Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 9:01:05 μμ
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 12:59

Κοινωνία Πολιτών : Ποια είναι και Τι εξυπηρετεί

Αγαπητέ συμπολίτη-σα
- Η Κοινωνία Πολιτών νομού Κιλκίς είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση ενεργών πολιτών που σκοπό έχει την ενημέρωση, τον προβληματισμό και την ενεργοποίηση του πολίτη σε ζητήματα της καθημερινότητάς του. Φιλοδοξούμε να είμαστε ο χώρος ελεύθερης έκφρασης και δράσης των συμπολιτών μας σε μια ανοιχτή Δημοκρατική κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς που θα διευρύνει συνεχώς τις κοινωνικές της κατακτήσεις.


- Στην κοινωνία που ζούμε είναι καθημερινό το φαινόμενο της αγανάκτησης του πολίτη από πλειάδα μικρών και μεγάλων προβλημάτων που προκαλούνται από τις υπάρχουσες δομές και λειτουργίες του κράτους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, άλλους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, πολλές φορές δε και από την κακή συμπεριφορά του απλού πολίτη. Είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις που ο κάθε ένας από εμάς, εκούσια ή ακούσια, κάνει την σύγκριση με  άλλα κράτη και ανακαλύπτει ότι υστερούμε πολύ στην εκπαίδευση, στην οργάνωση της κοινωνίας, στη συλλογικότητα, στην συμπεριφορά, στις δομές του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά., στοιχεία απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, η οποία δεν θα πρέπει να παρακολουθεί παθητικά τα δρώμενα αλλά θα ενισχύει τα αντανακλαστικά της και θα παρεμβαίνει δραστικά στα προβλήματα του τόπου της.
Ζ Η άκρως συγκεντρωτική δομή του πολιτικού μας συστήματος οδηγεί εκ των πραγμάτων και την κοινωνία σε ένα τρόπο σκέψης και δράσης στα πλαίσια και στις δομές του ίδιου του συστήματος, από την πυραμίδα της πολιτικής εξουσίας, έτσι όπως αυτή διαχέεται στην κοινωνία δηλ. μέσα από τα πολύ στενά κομματικά, υπουργικά και βουλευτικά γραφεία. Δυστυχώς αυτή η πρακτική εφαρμόστηκε και στους φορείς που είναι πιο κοντά στον πολίτη δηλ. την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Ζητούμενο όμως από την πλευρά των κοινωνικών δυνάμεων ήταν πάντα η διεύρυνση της Δημοκρατίας και η λήψη των αποφάσεων να γίνεται όσο το δυνατόν από κέντρα εξουσίας που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη. Στον τόπο μας όλο και περισσότερο ο πολίτης αμφισβητεί  τις υπάρχουσες δομές και ζητά την Άμεση Δημοκρατία.
- Γι’ αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, μια ομάδα ενεργών πολιτών του Ν. Κιλκίς, πριν από δύο περίπου χρόνια, προχώρησε στην συγκρότηση μιας κίνησης με την μορφή σωματείου και την επωνυμία «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΚΙΛΚΙΣ». Το πλαίσιο αρχών και στόχων που διέπουν την κίνηση καθορίζονται από την προσπάθεια για εμβάθυνση και εμπέδωση θεσμών που ενδυναμώνουν την τοπική δημοκρατία και προωθούν την διαδικασία περιφερειακής συγκρότησης και ανάπτυξης. Για την υλοποίηση των ανωτέρω σκοπών, όπως με σαφήνεια αναφέρονται στο αναρτημένο Καταστατικό μας, ζητούμενο είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, στους οποίους η Κίνηση Πολιτών δίνει ελεύθερο βήμα διαλόγου και δημοσιοποίησης των προβληματισμών τους μέσα από την ιστοσελίδα της www. Kpk.gr και το e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Ταυτόχρονα η ενεργοποίηση των πολιτών δίνει την δυνατότητα στην Κίνησή μας για αποτελεσματικότερη δράση και παρέμβαση στα  σημαντικά προβλήματα του νομού Κιλκίς αλλά και ευρύτερα.
- Στο σύντομο αυτό διάστημα των δύο ετών λειτουργίας η Κίνηση Πολιτών με συνδυασμένες δράσεις παρενέβη σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως με την διοργάνωση ημερίδας για την λειτουργία νέου τμήματος ΤΕΙ και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων σε συνεργασία με Φορείς όπως ο Δήμος Κιλκίς, το Επιμελητήριο , η ΑΝΚΙ κλπ. Παραστάθηκε σε Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια αντίστοιχα  και απέτρεψε την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων πλησίον των νέων κτηρίων ΤΕΙ σε ιδιώτες. Απέτρεψε την εγκατάσταση του κυνοκομείου πλησίον του ιστορικού χώρου του Ηρώου. Ανέδειξε το ζήτημα της υπερεκμετάλλευσης  της κοίτης του Αξιού ποταμού, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τον συμβολικό καθαρισμό του λόφου του Αγίου Γεωργίου, διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα για το μέλλον του Βοτανικού Κήπου ενόψει της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του, κατέθεσε πρόταση για την μελλοντική ανάπτυξη της πόλης του Κιλκίς και της ευρύτερης περιοχής. Αναδείξαμε το διαχρονικό πρόβλημα της λίμνης Δοϊράνης και την προστασία και χρήση των δημόσιων χώρων. Στείλαμε ανοιχτές επιστολές διαμαρτυρίας για την ρατσιστική συμπεριφορά ενάντια στην Κων/να Κούνεβα, για το αιματοκύλισμα της Παλαιστίνης, για την χρήση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του αστικού ιστού, για την χρήση των πλαστικών, για την αδειοδότηση  σε Τσίρκο που χρησιμοποιούν άγρια ζώα, κ.ά. Τέλος όλη αυτή την περίοδο και με αφορμή θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, πήρε γραπτά θέση σε πολλά θέματα, συνεισφέροντας  στον γενικότερο προβληματισμό και ζητώντας ταυτόχρονα την κατάθεση της γνώμης των πολιτών μέσω του ελεύθερου βήματος, που προσφέρει. 
Όμως το τελικό ζητούμενο μιας τέτοιας κίνησης είναι η ενεργοποίηση όσο το δυνατό περισσότερο πολιτών, καθώς μόνο με την συντονισμένη και αθροιζόμενη δράση επιτυγχάνουμε την αφύπνιση της κάθε εξουσίας μπροστά στα προβλήματα, που οφείλει να διαχειριστεί. Η σκωπτική παρακολούθηση μιας αβίωτης και πνιγηρής πραγματικότητας το μοναδικό που προσφέρει είναι η συλλογική απονεύρωση, που εξυπηρετεί μόνο τους επαΐοντες και βυθίζει στην απελπισία τους πολλούς. Εκτιμούμε ότι όλο αυτό το διάστημα η συμμετοχή του πολίτη δεν ήταν η αναμενόμενη, ίσως και από δικές μας παραλείψεις. Μια ομάδα από τα μέλη της ΚΠΚ δραστηριοποιήθηκε και πέτυχε τα παραπάνω. Η αμφίδρομη σχέση του πολίτη προς την ΚΠΚ και αντίστροφα μπορεί και πρέπει να φτάσει σε υψηλά επίπεδα για την επίτευξη των στόχων της. Σε καλούμε να πλαισιώσεις την ΚΠΚ ως ενεργό μέλος της, να την πλαισιώσεις ως φίλος, να την χρησιμοποιήσεις ως ενεργός πολίτης, να την χρησιμοποιήσεις για να προβάλεις τις απόψεις σου και να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου. Για τον λόγο αυτό σας αποστέλλουμε το παρόν μήνυμα προσκαλώντας σας να συμμετάσχετε στην Κίνηση Πολιτών είτε ως μέλη είτε ως φίλοι της καταθέτοντας τις σκέψεις, τις προτάσεις , τους προβληματισμούς και τις διεκδικήσεις σας στην ιστοσελίδα www. Kpk.gr (με δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στο blog της ΚΠΚ) και στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή αποστέλλοντας fax στο 2341022164. Αυτό που μεμονωμένα θα χαρακτηρίζονταν Δονκιχωτισμός, συλλογικά μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη που προσδοκά η Ελληνική Κοινωνία και εσείς οι Ενεργοί Πολίτες.
- Μπορείτε να εγγραφείτε ως μέλος (με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι) ή ως φίλος με δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις δραστηριότητες της κίνησης, στην ένδειξη γίνε μέλος στην ιστοσελίδα της ΚΠΚ, προσδιορίζοντας το αν επιθυμείτε να είστε μέλος , φίλος ή κοινός αναγνώστης των ενημερωτικών δελτίων της Κίνησης.   Τα προσωπικά σας στοιχεία είναι προστατευμένα και αν δεν το επιθυμείτε δεν θα εμφανίζονται πουθενά.