Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 8:12:04 μμ
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 15:24

Λίστα και χρήματα για να έχουν φάρμακα οι ασφαλισμένοι

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και θέματα Υγείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης, αντιστοίχως, σχετικά με την απόφαση των φαρμακοποιών να αναστείλουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν, από 1ης Σεπτεμβρίου την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους ταμείων που καθυστερούν πληρωμές ή περικόπτουν συνταγές.  Χιλιάδες εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι, αν δεν πληρώσουν, θα στερηθούν την φαρμακευτική αγωγή τους!
 Σειρά πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης οδηγεί σε αδιέξοδο την ασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα:
1ον Η κυβέρνηση δεν αποδίδει παρά ελάχιστους από τους θεσμοθετημένους πόρους που οφείλει  στους κλάδους υγείας των ταμείων.
2ον Κατάργησε τη λίστα φαρμάκου με αποτέλεσμα να αυξάνεται αλόγιστα η φαρμακευτική δαπάνη με ρυθμούς 16% ετησίως.  
3ον Κατάργησε τη θεώρηση των συνταγών από τα ταμεία, μέτρο κατ’ αρχήν θετικό για τους πολίτες, χωρίς όμως να θεσπίσει άλλο προληπτικό έλεγχο ή πλαίσιο προδιαγραφών της συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα την έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης, που αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008!  
Ο συνακόλουθος οικονομικός στραγγαλισμός των κλάδων υγείας πολλών ταμείων  ανάγκασε ορισμένα να προβούν σε ιδιότυπη παύση πληρωμών ή σε περικοπές  συνταγών εκ των υστέρων. Η πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργού Υγείας για την επαναφορά της λίστας φαρμάκου είναι ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας μιας κεντρικής πολιτικής  επιλογής της ΝΔ, η οποία αποτέλεσε και ευρωπαϊκή …«πρωτοτυπία»!
Δυστυχώς, τα επίχειρα αυτής της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής -εκτός από τους απλήρωτους φαρμακοποιούς- κινδυνεύουν να τα «εισπράξουν» για και πάλι οι πολίτες, που θα κληθούν  να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να αντιληφθεί ότι οι ευαίσθητοι τομείς της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης δεν προσφέρονται για πεδία ενασχόλησης μαθητευομένων μάγων.  Την καλούμε να  θωρακίσει το σύστημα συνταγογραφήσεων της κοινωνικής ασφάλισης,  να επαναφέρει τη λίστα φαρμάκου και να αποδώσει πλήρως στους κλάδους υγείας των ταμείων τους θεσμοθετημένους πόρους.