Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 4:14:15 μμ
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013 00:04

Η «Βιβλιοθήκη Π. Μουλλά» δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο

amanatidhs
Το κλίμα εξαρχής ήταν φορτισμένο εξαιτίας της δημόσιας αντιπαράθεσης που ξέσπασε με κατηγορίες κατά της διοίκησης του δήμου ότι ευθύνεται για την απώλεια της φιλολογικής βιβλιοθήκης του αείμνηστου καθηγητή Παν. Μουλλά. Στις κατηγορίες αυτές ο δήμος απάντησε με ανακοίνωσή του για να προκαλέσει και νέες κατηγορίες από τρεις δημότες – διαβάστε σε διπλανές στήλες την ανακοίνωση.
Στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης ο πρώην δήμαρχος Δημ. Τερζίδης αναφέρθηκε στο θέμα επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση του δήμου «Η Τ. Α. έχει ανάγκη τις δωρεές. Η βιβλιοθήκη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το δήμο Κιλκίς» τόνισε χωρίς να υψώσει περαιτέρω τους τόνους. Ωστόσο μια …αστοχία του να αποδώσει την πατρότητα της ανακοίνωσης του δήμου στον κ. Αμανατίδη «άναψε για τα καλά» τον πρώην δήμαρχο που υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός στην απάντησή του.
Παίρνοντας αφορμή μάλιστα από την αραιή σε παρουσίες εικόνα του συμβουλίου ξεκίνησε επιθετικά : Σε ποιους θα απαντήσω λοιπόν για τη Βιβλιοθήκη; Που είναι όλοι αυτοί  οι ευαίσθητοι; Ποιοι είναι οι βιβλιοφάγοι; Ποιοι γνωρίζουν και ποιοι διάβασαν έστω κι ένα έργο του καθηγητή; Ήταν όντως γενναία η προσφορά. Αλλά ήταν και δική μας απόφαση να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Οι συγγενείς ήθελαν να ουσιαστικά ολόκληρο το παλιό Γυμνάσιο για να στεγάσει τη Βιβλιοθήκη. Αλλά σε εκείνο το κτήριο από τη δική μου ακόμα δημαρχία έχουμε δημιουργήσει το λαογραφικό Μουσείο. Δεν χωρούσε εκεί η Βιβλιοθήκη. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να καταργήσουμε ή να μεταφέρουμε το λαογραφικό Μουσείο;
Προτείναμε την πλέον ενδεδειγμένη κατ’ εμάς λύση. Να μεταφερθεί στη  Δημόσια Βιβλιοθήκη, αφού εμείς ως διοίκηση του δήμου καταργήσαμε τη δημοτική μας βιβλιοθήκη κρίνοντας ότι είναι  καλύτερα να λειτουργήσει ως Δημόσια Βιβλιοθήκη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Σχεδιάζαμε λοιπόν την δημιουργία ενός αυτοτελούς τμήματος  «Βιβλιοθήκη Π. Μουλλά» εντός της Δημόσιας Βιβλιοθήκης ώστε να  διευκολυνθεί η πρόσβαση των βιβλιόφιλων στα βιβλία του αείμνηστου καθηγητή. Συναντήσαμε την άρνηση των συγγενών. Προτείναμε και άλλους χώρους. Την Αυστροελληνική, αρνήθηκαν οι συγγενείς. Το νέο κτήριο του ΤΕΙ, και πάλι αρνήθηκαν. Ήθελαν μόνο το παλιό Γυμνάσιο.
Ήρθαν λοιπόν, πήραν τα βιβλία και έφυγαν. Δεν ξέρω ειλικρινά, που θα τα τοποθετήσουν τα βιβλία αυτά στο Πανεπιστήμιο Κομοτηνής, όπου και τα πήγαν..» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης κάνοντας λόγο και για την εμπλοκή κάποιων «εξωσχολικών»  στο όλο θέμα «ενοχοποίησης» του δήμου, φωτογραφίζοντας τους κ. Χ. Σπίγκο, Γ. Τσουκαλά και Ι. Τσιώνη που υπογράφουν την ανακοίνωση που καταχωρίζουμε στις διπλανές στήλες.