Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022, 6:00:06 πμ
etpa
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 20:52

Κατσιάνος: Εξάγουν τα φάρμακα σε καλύτερες τιμές Και τα φαρμακεία μας έμειναν χωρίς φάρμακα

Συντάκτης:

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα φαρμακεία στο Κιλκίς και σε ολόκληρη την χώρα «μένουν» από συγκεκριμένα φάρμακα. Κι όσο αποκαρδιωτικό είναι, ευρισκόμενος σε ανάγκη, να διαπιστώνεις ότι φάρμακα που χρειάζεσαι για την υγεία σου λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, άλλο τόσο ευεξήγητο είναι.


Η αγορά φαρμάκου υπακούει και αυτή στον νόμο του κέρδους Και οι φαρμακοβιομηχανίες καθώς και οι μεγάλες φαρμακαποθήκες επιλέγουν να εξάγουν τα προϊόντα τους σε αγορές όπου βρίσκουν καλύτερες τιμές. Γνωστού όντος, πως στην Ελλάδα οι τιμές των φαρμάκων είναι οι χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, μέσα στο καταχείμωνο, κορτιζονούχα, παυσίπονα, φάρμακα για καρδιοπάθειες έχουν γίνει άφαντα εδώ και μέρες στο Κιλκίς.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Κιλκίς Κώστας Κατσιάνος στην οποίο απευθυνθήκαμε, αφού εξήγησε την αιτία της έλλειψης έσπευσε να διευκρινίσει: Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών. Δεν ευθυνόμαστε εμείς οι φαρμακοποιοί για τις ελλείψεις. Η αγορά πάσχει από έλλειψη αφού όσοι παράγουν επιλέγουν να τα εξάγουν σε καλύτερες τιμές στο εξωτερικό.
Η θέση του Συλλόγου Φαρμακοποιών είναι γνωστή και σταθερή εδώ και πολύ καιρό: «Ζητάμε από την Πολιτεία να επιβάλλει πάγωμα εξαγωγών μέχρι να αναπληρωθούν τα εξαντλημένα αποθέματα φαρμάκων. Δεν μπορεί η Πολιτεία να παρακολουθεί αμέτοχη την έλλειψη των φαρμάκων»
Θα ανταποκριθεί στο κοινό κάλεσμα όλων των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας η κυβέρνηση; Αργά ή γρήγορα θα το πράξει. Διότι απλά δεν μπορεί να μείνει για πολύ καιρό χωρίς φάρμακα μια χώρα.
Απλά αν αργήσει κάμποσοι θα βγάλουν το συμπέρασμα πως δόθηκε επαρκής χρόνος στους «καρχαρίες» της αγοράς να αυγατίσουν τα κέρδη τους με εξαγωγές φαρμάκων.
Και τέτοια συμπεράσματα θα πονέσουν εν τω καιρώ τω δέοντι.
Λεπτομέρεια: Η επάρκεια των rapid test στα ράφια των φαρμακείων του Κιλκίς δοκιμάστηκε την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου που όρισε η κυβέρνηση για σχολεία και μαθητές. Μια δυο μέρες λοιπόν καταγράφηκαν κάποια προβλήματα, αλλά αποδείχθηκαν παροδικά και ήδη από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας η αγορά ομαλοποιήθηκε πλήρως.