Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, 2:17:37 πμ
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009 14:33

Οι δήμοι στη μάχη κατά της νέας γρίπης

Το Σχέδιο Δράσης για την πανδημία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  παρουσίασε ο πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Πανελλήνιο Συνέδριο για την νέα γρίπη , που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.


Ο  Δήμαρχος Αμαρουσίου τόνισε  το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και παρουσίασε το σχεδιασμό του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας.
« Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της νέας γρίπης θα κριθεί κυρίως στο πεδίο της πρόληψης. Η μάχη θα δοθεί σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με όπλα μας την γνώση και την σωστή οργάνωση», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου η νόσος είναι επικίνδυνη γιατί μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από ένα άτομο που πάσχει σε ένα άλλο άτομο, μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται κατά το βήχα ή το φτάρνισμα.
Στους στόχους που έχει θέσει το Διαδημοτικό Δίκτυο περιλαμβάνεται η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού των Δήμων , η πρόληψη της μετάδοσης της νόσου η συλλογή επιδημιολογικών στοιχείων και στη συνέχεια η έγκαιρη ανίχνευση ασθενών στην αρχική διαλογή και η αποτροπή της μετάδοσης της σε άλλους ασθενείς.
Ειδικότερα το Σχέδιο Δράσης που παρουσίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
-Τον Ορισμό ενός Κεντρικού Οργάνου σε κάθε Δήμο, μια Επιτροπή Γρίπης που θα καθορίσει την ίδια λειτουργία του δήμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις πολιτικές που θα ακολουθούν.
-Την εκπαίδευση των δημοτικών υπάλληλων και του προσωπικού των δημοτικών επιχειρήσεων για την εύρυθμη λειτουργία στην περίοδο της πανδημίας.
-Τη θέσπιση στρατηγικών και υποδομής για εργαζόμενους που μπορούν να ασκούν τις δραστηριότητες τους από απόσταση (π.χ. της τηλεργασίας), ελαστικό ωράριο εργασίας με κλιμακωτές βάρδιες  κ.τ.λ.
-Την παροχή πόρων για την προστασία δημοτών, υπαλλήλων, μελών των οργανισμών του Δήμου.
-Την παρακολούθηση σεμιναρίων εκπαίδευσης του πληθυσμού, στους χώρους εργασίας τους.
-Την προληπτική εξέταση των πολιτών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Σχετικά με την προστασία του παιδικού πληθυσμού, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου επισήμανε ότι προβλέπεται  :
-  ενημέρωση  των εργαζομένων όλων των βαθμίδων
-   διανομή γραπτών οδηγιών για την πρόληψη της νόσου και την αποφυγή εξάπλωσης της.
-  προληπτικός έλεγχος των παιδιών στις καθημερινές τους δραστηριότητες
-  άμεση επικοινωνία με την επιτροπή γρίπης του Δήμου σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων σε ένα σχολείο ή μια τάξη.