Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 4:30:46 πμ
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 11:49

Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα: Τα «δικά μας» σταφύλια που γοητεύουν τους οινόφιλους

Ορισμένα από τα εκλεκτότερα κρασιά της Ελλάδας παράγονται στην περιοχή του Κιλκίς. Γνωρίστε την οινοπαραγωγική ζώνης ΠΟΠ Γουμένισσας και ανακαλύψτε το Ξινόμαυρο και τη Νεγκόσκα, δυο πολύ ιδιαίτερα σταφύλια με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα είναι μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου. Αν και η αρχαιολογική έρευνα έχει δείξει ότι κρασί παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη σημερινή Γεωργία, οι αρχαίοι Έλληνες άρχισαν να πατάνε σταφύλια από το 4500 π.Χ., ενώ αργότερα μεταλαμπάδευσαν την οινοποιία στις ελληνικές αποικίες που βρίσκονταν στη σημερινή Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Αν και τα ελληνικά κρασιά δεν έχουν σήμερα την ίδια φήμη με αυτά του Μπορντό ή της Τοσκάνης, για παράδειγμα, η παραγωγή και κατανάλωση κρασιού είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής ταυτότητας της χώρας.

 

H Ελλάδα διαθέτει περισσότερες από 100 Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και 34 Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ). Ανάμεσά τους η ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσας, η σημαντικότερη αμπελουργική περιοχή στον νομό Κιλκίς. Η Γουμένισσα περιλαμβάνει το όρος Παϊκόν, όπου καλλιεργούνται αμπελώνες σε υψόμετρο 150-250, με ευκολότερες συνθήκες σε σύγκριση με την γειτονική Νάουσα. Οι αμπελώνες της Γουμένισσας βρίσκονται βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, φυτευμένοι σε ποικίλους προσανατολισμούς σε λοφώδες έδαφος. Οι περισσότερες φυτεύσεις βρίσκονται σε ημιορεινά εδάφη, σε ελαφρώς κεκλιμένες πλαγιές και σε έδαφος μέτριας γονιμότητας.

Η ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή είναι το Ξινόμαυρο, συμπληρωμένη από περιορισμένο αριθμό φυτεύσεων ξένων ποικιλιών που έχουν προσαρμοστεί επιτυχώς. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αμπελώνων της Γουμένισσας είναι η τοπική κόκκινη ποικιλία Negoska που αποτελεί το 23-30% της συνολικής καλλιέργειας. Οι αμπελώνες της Γουμένισσας είναι γραμμικοί, με αραιές πυκνότητες φύτευσης περίπου 1.400 κλημάτων αμπέλου ανά στρέμμα. Όλα τα αμπέλια υποστηρίζονται με πασσάλους και είναι κλαδεμένα γραμμικά και προς τις δυο κατευθύνσεις.

Η πολύπλευρη προσωπικότητα του Ξινόμαυρου

Το όνομά του - Ξινόμαυρο – το χαρακτηρίζει, καθώς προέρχεται από τις λέξεις «ξινό» και «μαύρο». Στην πραγματικότητα, οι ρόγες του δεν έχουν ιδιαίτερα πλούσια απόχρωση και φέρνουν μάλλον προς το βιολετί. Όπως και να έχει, το Ξινόμαυρο εκπλήσσει με την απόδοση και την πολύπλευρη προσωπικότητά του, καθώς με βάση αυτήν την ποικιλία οινοποιούνται τόσο ερυθρά vins de garde, όσο και δυναμικά ροζέ, αρωματικά αφρώδη κρασιά, ακόμη και ξεχωριστά γλυκά κρασιά.

Εύκολα μπορείτε να μυηθείτε στη γοητεία του Ξινόμαυρου και να το γνωρίσετε καλύτερα, καθώς οι περισσότερες αλυσίδες ειδών διατροφής περιλαμβάνουν ελληνικές ετικέτες με βάση αυτό το σταφύλι τόσο στα ράφια με τα κρασιά, όσο και στα φυλλάδια με τις προσφορές τους. Στο φυλλάδιο Γαλαξίας θα βρείτε πολλά ελληνικά κρασιά, σε διάφορες τιμές, και μπορείτε να το ξεφυλλίσετε  σε ψηφιακή μορφή στον ιστότοπο kimbino.gr, αν δεν το βρείτε στην είσοδο της πολυκατοικίας σας.

Φυτεμένο σε κάθε γωνιά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, το Ξινόμαυρο χρησιμοποιείται σε μονοποικιλιακά ή blend ερυθρά κρασιά που προέρχονται από τις ζώνες ΠΟΠ Νάουσας, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα και ΠΟΠ Ραψάνη. Με αυτό το σταφύλι παρασκευάζονται επίσης λευκά ξηρά κρασιά και αφρώδεις οίνοι, στην ΠΟΠ Αμύνταιου. Δύσκολο και απαιτητικό, το Ξινόμαυρο χρειάζεται το κατάλληλο έδαφος, αυξημένη φροντίδα στην καλλιέργεια, χαμηλές αποδόσεις ανά εκτάριο και τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες για να εκδηλωθεί σε όλο του το μεγαλείο.

Η κρυφή γοητεία της Νεγκόσκα

Μια τοπική ποικιλία της Νάουσας, που γρήγορα επεκτάθηκε στους γειτονικούς αμπελώνες της Γουμένισσας, η Νεγκόσκα είναι ένα σταφύλι με μαύρο χρώμα, πλούσια γεύση με αρώματα από μαύρα μούρα και γήινο υπόβαθρο, σχετικά χαμηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Συμπληρώνει έτσι με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετικά υψηλή οξύτητα του Ξινόμαυρου και το ελαφρώς υποτονικό χρώμα του.

Η μοναδικότητα και τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά αυτών των δύο ποικιλιών, που καλλιεργούνται στους αμπελώνες του Κιλκίς, υπόσχονται να προσφέρουν πολλές έντονες συγκινήσεις σε όλους τους αληθινούς γνώστες του κρασιού, πείθοντάς τους με την πρώτη κιόλας γουλιά ότι έχουν να κάνουν με κάτι ξεχωριστό.