Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 10:02:44 πμ
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2009 14:00

Μόνο αν πουν μαζί το «ναι» Τερζίδης - Πασσαλίδης

Σε μια λεπτή κλωστή κρέμεται η επίλυση του προβλήματος της εναπόθεσης των αστικών απορριμμάτων των τεσσάρων δήμων Πολυκάστρου, Αξιούπολης, Ευρωπού, Γουμένισσας και της κοινότητας Λιβαδίων. Πέντε μήνες μετά την υπέρβαση και της έσχατης προθεσμίας που έθεσε η Κομισιόν για  το κλείσιμο των χωματερών επί ποινή επιβολής υψηλότατων προστίμων κι ενώ εκπνέει και η εξάμηνη σιωπηρή παράταση που δόθηκε, όλα δείχνουν ότι στο ν. Κιλκίς οδηγούμαστε σε «ιστορικό συμβιβασμό» και προσωρινή υποδοχή των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Κιλκίς.

Είναι μια λύση που προωθείται εδώ και πολλές εβδομάδες από τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Δημ. Σισμανίδη που για να τελεσφορήσει πρέπει να έχει την αποδοχή  των συνδυασμών των κ. Τερζίδη και Πασσαλίδη, άλλως δεν υφίσταται.
Σημειώνουμε ότι η κοινή αποδοχή εκ μέρους των δυο δημοτικών ομάδων  στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς - ευκτέα θα είναι και η αποδοχή της πρότασης και από τον κ. Φαχουρίδη- θεωρείται όρος εκ των ων ουκ άνευ. Ο κίνδυνος της πολιτικής εκμετάλλευσης μιας τέτοιας (προσωρινής) λύσης είναι μέγιστος και θα ελαχιστοποιηθεί μόνο αν συναινέσουν οι δυο κύριες δημοτικές ομάδες.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας το όλο σχέδιο προωθείται με μεθοδικότητα και ενώ μέχρι τις αρχές του έτους ουδείς συζητούσε, τώρα δεν έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας.
Η προσωρινή απόθεση των απορριμμάτων στον νέο ΧΥΤΑ Κιλκίς θα έχει διάρκεια μέχρι την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων των τεσσάρων δήμων στην περιοχή της Αξιούπολης.και επέκεινα σε ΧΥΤΑ της Θεσσαλονίκης, όπου η συμφωνία είναι δεδομένη.
Η χρηματοδότηση από  ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι εξασφαλισμένη, αλλά για να ενταχθεί η πρόταση τόσο για την κατασκευή του ΣΜΑ, όσο και της αποκατάστασης των χωματερών και της χρηματοδότησης του ενιαίου μεγάλου ΧΥΤΥ, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του Δήμου Κιλκίς για την προσωρινή παραλαβή των απορριμμάτων των τεσσάρων δήμων του νομού.
Ενόψει των ανωτέρω αναλήφθηκε η πρωτοβουλία για τον «ιστορικό συμβιβασμό» που προβάλλει πλέον ως η μόνη λύση, τώρα για την υπέρβαση των δυσκολιών απόθεσης των σκουπιδιών των τεσσάρων δήμων και σε ορίζοντα έξι εφτά ετών για τη δημιουργία ενός μεγάλου ΧΥΤΥ που θα υποδεχτεί τα απορρίμματα όλου του νομού. Σημειώνουμε ότι ο δήμαρχος Πικρολίμνης Δ. Σισμανίδης έχει δεσμευτεί πολλάκις ότι θα ευνοήσει την χωροθέτηση του εν λόγω ενιαίου ΧΥΤΥ στα όρια του δήμου Πικρολίμνης.