Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 6:47:48 πμ
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 05:57

“Ιατρική Ανάβαση”

Μια από τις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης της Coca-Cola Τρία Έψιλον. Ο ν. Κιλκίς περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Ιατρική Ανάβαση» της -Cola Τρία Έψιλον που πρωτολειτούργησε στη νησιώτική Ελλάδα με ιδιαίτερη επιτυχ΄θια. Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Βασίλειος Λώλας, Country Public Affairs & Communication Director της Coca-Cola Τρία Έψιλον, απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις της εφημερίδας μας.


- Ποιος είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας σας και σε ποιες κοινωνικές ομάδες απευθύνεστε;
Το πρόγραμμα «Ιατρική Ανάβαση» στοχεύει στην ενεργή συμβολή για την προαγωγή της Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας, στην ενδυνάμωση των ηπειρωτικών περιοχών, στην πρόσβαση των κατοίκων στην ενημέρωση σε απλά θέματα υγείας και πρόληψης και στη στήριξη των κάτοικων και στην εκπαίδευση των μαθητών.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ήταν συνέχεια της υλοποίησης για δεύτερη συνεχή χρονιά του κοινωνικού προγράμματος "Ιατρική Απόβαση στα Ελληνικά Νησιά" στόχος του οποίου ήταν η ενεργή συμβολή για την ενίσχυση των Ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρονται στα νησιά μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Αναλογιστήκαμε ότι η αξία μιας παρεμφερούς δράσης θα είχε ίση αξία και στα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, με αποδέκτες τους κατοίκους και ιδιαίτερα τους μαθητές.
- Ενημέρωση και πρόληψη είναι οι πυλώνες της εκστρατείας σας στην περιφέρεια.  Η εμπειρία σας δείχνει ότι είναι μεγάλα τα κενά στους τομείς αυτούς;
Πάγια πεποίθηση της Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι η συμμετοχή – υποστήριξη στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για την ανάπτυξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων.  Δεν θεωρούμε πως είναι ζήτημα κενών, άλλωστε το υπουργείο Παιδείας έχει εντάξει στην ύλη των μαθημάτων την εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών.  Εμείς, ως κοινωνικά υπεύθυνος οργανισμός θεωρούμε χρέος μας να υποστηρίζουμε έμπρακτα την κοινωνία μας με πόρους, χρόνο, τεχνογνωσία και εθελοντισμό.
- Ποια είναι η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών και ο απολογισμός της μέχρι τώρα πρωτοβουλίας σας;
Όλοι οι συμμετέχοντες αγκάλιασαν το πρόγραμμα με πολλή αγάπη. Οι μεν ενήλικοι, αντιλήφθηκαν την πραγματική αξία που έχει η γνώση της παροχής Πρώτων Βοηθειών και Καρδιοπνευματικής Αναζωογόνησης, τόσο για τους εαυτούς τους, όσο και για τους συντοπίτες τους, δεδομενου ότι ζουν σε περιοχές αποκρυσμένες από τα αστικά κέντρα. Οι δε μαθητές, με το γνώριμο παιδικό και εφηβικό ενθουσιασμό, εισέπραξαν τα σεμινάρια, της έμπειρης ομάδας νοσηλευτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ως ένα είδος ευχάριστου και εύληπτου επιμορφωτικού «παιχνιδιού», το οποίο στο μέλλον μπορεί να αποτρέψει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις. Ας μη παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι πέρα της πρακτικής αξίας που έχουν αυτά τα σεμινάρια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ατυχημάτων, υπάρχει και η συναισθηματική παράμετρος: προωθήσαμε τον εθελοντισμό και ταυτόχρονα «εκμηδενίσαμε» τις αποστάσεις μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας.
- Η κοινωνική υπευθυνότητα της εταιρείας σας εκφράζεται και με άλλα ανάλογα προγράμματα και ποια;
Πεποίθηση της Coca- Cola Τρία Έψιλον είναι ότι η επιχειρηματική ανάπτυξη και η βιώσιμη ανάπτυξη  πρέπει να συμβαδίζουν με την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες ενέργειές μας: συμβάλαμε στην αντιμετώπιση πάνω από 15.000 ιατρικών περιστατικών σε 25 ακριτικά νησιά, με το πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση στα Ελληνικά Νησιά», συμβάλλαμε στην εκπαίδευση πάνω από 25.000 μαθητών και 1.250 καθηγητών στη σωστή διατροφή και άσκηση με το πρόγραμμα «Μέτρο- Ποικιλία- Ισορροπία». Αλλά και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης προστρέχουμε για την έμπρακτη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους: μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα μας το καλοκαίρι του 2007, βοηθήσαμε τις πυρόπληκτες περιοχές την Ελλάδα, ενισχύοντάς το ειδικό ταμείο με 2 εκατ. ευρώ, ενώ 156 εθελοντές, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τον Στρατό, μοίρασαν στους κατοίκους 400.000 λίτρα εμφιαλωμένο νερό, φαγητό και φάρμακα.  Τέλος, πέραν του άξονα Κοινωνία, πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα προγράμματα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στους υπόλοιπους άξονες της Κοινωνικής μας Υπευθυνότητας στους τομείς Περιβάλλον, Χώρος Εργασίας και Αγορά.