Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 1:38:00 μμ
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 09:19

Μάθημα Ιστορίας στο δήμο Ευρωπού

Εκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στο έπος του ’40 λειτούργησε από τις 24 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, στον Ευρωπό, με φροντίδα του ιεροψάλτη κ. Νικολάου Καφετζή. Το φωτογραφικό υλικό ήταν κατανεμημένο σε ενότητες: Επιστράτευση, Μέτωπο, Κατοχή, Απελευθέρωση, UNRR, Τύπος της εποχής.


Ο κ. Καφετζής, μόνιμος κάτοικος Ευρωπού, με σταθερή παρουσία και συμμετοχή στα κοινά, μας διδάσκει, το πως από λίγες φωτογραφίες αντλούμε δύναμη, πως αντιστεκόμαστε στα σημερινά προβλήματα, πως στην «εποχή του καναπέ» υπάρχει ελπίδα, πως σήμερα οι εικόνες των φωτογραφιών  είναι ζωντανές και επαναλαμβάνονται , και πως όλοι εμείς οι βολεμένοι θα πρέπει να επαγρυπνούμε.
Ο Δήμαρχος Ευρωπού Ευθύμης Κουρτζανίδης, χαιρετίζοντας την έκθεση τόνισε: «…Σήμερα  έχουμε μπροστά  στα μάτια μας αποτυπωμένη την κατάσταση που επικράτησε λίγο πριν και μετά την κήρυξη της Ιταλικής και Γερμανικής επίθεσης και της έναρξης της ηρωικής αντίστασης του Λαού μας στους κατακτητές.
Εικόνες που τις έχουν ζήσει οι γονείς μας, που οφείλουμε όλοι μας να ενθυμούμαστε ως ελάχιστο φόρο τιμής, σε αυτούς που χωρίς να λογαριάσουν τίποτα, ζώστηκαν τα όπλα για την τιμή και αξιοπρέπεια καθενός μας και του έθνους συνολικά».
Την έκθεση προλόγισε ο πρόεδρος της Εταιρίας  Μικρασιατικών σπουδών και Ερευνών Απόστολος Καραγιανόπουλος.

Πανηγύρι
Πολυπέτρου
Αυτή τη φορά ο καιρός ήταν με το μέρος των διοργανωτών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυπέτρου, και όλο το χωριό τίμησε τον Άγιό του, τον Άγιο Δημήτριο και με κάθε λαμπρότητα έγινε η περιφορά της εικόνας του Αγίου στο χωριό.
Ανήμερα ο Σύλλογος -πνεύμονας ελπίδας και ζωής, με σπουδαία και διαρκή δραστηριότητα- παρουσίασε στην κεντρική πλατεία του χωριού τη χορωδία γυναικών, ενώ το μικρό χορευτικό  (με τριάντα παιδάκια), παρουσίασε χορούς Μικράς Ασίας  και  Μακεδονίας.
Η πλατεία  ήταν γεμάτη από κόσμο, με παρόντες το Δήμαρχο Ευρωπού Ε. Κουρτζανίδη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ.  Κιλτίδη, εκπρόσωπος του βουλευτή Σάββα Τσιτουρίδη, Δημοτικούς συμβούλους.
Πλατεία πολυεθνική, αυτή του Πολυπέτρου, αφού κατασκευάσθηκε το 1995 από Αμερικανάκια, τα οποία είχαν φιλοξενήσει οι κάτοικοι του χωριού, παιδιά από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Γκάνα, τον Καναδά, τη Φιλανδία, παιδιά απ’ όλο τον κόσμο.
Προσκεκλημένος του τοπικού συλλόγου ήταν και ο Πολιτιστικός της Μεσιάς, ο οποίος παρουσίασε χορούς της Θράκης.

Εορτασμός
στη Μεσιά
Καθιερώθηκε πλέον ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στη Μεσιά, στις 27 Οκτωβρίου. Στην πλατεία του χωριού συγκεντρώθηκε ο κόσμος, οι επίσημοι, τα τμήματα παρέλασης, η φιλαρμονική του Δήμου.
Ο ιερέας έψαλε την επιμνημόσυνο δέηση και ο γραμματέας κ. Τέγος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.
Στη συνέχεια επίσημοι και κόσμος μετέβησαν στο χώρο της παρέλασης και παρακολούθησαν  τμήματα  από παιδιά των Δημοτικών σχολείων Ευρωπού, Αγίου Πέτρου  και του πολιτιστικού συλλόγου Μεσιάς.
Δεν έλλειψε και το παραδοσιακό κέρασμα, με λουκούμια και εδέσματα.