Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 10:55:20 μμ
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2008 09:47

“Καίνε” τον κοσμάκη με τα ...καύσιμα

Άγρια ληστεία υφίστανται οι καταναλωτές από τις εταιρείες διύλισης και εμπορίας του πετρελαίου, ληστεία που ενόψει του Χειμώνα προσλαμβάνει εξοργιστικές διαστάσεις που προσβάλλουν και τον πολιτικό μας πολιτισμό και την κοινή λογική.

Χθες πρώτη ημέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή κυμάνθηκε από 68 έως και πάνω από 72 λεπτά, ενώ σε απομακρυσμένες περιοχές ξεπέρασε και τα 75 λεπτά. Τιμές δηλαδή αυξημένες κατά 9% και πάνω από τις αντίστοιχες περσινές. Το εξοργιστικό της όλης υπόθεσης είναι πως πέρυσι τέτοιο καιρό το αργό πετρέλαιο ήταν φτηνότερο! Στις 14 Οκτωβρίου 2007 η τιμή του μπρεντ ήταν 83 δολάρια το βαρέλι, ενώ προχθές Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2008 η τιμή του μπρεντ είχε κατέλθει στα 73 ευρώ (και η πτώση της συνεχίζεται).
Αποδεικτικό γεγονός της ληστείας που υφίστανται οι έλληνες καταναλωτές είναι ότι στην Γερμανία των διπλάσιων μεροκάματων και μισθών η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι 58 λεπτά, δηλαδή 10 λεπτά φθηνότερο από το φτηνότερο πετρέλαιο στην χώρα μας.
Και όλα αυτά διαδραματίζονται με την κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής και αδρανής και το χειρότερο δια του αρμόδιου υπουργού Χρ. Φώλια να επιχειρεί να πλήξει την κοινή λογική των Ελλήνων, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές είναι καλύτερες δυνατές χάρη στην πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης.
Το Κιλκίς, όπως  κατ’ επανάληψη επισημάναμε, περιλαμβάνεται στις περιοχές όπου πωλούνται στις φθηνότερες τιμές τα υγρά καύσιμα. Ήδη με βάση την τιμοληψία της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου που διενήργησαν οι υπηρεσίες του Τμήματος εμπορίου, οι τιμές της αμόλυβδης έχουν «σπάσει» καθοδικά κινούμενες το ψυχολογικό φράγμα του ενός ευρώ στα μισά περίπου πρατήρια. Η χαμηλότερη τιμή της απλής αμόλυβδης καταγράφηκε στο 0,959 ευρώ/λίτρο ενώ η ακριβότερη κινήθηκε μέχρι εννέα λεπτά υψηλότερα (1,049).
Το πετρέλαιο θέρμανσης στα λίγα πρατήρια που εφισιάστηκαν την πρώτη ημέρα είχε ανώτατη τιμή τα 0.7 λεπτά και κατήλθε μέχρι και 0,678.
Αναλυτικά οι τιμές των υγρών καυσίμων της 15 Οκτωβρίου καταγράφονται στον ακόλουθο πίνακα: