Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 8:25:48 πμ
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2009 08:53

Λαμπρό “Κουρμπάνι” από “Αγ. Τρύφωνα” Κιλκίς

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε φέτος το Πανηγύρι του προστάτου του Συλλόγου Στενημαχιτών Κιλκίς “Ο Άγιος Τρύφων”, αλλά και όλων  των αμπελουργών, Αγίου Τρύφωνος, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς και στο οποίο αναβίωσε το έθιμο του Κουρμπανιού.
Από την παραμονή, Σάββατο 31 Ιανουαρίου, από νωρίς το μεσημέρι μέλη και φίλοι του Συλλόγου είχαν ετοιμάσει στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου τα καζάνια για το Κουρμπάνι καθώς και τα κεράσματα.


Το απόγευμα έγινε Αγιασμός για τα χωράφια και τα αμπέλια και ο Ιερέας άναψε πρώτος τη φωτιά στα καζάνια για την ετοιμασία του Κουρμπανιού. Αμέσως μετά ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο μίλησε ο Ιερέας του Ναού Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις παραδόσεις των προγόνων μας και την ευλάβειά τους προς τον Άγιο Τρύφωνα και την μεταφορά στο Κιλκίς καθώς και στο βίο του Αγίου Τρύφωνος.
Έπειτα ακολούθησε το κέρασμα (κρασί και τσίπουρο) στην αυλή της εκκλησίας και το ανακάτεμα των καζανιών από τους ανθρώπους που προσήλθαν στο Πανηγύρι. Το βράσιμο του Κουρμπανιού κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.
Ανήμερα της Εορτής, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Απόστολος, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο στον κατάμεστο από πιστούς Ναό, αναφερόμενος στην ενότητα των χριστιανών με βάση τους Αγίους της Πίστεώς μας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μοιράσθηκε στους πιστούς το Κουρμπάνι, ο  άρτος από την αρτοκλασία που τέλεσε ο Σύλλογος καθώς και σταφύλια.
Ακόμη στην αυλή της Εκκλησίας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας τα χορευτικά του Συλλόγου αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Αμέσως μετά τους επισήμους δεξιώθηκε ο Ιερός Ναός στην αίθουσα του Πνευματιού Κέντρου.
Το Πανηγύρι περατώθηκε με συνεστίαση (χορό και γλέντι) στην Ταβέρνα “ΚΑΛΥΒΑ” το βράδυ της Κυριακής.
Σε όλες τις εκδηλώσεις συμμετείχε πλήθος κόσμου και τις δύο ημέρες, ενώ το Σύλλογο τίμησαν με την παρουσία τους, στο σύνολο των εκδηλώσεων, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης, ο βουλευτής Σάββας Τσιτουρίδης, ο βουλευτής Γιώργος Φλωρίδης, ο νομάρχης Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Τερζίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβολίου Κιλκίς Δημήτρης Φωτιάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης και ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Φαίδων Ρωμανίδης.