Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 7:06:25 μμ
Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2008 09:19

Νέα σχολεία χτίζονται στην πόλη και στα χωριά

 Ευρύτατο κατασκευαστικό πρόγραμμα νέων σχολικών κτηριακών μονάδων τέθηκε σε εφαρμογή από τη Νομαρχία Κιλκίς σε συνεργασία με τον οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΔΚ) και τα Υπουργείο Παιδείας. Την τιμητική τους έχουν τα ολοήμερα νηπιαγωγεία καθώς στις 7 Οκτωβρίου δημοκρατείται από τον Ο.Σ.Κ η κατασκευή δυο ολοήμερων νηπιαγωγείων εντός του Κιλκίς, του 10ου σε οικόπεδο επί της οδού Π. Μελά και του 13ου στο οικόπεδο του Ειδικού Σχολείου. Τα δυο σχολεία λειτουργούσαν μέχρι σήμερα σε ενοικιαζόμενους χώρους το μ10ο και σε αίθουσες του Ειδικού Σχολείου το 13ο. με την ολοκλήρωσή τους αναβαθμίζεται η λειτουργία τους.
Ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας  πριν λίγες ημέρες κατέθεσε στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων πλήρη φάκελο και για την δημοπράτηση διθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου και στο Γαλλικό, όπου το υφιστάμενο κτήριο  λειτούργησε ως μονοθέσιο νηπιαγωγείο και δεν καλύπτει τις τωρινές ανάγκες ενός διθέσιου ολοήμερου.
Να σημειωθεί ότι η Νομαρχία με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έθεσε έγκαιρα υπόψη του ΟΣΚ τις ανάγκες σε υποδομές της προσχολικής αγωγής με αποτέλεσμα να δεσμευτεί ο ΟΣΚ ότι θα διαθέσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την κατασκευή συνολικά πέντε ολοήμερων νηπιαγωγείων, πλην των δυο που δημοπράτησε ήδη.
Στο νηπιαγωγείο Γαλλικού δηλαδή θα προστεθεί σε σύντομο χρόνο, καθώς η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ζήτησε ήδη από τους δήμους τη συμπλήρωση των στοιχείων για την συγκρότηση του φακέλου, η κατασκευή διθέσιου ολοήμερου στην Ευκαρπία, διθέσιου ολοήμερου στο Σ. Μουριών και μονοθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου στο Μυριόφυτο.
Πέμπτο στη σειρά θα είναι το 14ο ολοήμερο νηπιαγωγείο που θα ανεγερθεί στο οικόπεδο επί της Π. Μελά όπου και το 10ο νηπιαγωγείο, όπως προαναφέραμε.
Ο Νομάρχης Ευάγ. Μπαλάσκας όταν τον ρωτήσαμε, επανέλαβε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση του ΟΣΚ να χρηματοδοτήσει-δημοπρατήσει την κατασκευή των σχολικών μονάδων βάσει του προγραμματισμού της Νομαρχίας.

Με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
Δυο νέα σχολικά κτήρια θα κατασκευαστούν εντός ολίγων μηνών στο Κιλκίς με αξιοποίηση του προγράμματος ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).
Φαίνεται παράδοξο, αλλά η κατασκευή και λειτουργία των μονάδων ατών υπακούει κυρίως στην εξυπηρέτηση των επειγουσών αναγκών για ταχεία κατασκευή σχολικών κτηρίων από ιδιώτες κατασκευαστές που δύνανται να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες  Το Δημόσιο στη συνέχει καταβάλει για μεγάλο χρονικό διάστημα ενοίκιο ως την αποπληρωμή της δαπάνης. Το θετικό είναι ότι στο διάστημα αυτό την ευθύνη της συντήρησης και των επισκευών του κτηρίου έχει ο ανάδοχος εργολάβος.
Με τις ΣΔΙΤ λοιπόν δρομολογήθηκε η κατασκευή του 4ου Γυμνασίου και του 10ου Δημοτικού Σχολείου σε οικόπεδο δίπλα στο πρώην ΚΕΓΕ.