Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 4:47:59 μμ
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2008 07:22

Μνήμη Γενοκτονίας στο δήμο Μουριών

Με μια σεμνή, αλλά και μεστής περιεχομένου, εκδήλωση τίμησαν στις Μουριές τη μνήμη της Γενοκτονίας του Ελλήνων του Πόντου. Η εκδήλωση, που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μπέλλες», ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της κεντρικής πλατείας του Σ.Σ. Μουριών. Ακολούθησε λαμπαδηφορία μέχρι το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση. Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, ο σύλλογος παρουσίασε θεατρικό δρώμενο με ιστορικές αναφορές γύρω από τη Γενοκτονία και τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν για τις τραγικές καταστάσεις που βίωσαν οι Ελληνες του Πόντου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Μουριών Σάββας Αργυρόπουλος, o οποίος σημείωσε πως «οι σφαγές, οι διωγμοί και η συστηματική προσπάθεια των Τούρκων για τον βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό του ελληνικού στοιχείου του Πόντου άρχισε από το 1461 με την πτώση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Η προσπάθεια αυτή εντάθηκε με τους Νεότουρκους και κορυφώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ την περίοδο 1916-1923.
Η συστηματική εξόντωση των Ποντίων υπήρξε προσχεδιασμένο έγκλημα. Τα βουνά και οι χαράδρες του Πόντου γέμισαν από τα πτώματα των αθώων θυμάτων της Τουρκικής θηριωδίας…»
Ο κ. Αργυρόπουλος κατέληξε: «… Το Ποντιακό Ζήτημα δεν είναι ένα θέμα της Ιστορίας και των μουσείων. Είναι ένα ζωντανό ζήτημα με εθνικές και διεθνείς διαστάσεις. Είναι θέμα Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελευθερίας και Αξιοπρέπειας».
Η εκδήλωση έκλεισε με τον πυρρίχιο χορό από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.