Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 7:43:37 πμ
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009 09:57

Η Πετρούλα να βάλει το χέρι της…

Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας η αντιπλημμυρική προστασία χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών, ενός έργου που κόστισε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, η υδατοδεξαμενή και το δίκτυο άρδευσης στην Αρτζάν Αματόβου, επαφίενται στην ….Πετρούλα και τα νάζια του καιρού.
Δεν είναι καν πρωτότυπο, η πεδιάδα της Αρτζάν κατακλύστηκε και πάλι από τα νερά των ρεμάτων Σελιμλή και Αγιάκ που «φούσκωσαν» από την Παρασκευή λόγω βροχών και χιονοπτώσεων.
Περισσότερα από 3.000 στρέμματα της πεδιάδας κατακλύστηκαν από νερά για τον προφανή λόγο. Η έκταση και το αρδευτικό δίκτυο που κατασκευάστηκε είναι έρμαια των πλημμυρών. Μόνο από τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ και την ΠΡΩΙΝΗ επισημάνθηκε δεκάδες φορές ότι εάν δεν κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά φράγματα στο ρέμα Σελιμλή στο ύψος της Πλατανιάς και το ρέμα Αγιάκ στο ύψος του Ηλιολούστου η Αρτζάν και οι καλλιέργειες των αγροτών, είναι απροστάτευτες στην πρώτη δυνατή βροχή.

Απίστευτα και
όμως κιλκισιακά!
Αυτό συνέβη από την Παρασκευή και βοηθούσης της νεοελληνικής αβελτηρίας καταστράφηκαν και πάλι οι αγρότες. Τι συνέβη; Οι πέντε αντλίες της περιοχής Σιταριάς που έχουν καθαρά αντιπλημμυρικό χαρακτήρα και μπορούν να στέλνουν στην κεντρική διώρυγα 9.000 κ.μ. / ώρα εκάστη με τελικό αποδέκτη τον Αξιό είναι εκτός λειτουργίας τα τελευταία τρία χρόνια καθώς κλάπηκε ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός τους επειδή όταν  το έργο κατασκευάστηκε  με δαπάνη 500.000 ευρώ, δεν υπήρχε φορέας να το παραλάβει και να επιβλέπει τη λειτουργία του!
Ο πρώην δήμαρχος Τάκης Κουλίνας μιλώντας στο Ράδιο «Επιλογές» καταλόγισε ευθύνες στη δημοτική αρχή διότι όφειλε να κινητοποιήσει νομαρχία και περιφέρεια ώστε να χρηματοδοτήσουν την επισκευή του αντλιοστασίου Σιταριάς για να αποτραπεί η καταστροφή.
Στην ίδια εκπομπή ο επικεφαλής του εργοταξίου της εταιρείας ΥΔΡΑΙΟΣ που κατασκεύασε το αρδευτικό δίκτυο κ. Διαμαντόπουλος επισήμανε ότι και οι έξι αντλίες του έργου δουλεύουν επί 24ώρου βάσεως από το Σάββατο στέλνοντας νερό από το κανάλι στην υδατοδεξαμενή. Ωστόσο με δυναμικότητα 1.350 κ.μ./ώρα εκάστη είναι αδύνατο - κάτι που ήταν γνωστό εξαρχής- να αντιμετωπίσουν πλημμυρικές καταστάσεις. Ο κ. Διαμαντόπουλος είπε ότι στη δεξαμενή χωρητικότητας 9.000.000 κ.μ. έχουν μπει μόλις 3.000.000 κ.μ. και το ύψος του νερού φτάνει τα 2,5 μέτρα; Όταν η ανώτατη προβλεπόμενη τιμή υπερβαίνει τα 7,5 μέτρα.

Φιλολογική η συζήτηση
για τα φράγματα
Με τις αντλίες εκτός λειτουργίας και τα φράγματα σε Σελιμλή και Αγιάκ να θεωρούνται μεν από κάθε λογικό άνθρωπο ως άκρως απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της πεδιάδας, αλλά εδώ και 20 χρόνια η σχετική συζήτηση να έχει μόνο φιλολογικό ενδιαφέρον, η μόνη προστασία που έχουν οι αγρότες είναι το …ξηρό κλίμα του Κιλκίς.
Η …Πετρούλα αυτήν την φορά δεν έβαλε το χέρι της και οι αγρότες οδεύουν προς τον ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις καταστροφές που υπέστησαν εντός της νομίμου προθεσμίας των 12 ημερών.
Ενδεχομένως να ξανακούσουν και νέες υποσχέσεις  για φράγματα, για επισκευή των αντλιοστασίων κ.ο.κ. Σαν εκείνες που άκουσαν στις προηγούμενες πλημμύρες…