Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 1:30:41 πμ
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009 11:02

Ημερίδα με ομιλητή τον Κώστα Κιλτίδη. Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα και στην Νικήτη Χαλκιδικής

Παράλληλα με τον 39ο Διεθνή Κολυμβητικό Διάπλου Τορωναίου Κόλπου στην παραλία Νικήτης Χαλκιδικής φέτος για πρώτη φορά διοργανώνει από Τετάρτη, 15 έως Κυριακή 19 Ιουλίου 2009 Έκθεση Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων (τρόφιμα & τεχνήματα) με το όνομα ΝΙΚΗΤΗ 2009 σε συνεργασία της Ε.Ε.Ν.Ν. «Ο ΣΙΘΩΝ» και του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παλιάς Νικήτης, με την τεχνική στήριξη ΑΓΡΟΡΑΜΑ.


Η ΝΙΚΗΤΗ 2009 (15-19/7/09) γίνεται για τους παραγωγούς και μεταποιητές παραδοσιακών τροφίμων και τεχνημάτων αξιοποιώντας την ευκαιρία του Διεθνούς Κολυμβητικού Διάπλου Τορωναίου Κόλπου για να επικοινωνήσουν οι τοπικοί παραγωγοί φημισμένων αγροτικών προϊόντων με την τουριστική αγορά και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Νικήτης, προωθώντας έτσι τις προϋποθέσεις για πολύπλευρη ανάπτυξη της ευρύτερη περιοχής.
Η ΝΙΚΗΤΗ 2009 υποστηρίζεται από πολλούς τοπικούς φορείς και επαγγελματίες της περιοχής και χορηγούς, μεταξύ άλλων, την Νομαρχία Χαλκιδικής, τον Δήμο Σιθωνίας, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης «ΜΕΛΙ σίθων» και την ΕΑΣ Πολυγύρου. Άλλωστε στόχος της Έκθεσης είναι να δείξει τον δυναμισμό των πολύ μικρών και μικρών παραγωγών τοπικών αγροτικών προϊόντων και συνεταιρισμών, οι οποίοι τυποποιούν, μεταποιούν και συσκευάζουν την παραγωγή τους, ώστε να είναι έτοιμη να διατεθεί στον τελικό καταναλωτή.
Η ΝΙΚΗΤΗ 2009 περιλαμβάνει: Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων (τροφίμων και τεχνημάτων) και υπηρεσιών, Γευσιγνωσίες, Συναυλίες, Διαδραστικά παιχνίδια για μικρούς & μεγάλους και Ημερίδα «Ο ρόλος του ελαιόλαδου στην ελληνική γαστρονομία», την Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 19:00 στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο, στον παραδοσιακό οικισμό της Νικήτης.
Την ημερίδα θα τιμήσει με ομιλία, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κων. Κιλτίδης. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία ελιάς και γλυκίσματος με ελαιόλαδο & μέλι. Το ίδιο βράδυ στην πλατεία του παλιού οικισμού Νικήτης θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό «νυχτέρι».
Η Ημερίδα γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την υποστήριξη του Γυμνάσιου & ΕΠΑ.Λ. Νικήτης και την χορηγία του Συλλόγου Γυναικών Νικήτης & την Typoma Μαδημένος Ο.Ε. καθώς και όλων των συντελεστών της Έκθεσης Παραδοσιακών Προϊόντων.
Παρόμοιες εκδηλώσεις γίνονται φέτος εκτός από την Νικήτη Χαλκιδικής (15-19/7/2009) και στην Κρύα Βρύση Πέλλας 26-30/8/2009 και στα Μέγαρα Αττικής 11-12/9/2009.