Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 8:16:20 μμ
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009 09:30

Ο Τούρκος Πρόξενος στην πόλη μας

Τον Νομάρχη Κιλκίς κ. Ευάγγελο Μπαλάσκα, τον Αντιδήμαρχο Κιλκίς κ. Φαίδωνα Ρωμανίδη -ο δήμαρχος Κιλκίς απουσίαζε εκτός πόλεως για υπηρεσιακούς λόγους- και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Παύλο Τονικίδη επισκέφθηκε την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009 ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Hakan Abaci (Χακάν Αμπατζή).
Στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης σχέσεων και φιλίας και συνεργασίας σε ζητήματα πολιτισμού, οικονομίας, εμπορίου, μεταφορών κ.λπ.


Ο κ. Πρόξενος επεδίωξε εξ αρχής οι επαφές του να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα και ουσιαστικά αποτελέσματα και δεν θέλησε να αποδώσει σ’ αυτές απλό εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Ενθάρρυνε το άνοιγμα του εμποροβιομηχανικού κόσμου στην αγορά της Τουρκίας και προσφέρθηκε να διευκολύνει τις επαφές μεταξύ των φορέων Ελλάδος-Τουρκίας.
Πληροφορηθείς για την ύπαρξη της ΒΙ.ΠΕ. στο νομό μας εκδήλωσε την επιθυμία να συντηθεί σύντομα με τους Προέδρους της ΒΙ.ΠΕ. κ. Σεργιανίδης και Βιομηχάνων κ. Τζεβελέκη.
Στον τομέα του πολιτισμού ζήτησε στενώτερες επαφές με συλλόγους κοινού ενδιαφέροντος και πρότεινε συμμετοχές φορέων σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ των δύο πλευρών.
Στα πλαίσια των υπηρεσιακών του καθηκόντων ο κ. Πρόξενος ρώτησε να μάθει αν υπάρχουν Οσμανικά Μνημεία στο νομό και αν αυτά προστατεύονται.
Δεν παρέλειψε να δείξει το ενδιαφέρον του για τους εκ Τουρκίας πρόσφυγες στην Ελλάδα και την Συλλογική τους οργάνωση.
Αντίστοιχες προτάσεις προς τον κ. Πρόξενο έγιναν και από τους συνομιλητές του, οι οποίοι τον καλοσώρισαν εγκάρδια στην πόλη μας και συμφώνησαν με την εισήγησή του για την διοργάνωση διμερούς Ημερίδας (ει δυνατόν τον Σεπτέμβριο του 2009) με αντικείμενο την αμοιβαία ενημέρωση επί θεμάτων που θα διευκολύνουν τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά την επίσκεψη στο Δήμο  Κιλκίς πλην του αντιδημάρχου, τον κ. Αμπατζή υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Φωτιάδης.
Τον κ. Πρόξενο συνόδευσε στις επισκέψεις του και ο συμπολίτης μας Δικηγόρος κ. Θεόδωρος Ε. Παυλίδης ο οποίος συνδέεται μαζί του με σχέσεις ειλικρινούς εκτίμησης και φιλίας.