Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 11:45:10 μμ
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 11:01

Μην πληγώνουμε παιδιά με τις μικροψυχίες μας

Από τον κ. Χρήστο Παναγιωτίδη πήραμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή:
Παίρνοντας αφορμή από την τελετή κοπής πίτας του ΓΑΣ Κιλκίς, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, θέλησα να εκφράσω την πικρία μου από την αμέλεια -θέλω να πιστεύω- των αρμοδίων προς το πρόσωπο της κόρης μου και πρώην αθλήτριας του ΓΑΣΚ Παναγιωτίδου Κυριακής. Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου σε μια τελετή του Υποργείου Μακεδονίας-Θράκης τιμήθηκε η Κυριακή σε σύνολο τριάντα πέντε συναθλητών από την Βόρεια Ελλάδα και σαν μόνη εκπρόσωπος του ΓΑΣΚ, τιμώντας για άλλη μια φορά τον σύλλογό της μέσα από μια ακόμη διάκρισή της.


Το καλοκαίρι θέλοντας και πιστεύοντας πως πηγαίνοντας σε έναν άλλο σύλλογο που υπερτερεί από άποψη εγκαταστάσεων και εξοπλισμού θα βοηθούσα την κόρημου, πήρε μεταγραφή στον Τρίτωνα Θεσσαλονίκης, μία κίνηση που ίσως παρερμηνεύτηκε από κάποιους και το έδειξαν με το χειρότερο τρόπο, αγνοώντας με αυτόν το τρόπο την προσφορά της αθλήτριας όλα αυτά τα χρόνια στο σύλλογο της, δείχνοντας άλλο πρόσωπο απ’ αυτό που ο αθλητισμός προάγει.
Η ψυχή αυτών των συλλόγων είναι τα παιδιά και σαν παιδιά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Το πως σκεφτόμαστε εμείς οι μεγάλοι, γι’ αυτά είναι κάτι ξένο. Ασχολούμαι χρόνια με τον αθλητισμό -σαν αθλητής και σαν προπονητής- και αυτό που έχω εισπράξει είναι ότι τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι πολύ πιο ευαίσθητα και δύο φορές παιδιά. Γι’ αυτό και η συμπεριφορά απέναντι τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Απαιτούνται ίση μεταχείρηση και αναγνώριση των προσπαθειών τους απ’ όλους εμάς και ακόμη περισσότερο από όλους αυτούς που συμμετέχουν ενεργά στην δύσκολη προσπάθειά τους μέσα στους αθλητικούς χώρους για την επίτευξη των στόχων μέσα από αθλητικά ιδεώδη. Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους εμάς που είμαστε δίπλα τους για το πόσο δυνατό είναι το δέσιμο των παιδιών, με αυτούς τους ανθρώπους, που καμιά φορά συναγωνίζεται και μ’ αυτό των γονιών.
Το ευχάριστο ήταν ότι αυτά τα παιδιά -οι συναθλητές της Κυριακής- ανέλαβαν για λογαριασμό των αρμοδίων να βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση παίρνοντας τα ίδια τηλέφωνο την κόρη μου εκφράζοντάς την απορία τους για ποιό λόγο δεν παρευρέθηκε στην τελετή κοπής της πίτας προκειμένου να τιμηθεί όπως της άξιζε. Ήταν ένα ευχάριστο μήνυμα από τα παιδιά, χαστούκι σε μας τους μεγάλους, που έδειξαν ότι έχουν αξίες, και δεν διακατέχονται από τέτοιου είδους μικροπρέπειες. Σας μεταφέρω δε την πεποίθησή τους ότι η αντιμετώπιση που έχουν από τους αρμοδίους σε τέτοιες στιγμές γίνεται με όχι αξιοκρατικά κριτήρια με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να νοιώθουν ότι αδικούνται. Γνωρίζουν ότι κάποια από αυτά θα πάνε ψηλά και κάποια άλλα, όχι, όσο αφορά τον αθλητισμό. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι το ότι όλα θα είναι κερδισμένα που ασχολήθηκαν μ’ αυτόν. Γι’ αυτό ας μην τα πληγώνουμε με την δική μας μικροψυχία.
Θέλω να πιστεύω και εύχομαι γι’ αυτό, το περιστατικό αυτό να είναι παράδειγμα προς αποφυγή από τους υπεύθυνους, για να μην βιώσει άλλο παιδί αυτήν την απόρριψη από ανθρώπους που στα μάτια του, αλλά και στην καρδιά του έχουν ξεχωριστή θέση.
Εύχομαι το 2009 να είναι χρονιά γεμάτη επιτυχίες για τον ΓΑΣ Κιλκίς.

Με εκτίμηση
Χρήστος Παναγιωτίδης