Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 9:32:40 μμ
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009 11:04

Κώστας Σκανδαλίδης : Δεν θα ξεγελάσουμε τον λαό όπως ο Καραμανλής

Για την πράσινη ανάπτυξη μίλησε την Κυριακή 12 Ιουλίου στο Κιλκίς ο Κώστας Σκανδαλίδης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Κινήματος σε ένα θέμα που συγκινεί ιδιαίτερα τον πρόεδρό του Γ. Παπανδρέου.
Πριν όμως την ομιλία του είπε ενδιαφέροντα πράγματα στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μ.μ.ε. και από όπου άξια καταγραφής είναι τα ακόλουθα:
- Στις ευρωεκλογές καταγράφηκε η οριστική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και βρισκόμαστε σε πορεία αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης των λαϊκών δυνάμεων  με το ΠΑΣΟΚ


- Ξεπεράσαμε το ανομολόγητο όριο του 36% που οδηγεί στην αυτοδυναμία.
- Επιδιώκουμε με τις προτάσεις μας τη θετική ψήφο των πολιτών. Δεν μας αρκεί η αποδοκιμασία της Ν.Δ.
- Στόχος μας είναι πλέον η αυτοδυναμία, αλλά είτε την επιτύχουμε είτε όχι εξακολουθεί να ισχύει η πρότασή μας για τη δημοκρατική διακυβέρνηση του τόπου με τη συμμαχία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς που περιλαμβάνει, πέραν του ΠΑΟΚ,  τις δυνάμεις της αριστεράς, του δημοκρατικού κέντρου, της οικολογίας και των ριζοσπαστικών κινημάτων.
- Με την πρόταση για την συμμαχία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς απαντάμε στα σενάρια για το μεγάλο συνασπισμό που προωθούν ορισμένα κέντρα.

Όμηρος ο Καραμανλής
Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε όμηρο των πολιτών εξελίξεων και της ίδιας του της πολιτικής τον κ. Καραμανλή.
Ο κ. Καραμανλής είναι όμηρος
Του Γ. Παπανδρέου που με την θέση του για την προεδρική εκλογή έθεσε το όριο τγν επόμενων εκλογών το αργότερο τον Φεςβρουάριο.
Είναι όμηρος του Γ. Καρατζαφέρη που προτείνει συμμαχία Ν.Δ. - ΛΑΟΣ. Αλλά αυτό θα αποτελέσει τεράστιο ρίσκο για τον Καραμανλή διότι ανατρέπεται η πολιτική του μεσαίου χώρου
Είναι όμηρος των οικονομικών αποφάσεων που είναι υποχρεωμένος να λάβει και οι οποίες θα είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων
Είναι όμηρος των εύθραυστων εσωκομματικών του ισορροπιών στην Κ.Ο. των 151 βουλευτών. Επέλεξε να χειριστεί τα θέματα διαφάνειας με μικροκομματικό τρόπο και ορίζοντα, ενώ όφειλε να τα αντιμετωπίσει μαζί με τα άλλα κόμματα.

Έχουμε οικονομικό πρόγραμμα
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτησή μας γιατί το ΠΑΣΟΚ θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης ενώ επείγουν μέτρα αντιμετώπισης διαρθρωτικών οικονομικών προβλημάτων όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τω ελλειμμάτων ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι ο πρόεδρος του Κινήματος έχει ανακοινώσει 28 μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, έχει εισηγηθεί την αναδιαπραγμάτευση με την Ε.Ε. του χρέους της χώρας και των ελλειμμάτων, την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, την ανασυγκρότηση των φορολογικών μηχανισμών, τη ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος κ.α.
Χαρακτήρισε επίσης ως τμήμα μόνο της αναπτυξιακής πρότασης την πράσινη ανάπτυξη, ως στοιχείο που πρέπει να προσδιορίζει τις επιλογές της χώρας με ορίζοντα χρόνου.
Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου που θα περιέχει πρόνοιες ενίσχυσης εκείνων των δράσεων που θα εγγυώνται την παραγωγή και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου με πρόνοια για την προστασία του φυσικού πλούτου και περιβάλλοντος.

Αν κάνουμε τα ίδια
με τον Καραμανλή….
Αίσθηση προκάλεσε η απάντησή του σε σχόλιο συναδέλφου ότι «θα δούμε τι θα κάνετε…καλά είναι τα λόγια, αλλά τα έργα μετράνε. Κι ο Καραμανλής υποσχέθηκε πολλά, ο κόσμος τον πίστεψε, αλλά ….»
Ο κ. Σκανδαλίδης δεν δίστασε καθόλου και η απάντησή του σχεδόν ξένισε: «Αν κι εμείς κάνουμε τα ίδια με τον Καραμανλή και δεν κάνουμε όσα δεσμευόμαστε τότε ο βίος μας στην κυβέρνηση  θα είναι συντομότερος από του Καραμανλή»
Πρόσθεσε όμως αμέσως ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να λησμονήσει ή να παρεκκλίνει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και το πρόγραμμά της.
Στη συνέχεια ο κ. Σκανδαλίδης συνοδευόμενος από τα τοπικά στελέχη του Κινήματος (Σ. Τσολάκης, Λ. Δημητριάδης και μέλη της Ν.Ε) ανέπτυξε τις προτάσεις του κινήματος και απάντησε σε ερωτήσεις για την πράσινη ανάπτυξη, την ανάπτυξη δηλαδή που θα λαμβάνει πρόνοια για το περιβάλλον.
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου έσπευσαν να τον ακούσουν περί τα 70 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ