Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 1:20:16 μμ
Δευτέρα, 12 Μαϊος 2008 04:35

Η αλήθεια για τα πεπραγμένα της διοίκησης Παπαπαναγιώτου

Μ ε λύπη μας διαπιστώσαμε ότι  σε δημοσίευση στον Τύπο με τίτλο «Τα έργα και οι ημέρες της Δημοτικής Αρχής Γουμένισσας κατά το πρώτο χρόνο ευθύνης της» φέρονται ως συντάκτες ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός αντιδεολογικό γιατί εκφράζει τον συνδυασμό του Δημάρχου Γουμένισσας «Κίνηση Πολιτών» και μόνον αυτόν. Tο δημοσίευμα αυτό θυμίζει προεκλογικό φυλλάδιο της «Kίνησης Πολιτών», παρά τα πεπραγμένα δεκατεσσάρων μηνών της παρούσας δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα:

Ο απολογισμός γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Δημοτικό Κώδικα δημόσια παρουσία της αντιπολίτευσης και δημοτών.
Η Δημοτική αρχή αποφεύγει να δώσει στην δημοσιότητα τα πραγματικά  στοιχεία, σκόπιμα για να μη φανεί η αναποτελεσματικότητά της τόσο στην γενικότερη διοίκηση του Δήμου, όσο και στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων έργων.
 Α) Σύμφωνα με το απολογιστικό πίνακα του έτους 2007 η δημοτική αρχή απορρόφησε    3.200.000 ευρώ ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή 4.500.000 ευρώ λιγότερα δηλαδή κατά 25%, σε μία περίοδο μάλιστα που η πολιτική συγκυρία είναι ευνοϊκή γι’ αυτήν.
  Β) Το τεχνικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε το έτος 2007 σε ποσοστό 60% περίπου , το δε καινούργιο δεν έλαβε υπόψη τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα  έργα σημαντικά να εγκαταλειφθούν και οι εξαγγελίες να μείνουν στα λόγια.

Βιολογικός καθαρισμός
Διαβάζοντας το δημοσίευμα έχουμε την εντύπωση ότι σε λίγο καιρό θα λειτουργήσει βιολογικός καθαρισμός στον Δήμο Γουμένισσας. Πως θα γίνει αυτό δεν μπορούμε να το καταλάβουμε, γιατί σε επικοινωνία με την τεχνική υπηρεσία πληροφορηθήκαμε ότι
δεν υπάρχει καμία αλληλογραφία καμία επαφή με οποιαδήποτε υπηρεσία  σχετικά με το θέμα και   ο Δήμος  δεν έχει προβεί στο καθορισμό τον χώρο ούτε  στην αγορά της απαιτούμενης έκτασης.

Στρατόπεδο
Πολύς λόγος γιά το τίποτα. Από τα 142 στρεμ. του στρατοπέδου διεκδικεί ο Δήμος τα 11 στρεμ. στα λόγια, γιατί με το υπ’ αρίθ. 900/21/95221 από 12-3-2008 έγγραφο του Υ.Ε.Α. καλείται ο Δήμος Γουμένισσας εφόσον ενδιαφέρεται για τα 11 στρεμ. να υποβάλει την  απαιτούμενη αίτηση αφού πρώτα συντάξει μελέτη πολεοδόμησης και χρήσης της γης. Τέτοιες ενέργειες απ’ ότι γνωρίζουμε δεν έχουν γίνει.
Ο συνδυασμός «Δημοτική Συνεργασία» σε σχετική συζήτηση του Δημοτικού συμβουλίου ανέπτυξε το σύνολο των ενεργειών που έπρεπε να κάνει δ δημοτική αρχή, για να περιέλθει το σύνολο ή μέρος της έκτασης του στρατοπέδου στην ιδιοκτησίας της για υλοποίηση παρεμβάσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

Παλαιό Δημοτικό Σχολείο (Πρώην Δημαρχείο)
Υπάρχει  μελέτη από την προηγούμενη δημοτική αρχή την οποία συνέταξε ο συντοπίτης  αρχιτέκτων μηχανικός κ.  Πρωιτσάκης Ιωάννης προκειμένου να μπει στον φάκελο διεκδίκησης του ΤΕΙ Οινολογίας και εφόσον εγκριθεί να παραχωρηθεί για χρήση του ΤΕΙ, εκτός και αν η δημοτική αρχή έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια αυτή.

Ανάπλαση ιστορικού κέντρου της πόλης
Τι παραλάβαμε
α ) Παραλάβαμε από την δημοτική αρχή της περιόδου 1998-2000 «Προγραμματικό Σχέδιο Δήμου Γουμένισσας», το οποίο εκπονήθηκε από την εταιρεία BCG Α.Ε. και παραδόθηκε στον Δήμο Γουμένισσας το έτος 2000.
 β)  Παραλάβαμε από την δημοτική αρχή της περιόδου 1998-2000 την πολεοδομική μελέτη «Προκαταρκτική Μελέτη Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Γουμένισσας», η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της Ιεράς Μητρόπολης Γουμένισσας και παραδόθηκε στον Δήμο Γουμένισσας τον Ιούλιο του 2001.
Τι παραδώσαμε
α) Παραδώσαμε επικαιροποιημένο το «Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα» το οποίο εκπονήθηκε από την εταιρία Acktion και παραδόθηκε στον Δήμο Γουμένισσας τον Φεβρουάριο του 2004.
β) Παραδώσαμε πέντε ολοκληρωμένες μελέτες, έτοιμες για δημοπράτηση με θέμα την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου Γουμένισσας και συγκεκριμένα:
Μελέτη για την κεντρική πλατεία
Μελέτη για την Πλατεία Μακεδονομάχων
Μελέτη για την οδό Γίγκερη
Μελέτη για την οδό Ίωνος Δραγούμη
Μελέτη για την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου , η οποία δημοπρατήθηκε και τελικά υλοποιήθηκε όπως υλοποιήθηκε με τα γνωστά προβλήματα
Τι προτείνουμε
Κοινωνική συνεννόηση με όλους τους φορείς (Κατοίκους, Δημόσιες Υπηρεσίες, Υπουργεία, πολιτικούς  άρχοντες).
Επικαιροποίηση των μελετών που έχουν συνταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Λειτουργία της επιτροπής για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου σε ανεξάρτητη βάση.

Ανέγερση Δασαρχείου
Η δημοτική αρχή μέχρι σήμερα αδυνατεί να προβεί στην αγορά κατάλληλης έκτασης για παραχώρηση και προσανατολίζεται στην λύση του βοηθητικού γηπέδου ποδοσφαίρου.

Εργατικές κατοικίες
Ένα έργο που φέρει την σφραγίδα της «Δημοτικής Συνεργασίας» με Δήμαρχο τον Πέτσο Δημήτριο (αγορά οικοπέδου έκτασης 20 στρ. περίπου παραχώρηση στον ΟΕΚ ) η Δημοτική αρχή προσπαθεί μάταια να το εντάξει στα πεπραγμένα της.

Κοιμητήρια
Η κατασκευή των κοιμητηρίων ξεκίνησε  μετά από επίπονες και επίμονες  προσπάθειες των προηγούμενων δημοτικών Αρχών. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε την μεγάλη βοήθεια που πρόσφερε (χρηματοδότηση τμήματος του έργου)  ο αείμνηστος ευεργέτης  Χρήστος Αλευράς και η σύζυγός κ. Αικατερίνη Αλευρά σε συνεργασία με την δημοτική αρχή του πρώην  Δημάρχου κ. Πέτσου Δημητρίου.  Η παρούσα δημοτική αρχή όπως και στο προηγούμενο έργο απλώς εγκαινίασε.

Κλειστό Γυμναστήριο στο Λύκειο-Γυμνάσιο
Γουμένισσας
Η μελέτη του έργου συντάχθηκε επί Δημοτικής αρχής με Δήμαρχο τον κ. Βασίλειο Πάτση και εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004». Κατασκευάστηκε   επί Δημοτικής αρχής με δήμαρχο τον κ. Πέτσο Δημήτριο. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν κατάφερε να λύσει ένα  πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ΤΥΔΚ Κιλκίς  με αποτέλεσμα το έργο  να μην μπορεί να παραδοθεί στους μαθητές για την άθλησή τους (Είναι γνωστές οι κινητοποιήσεις των μαθητών)

Αύλειος χώρος Β΄ Δημοτικού Σχολείου
Ευχής έργον να πραγματοποιηθεί , θα πρέπει όμως η Δημοτική Αρχή να γνωρίζει ότι παρέλαβε σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις που θα ζήλευαν πολλοί.

Πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες
Η παρούσα δημοτική αρχή για πρώτη φορά στα χρονικά καθιέρωσε πολιτιστικούς συλλόγους τριών ταχυτήτων και άνιση  οικονομική επιχορήγηση με θολά κριτήρια.
Η «Δημοτική Συνεργασία» έχει πάγια θέση την οποία κατέθεσε στο Δ.Σ. και υποστηρίζει ότι εκτός του πολιτ. Συλλόγου «Οι Παίονες» ο οποίος έχει πάρα πολλά τμήματα άρα και λειτουργικά έξοδα, όλοι οι άλλοι σύλλογοι να παίρνουν  την ίδια επιχορήγηση  από τον Δήμο και ανάλογα με τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν να ενισχύονται οικονομικά από τον Δήμο. Μία μεγάλη υπηρεσία που πρόσφερε στα πολιτιστικά του τόπου μας η   δημοτική αρχή ήταν η κατάργηση της Φιλαρμονικής.

Έκτακτες επιχορηγήσεις
Η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει εντάξει στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» την κατασκευή του έργου «Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης» όπου υπάρχει αμίαντος με εξασφαλισμένης πίστωση ποσού 700.000 ευρώ. Δυστυχώς δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από την παρούσα αρχή.

Κτίριο Πυροσβεστική Υπηρεσίας
Η αλήθεια είναι μία και όσοι την παραποιούν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Για την αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωρίζουμε ότι:
Η Ε.Γ.Σ. Αξιούπολης πραγματοποίησε δύο δημοπρασίες για την πώληση του οικοπέδου και του κτιρίου όπου στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γουμένισσας.
Στην δεύτερη δημοπρασία υπήρξε ενδιαφερόμενος ο οποίος κατέθεσε οικονομική προσφορά ποσού 161.000 ευρώ. Ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Σ. με δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι ενημέρωσε την Δημοτική Αρχή για τις δημοπρασίες, πλην όμως δεν υπήρξε  κανένα ενδιαφέρον. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί μία υπηρεσία υψίστης σημασίας για την περιοχή μας η «Δημοτική Συνεργασία» αξιοποιώντας την δυνατότητα που της παρέχει ο Δημοτικός Κώδικας συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα  το κτίριο της Π.Υ. και λήφθηκε ομόφωνη απόφαση για
την αγορά του ακινήτου με αποτέλεσμα να παραμείνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Δήμο Γουμένισσας. Όσο αφορά τους υπαινιγμούς ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δαπάνησε 300.000 ευρώ την περίοδο 1994-1998 επί δημάρχου κ. Δημητρίου Πέτσου είναι παντελώς παραπλανητική. Η τότε αρχή είχε δύο επιλογές. Να προβεί στην διαμόρφωση του κτιρίου και  να στεγαστεί η Π.Υ. ή να αδιαφορήσει και η Π.Υ. να εγκατασταθεί σε άλλον Δήμο. Ο καθένας μπορεί να κρίνει ποια ήταν η σωστή επιλογή. Πιστεύουμε ότι έπραξε το σωστό και  της αξίζουν συγχαρητήρια,  γιατί εκτός από το μόνιμο προσωπικό απασχολείται μεγάλος αριθμός εποχικών υπαλλήλων  και δίνεται  οικονομική ανάσα σε μια περιοχή που πλήττεται από την ανεργία. Είναι δε περιττό να  αναφερθούμε στην κοινωνική προσφορά της Π.Υ.

Υπηρεσίες Δήμου
Η Δημοτική Αρχή Γουμένισσας με πράξεις και  συμπεριφορές υποκινούμενες  από μικροψυχία κατέταξε τους υπαλλήλους του Δήμου σε δύο κατηγορίες: στους δικούς της και στους άλλους.
Μόνιμο προσωπικό:  Δεν υπάρχει καμία προκήρυξη  για πρόσληψη μόνιμου  προσωπικού.
Έκτακτο προσωπικό: Προσλήφθηκαν οκτώ εποχιακοί υπάλληλοι μερικής απασχόλησης και άλλοι δύο μέσω του προγράμματος STAGE, προκειμένου να καλύψουν την αδυναμία τους να αξιοποιήσουν σωστά το υπάρχον προσωπικό.
Εμείς πιστεύουμε ότι για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου είναι απαραίτητη η πρόσληψη  ενός υδραυλικού, ενός ηλεκτρολόγου και ενός χειριστή μηχανήματος έργων

ΚΕΠ
Η Δημοτική Αρχή αντί να πει ευχαριστώ στην προηγούμενη διοίκηση που της παρέδωσε έτοιμο και πλήρως εξοπλισμένο  για λειτουργία  το κτίριο ΚΕΠ αφήνει και αιχμές εναντίον της, ότι σκόπιμα δεν το λειτούργησε.
Προχώρησε δε καταπατώντας κάθε έννοια ισονομίας και  αξιοκρατίας, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, στην πρόσληψη υπαλλήλων με απόφαση Δημάρχου χωρίς να δώσει την δυνατότητα  σε δεκάδες άνεργους νέους του Δήμου μας να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό.

Οικονομική κατάσταση του Δήμου
 Η Δημοτική Αρχή Γουμένισσας είναι η μόνη που παρέλαβε έναν Δήμο χωρίς χρέος.
Αντίθετα μάλιστα ήταν πλεονασματικός και με έργα σε εξέλιξη της τάξης των 2.000.000 ευρώ. Παρόλα αυτά όμως ο τρόπος διοίκησης   που ασκεί, η παρεμβολή εξωθεσμικών παραγόντων  και το πρόβλημα στην λειτουργία  και την  οργάνωση των υπηρεσιών οδήγησαν στην προβληματική συνεργασία με όσους συναλλάσσονται με  τον  Δήμο.
Για πρώτη φορά στα χρονικά  προμηθευτές αρνούνται   την  πώληση προϊόντων   
στον Δήμο μας.

Σύνταξη μελετών
Ο Δημοτική Αρχή Γουμένισσας είναι η μοναδική που δεν προέβλεψε στον προϋπολογισμό του έτους 2007 ούτε μία μελέτη. Ελπίζουμε με την βοήθεια του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να προκύψει κάτι θετικό.

Εξοπλισμός Δήμου
Η Δημοτική Αρχή αφού δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει κανένα πρόγραμμα από το Γ.Π.Σ. προτίθεται να προβεί στην αγορά μηχανημάτων με δανεισμό από Τράπεζα.

ΚΑΠΗ
Το είδαμε κι αυτό. Η Δημοτική Αρχή αφού δεν μπόρεσε να βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας του ΚΑΠΗ ενεργοποιώντας την θέση της Κοινωνικής Λειτουργού ή την δημιουργία ΚΑΠΗ για τις γυναίκες του Δήμου που έχουν ίσα δικαιώματα , αποφάσισε να αυξήσει το κόστος παραμονής των συνταξιούχων στο χώρο αναψυχής του ΚΑΠΗ παραχωρώντας την διαχείρισή του σε ιδιώτη, ο οποίος φυσικά θα αυξήσει τις τιμές των  προσφερόμενων ειδών.

Επικοινωνία
Η Δημοτική Αρχή απουσιάζει από τα Κέντρα λήψης  αποφάσεων  του Νομού Κιλκίς και περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου.  Την προβολή του Δήμου την έχουν αναλάβει προς τιμήν τους οι διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι που κάνουν φιλότιμες προσπάθειες, οι οποίες όμως στερούνται
συντονισμού και στόχων. Η εγκατάλειψη της ιστοσελίδας του Δήμου, οι παρεμβάσεις σε έργα που θα δώσουν πνοή στην περιοχή μας, ο προσανατολισμός που θα πρέπει να έχει ο Δήμος στον τομέα της προβολής και ανάπτυξης απουσιάζει  από την Δημοτική Αρχή αν κρίνουμε από τα έως τώρα πεπραγμένα της.
Η «Δημοτική Συνεργασία» θα σταθεί   αρωγός σε οποιαδήποτε θετική προσπάθεια και θα παρεμβαίνει για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων όπως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα (αγορά κτιρίου Π.Υ., καταγραφή και εγγραφή στο Υποθηκοφυλάκειο της περιουσίας του Δήμου, ορισμό Δ.Σ. για την τακτοποίηση των οικοπέδων των συνοικισμών της Ανατολικής Ρωμυλίας, των Ποντίων και του οικισμού Ομαλού.
Αυτά ως απάντηση στο Δημοσίευμα της Δημοτικής Αρχής Γουμένισσας , γιατί ειλικρινά με το παραπάνω δημοσίευμα δόθηκε η εντύπωση ότι στον Δήμο Γουμένισσας συντελείται οργασμός έργων.
Ελπίζουμε  την νέα χρονιά η Δημοτική Αρχή να  συμβάλει με ενέργειες και κινήσεις στην ανάπτυξης της περιοχής και όχι να αναλώνεται με μικρά και τετριμμένα.