλική, Υπεύθυνη Πολιτιστικών θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων, Τσακαλίδου Αθηνά Υπεύθυνη ΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ Ν. Κιλκίς. Γεωργίου Στυλιανή, Ειδική Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης ΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ Ν. Κιλκίς. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς. ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ: Βιομηχανία ζαχαροπλαστικής Φαίδων Γραμματικόπουλος – Παπαδόπουλος Α.Ε.