Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 5:49:40 μμ
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 22:45

«Μαϊμούδες» τσέπωναν επιδόματα εκατομμυρίων

maimoudes
Ένας στους δυο ανάπηρους που εισέπρατταν τα επιδόματα πρόνοιας στο ν. Κιλκίς αποδείχτηκε ανάπηρος «μαϊμού» ύστερα από τον επανέλεγχο που διενήργησε ο Δήμος Κιλκίς! Η πρωτοφανής και γενικευμένη διαφθορά στον τομέα των προνοιακών επιδομάτων  αποκαλύφθηκε μετά τον έλεγχο που διέταξε η υπό τον κ. Μπαλάσκα δημοτική διοίκηση πριν ακόμα και ανεξάρτητα από τους ελέγχους που διενεργεί το Υπουργείο Πρόνοιας.
Η αποτύπωση της κατάστασης καταφαίνεται από την απλή σύγκριση: Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011, όταν και ξεκίνησαν οι έλεγχοι από το Δήμο Κιλκίς στα όρια του νομού εισέπραξαν επιδόματα 1901 δικαιούχοι με το συνολικό ποσόν να (πάντα για το ως άνω δίμηνο) να ανέρχεται στο 1.700.000 ευρώ.
Ξεκίνησαν οι έλεγχοι και καθώς βαίνουμε στην ολοκλήρωσή τους η κατάσταση έχει ξεκαθαριστεί: Στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2013 οι δικαιούχοι περιορίστηκαν στους 935, οι οποίοι και εισέπραξαν 621.000 ευρώ! Δηλαδή κόπηκαν από τους ελέγχους 966 ανάπηροι «μαϊμού»!
Ο Δήμος Κιλκίς «άνοιξε» όλους τους φακέλους των επιδοτουμένων και ζήτησε από όλους στοιχεία και έγγραφα που να αποδεικνύουν την αναπηρία τους ή τους λόγους που δικαιούνται το επίδομα. Προχώρησε επίσης σε επιτόπιους ελέγχους σε κατηγορίες επιδοματούχων  π.χ. ομογενών που δήλωναν ως τόπο κατοικίας το Κιλκίς. Η αποκάλυψη της διαφθοράς έγινε από τους πρώτους μήνες και συνεχίστηκε σε βάθος  μέχρι που η έρευνα και στους τελευταίους φακέλους κατέδειξε πως ο ένας στους δυο εισέπραττε χωρίς να το διακιούται.
Σημειώνουμε ότι η καταβολή των επιδομάτων  (τυφλότητας, αναπηρίας,   ενίσχυσης ομογενών κ.ο.κ) παρότι τα χρήματα είναι του Υπουργείου Πρόνοιας υπαγόταν στη Νομαρχία Κιλκίς και τα τελευταία τρία χρόνια (από το 2010) μεταφέρθηκε στο Δήμο Κιλκίς με αρμοδιότητα ολόκληρο το νομό.
Παράλληλα με τους ελέγχους και τη διακρίβωση των παραβατικών συμπεριφορών η Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου Κιλκίς ξεκίνησε τη διαδικασία επιστροφής των χρημάτων ως αναιτίως καταβληθέντα. Και στο σημείο αυτό καταδείχθηκε μια ακόμη πτυχή του γενικευμένου «μπάχαλου» στη δημόσια διοίκηση. Επειδή τμήμα των χρημάτων αυτών καταβλήθηκαν σε χρόνο που ο Δήμος Κιλκίς δεν ήταν εκείνος που τα κατέβαλε (πριν το 2011) ο Δήμος Κιλκίς απέστειλε έγγραφο προς το Υπουργείο Πρόνοιας ενημερώνοντας για την κατάσταση που αναδείχθηκε από τους ελέγχους και ζητώντας οδηγίες για το αν δικαιούται να ζητήσει (εκέινος ως Δήμος ή το Υπουργείο ενδεχομένως) την επιστροφή τους.
Το έγγραφο απεστάλη το καλοκαίρι του 2011. «Ποια είναι η απάντηση που λάβατε;» ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο Κώστα Παπαδόπουλο. Η απάντηση σοκάρει: Το Υπουργείο δεν απάντησε ακόμα!
Έτσι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ που οφείλουν να επιστρέψουν  οι ανάπηροι «μαϊμούδες» δεν έχει ακόμα αποδέκτη!
Ένα ακόμα ερώτημα θα παραμείνει αναπάντητο, ως απόρροια και αυτό της γενικευμένης διαφθοράς. Θα διωχθούν και όσοι εξέδωσαν γνωματεύσεις  επί των οποίων στηρίχθηκαν οι αιτήσεις των «δικαιούχων αναπήρων - μαϊμού»; Υπάρχουν αναιτίως επιδοτηθέντες «τυφλοί» «κινητικοί ανάπηροι» κ.ο.κ. Και όλοι αυτοί χρησιμοποίησαν γνωματεύσεις ειδικών επιστημόνων. Ένα σοβαρό κράτος προ πολλού θα είχε ασκήσει διώξεις και κατά εκείνων που υπέγραψαν τις γνωματεύσεις αυτές και συνέβαλαν στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.
Στην χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» όμως και σε θέματα μόνο του Κιλκίς απαιτούνται 17 μήνες μέχρι να καταλήξουμε ποιος φορέας, μετά τον «Καλλικράτη» (Δήμος, Περιφέρεια, αιρετή ή το ίδιο το ΥΠΕΚΑ)  θα προκηρύξει τις απαλλοτριώσεις για να κατασκευαστεί δρόμος, στον οποίο εγκαταστάθηκε ήδη ανάδοχος εργολάβος (δρόμος Νέας Σάντας – κόμβος Ασσήρου) και 29 μήνες  χωρίς να καταλήξουμε ποιος (Υπουργείο; Δήμος Κιλκίς;) θα ζητήσει την επιστροφή του ενός εκατομμυρίων ευρώ αχρεωστήτως  καταβληθέντος.