Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 2:59:07 μμ
Παρασκευή, 09 Μαϊος 2008 05:20

Κολχίδα και Γαλλικός Τα ορφανά του νόμου

 Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας συμβαίνουν και αυτά. Κρατική Υπηρεσία (Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας)  εκδίδει απόφαση με την οποία αρνείται να εγκρίνει τη λειτουργία λατομείου (απόληψη αδρανούς υλικού) στην Κολχίδα, ύστερα από γνωμάτευση και ανάλογη απόφαση της καθ’ ύλην αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας (Υπουργείο Πολιτισμού). Το εν λόγω λατομείο όμως λειτουργεί στη συνέχεια και επί τρία χρόνια σε πείσμα του νόμου, το φυσικό τοπίο και ο αρχαιολογικός χώρος τραυματίζονται βαρύτατα .
Μόνο την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν είχε η Νομαρχία για τη λειτουργία του παράνομου λατομείου της Κολχίδας, όπως αποκαλύπτει σήμερα  η ΠΡΩΙΝΗ, διαψεύδοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όσα δήλωσε ο κ. Μπαλάσκας σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ότι δήθεν υπήρξε έγκριση.
Από το 2005 με την απορριπτική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ34/64309/3318/29.8.05) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέρριψε με την υπ. αριθ.7660/05/14-9-05 απόφασή της τη μελέτη για την απόληψη αδρανών υλικών από την Κολχίδα. Δυο αποφάσεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και είναι απορίας άξιον σε ποιο νομικό έρεισμα στηρίχτηκε η ανεμπόδιστη συνέχιση  των εργασιών απόληψης τεράστιων ποσοτήτων αδρανών υλικών από το λόφο της Κολχίδας και την κοίτη του Γαλλικού ποταμού.  
Και για να μην μείνει καμιά αμφιβολία για την εγκυρότητα όσων επί έτη πολλά καταγγέλλουμε χωρίς δυστυχώς την ευαισθητοποίηση εκείνων των αρχών και εκείνων των φορέων που με τη λειτουργία και τη δράση τους θα απέτρεπαν το συνεχιζόμενο έγκλημα, φέρνουμε στη δημοσιότητα σήμερα ένα αποκαλυπτικό και συνάμα συγκλονιστικό έγγραφο. Περιγράφει το μέγεθος της συντελεσθείσας καταστροφής και μάλιστα από τα αρμοδιότερα χείλη.
Δημοσιεύουμε λοιπόν την έκθεση της προϊσταμένης της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ευτέρπης Μαρκή ύστερα από πρόσφατη αυτοψία της στον χώρο της Κολχίδας και της κοίτης του Γαλλικού.
Η έκθεση με αριθμ  Πρωτοκόλλου 2277/23-04-08 εστάλη στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και κοινοποιήθηκε σε πλήθος αρχών και υπηρεσιών του νομού ( Νομαρχία, Δήμος Κιλκίς, Τεχνικές Υπηρεσίες Νομαρχίας, Κτηματική υπηρεσία Κιλκίς, Αστυνομικό Τμήμα Κιλκίς, Δασαρχείο Κιλκίς, Τμήμα Περιβάλλοντος και σε υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ιδού τι αναφέρει η έκθεση της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ύστερα από την πρόσφατη αυτοψία που διενεργήσαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Κολχίδας, διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι κατά παράβαση των ανωτέρω (α) και (β) σχετικών Αποφάσεων, με τις οποίες απορρίφθηκε η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αργιλοληψία - απόληψη υλικών από την περιοχή Κολχίδα του Δήμου Κιλκίς Νομού Κιλκίς», συνεχίζονται οι άναρχες και ανεξέλεγκτες αμμοληπτικές δραστηριότητες τόσο στη χαμηλή λοφοσειρά που εκτείνεται κατά μήκος της δυτικής όχθης του Γαλλικού ποταμού, σε απόσταση μικρότερη των 800 μ. από τον οικισμό της Κολχίδας, όσο και σε πολλά σημεία της κοίτης του ποταμού, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως έχει σχεδόν στερέψει και έχει μεταβληθεί σε αρκετά σημεία σε έλος, με προφανή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Οι ανωτέρω εργασίες επέφεραν, όπως έγινε φανερό, σημαντική επιβάρυνση στο ήδη αλλοιωμένο από άποψη φυσικού κάλλους τοπίο της περιοχής στην οποία επί σειρά ετών διενεργούνται άναρχες επεμβάσεις απόληψης. Το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι τεράστιο και αυτονόητο είναι ότι οποιαδήποτε επιπλέον ενέργεια στον συγκεκριμένο χώρο θα έπρεπε να έχει ως σκοπό την τιθάσευση της άναρχης δραστηριότητας και όχι την επιβάρυνσή της.
Επισημαίνουμε δε το μέγεθος της βλάβης που έχουν επιφέρει οι ανωτέρω εργασίες τόσο στην αισθητική όσο και την ιστορική και λειτουργική ενότητα του αρχαιολογικού χώρου της Κολχίδας, ο οποίος αποτελεί τη μοναδική  mansio (σταθμό), Δημόσιας Οδού, που ταυτίζεται με τον ρωμαϊκό σταθμό  Gallicum ή Callicum. Ο αρχαιολογικός χώρος ο οποίος καταλαμβάνει δύο γειτονικούς μεταξύ τους λόφους που εκτείνονται κατά μήκος της ανατολικής όχθης του Γαλλικού ποταμού, σε απόσταση μικρότερη του 1 χλμ. Από τον χώρο επέμβασης, συνιστούσε μαζί με το άμεσο φυσικό περιβάλλον του ένα ενιαίο, λειτουργικό σύνολο, το οποίο έχει πλήρως διαταραχθεί με ευθύνη των Τοπικών Αρχών.
Συνημμένα:
1) η αριθ. ΥΠΠΟ /ΑΡΧ/Β1/ Φ34/ 64309/3318/29-9-2005 Απόφαση του ΥΠΠΟ
2) η αριθ. 7880/05/14-09-2005 (Ορθή Επανάληψη 14-10-05) Απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.»

Αναμένουμε τη δημόσια απάντηση όσων όφειλαν να πράξουν άλλα και να προστατεύσουν το δημόσια αγαθά που επλήγησαν από την κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν παραβίαση του νόμου στην Κολχίδα και στην κοίτη του Γαλλικού.