Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, 12:41:08 πμ
Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 14:14

Ομιλία Κιλτίδη για το ελαιόλαδο

Στις πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης μιλώντας σε ημερίδα για το ρόλο του στην ελληνική γαστρονομία που πραγματοποιήθηκε στη Νικήτη
ν. Χαλκιδικής με διοργανωτική ευθύνη της Εκπολιτιστικής Εταιρίας Νέων «Ο Σίθων» και του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παλαιάς Νικήτης.


Ο ευλογημένος καρπός της ελιάς , το ελαιόλαδο δεν είναι φυτικό λίπος αλλά ο μούστος της ελιάς και  αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής μας διατροφής που συνδέεται με την υγεία, τη μακροημέρευση και την πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία διατροφική του αξία.
«Ακόμη κι αν δεν υπήρχε το παραδοσιακό αυτό προϊόν θα έπρεπε να το εφεύρουμε» τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει  τους ιερούς συμβολισμούς της ελιάς κατά την αρχαιότητα (ιερό δέντρο της Αθηνάς, σύμβολο σοφίας, γονιμότητας, ειρήνης, ύψιστη διάκριση ο κότινος ελιάς για τους ολυμπιονίκες) και κατά τους χριστιανικούς χρόνους (ευλογημένο δέντρο του Ιησού).
Στη σύγχρονη πραγματικότητα σημείωσε ο  Υφυπουργός οφείλουμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω  με διαφάνεια στην παραγωγή, με ιχνηλασιμότητα στο τραπέζι του καταναλωτή τα ανεπανάληπτα γνωρίσματα του ελαιολάδου στην υγιεινή και ασφάλεια του θρεπτικού και χρήσιμου αυτού τροφίμου. Η αξία του ελαιολάδου καταδεικνύεται και κατά την πολιτισμική διάσταση της διατροφής και των γεύσεων . Κι αν αναλογισθεί κανείς όλα τα παραπάνω, τα αναμφισβήτητα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τη μικρή διαφορά του κόστους του ελαιολάδου σε σχέση με άλλα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά θα πρέπει το μήνυμα να είναι καθολικό για τη χρήση του ελαιολάδου στα ελληνικά νοικοκυριά ιδίως στη Β. Ελλάδα όπου παρατηρείται μείωση στην κατανάλωσή του.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχει αναδείξει την ταυτότητα του ελληνικού ελαιολάδου, (στον κατάλογο του ΟΠΕΓΕΠ υπάρχουν τριάντα είδη ελαιολάδου που έχουν χαρακτηρισθεί ως Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε)  έχει προχωρήσει στην τυποποίησή του, στην ολοκληρωμένη διαχείριση αλλά και στη βιολογική του παραγωγή με κυρίαρχο στόχο να του προσδώσει την υπεραξία που του πρέπει ενισχύοντας ταυτόχρονα το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και προωθώντας την εξαγωγική του πορεία, με διαδικασίες τυποποίησης που να ταιριάζουν και να ανταποκρίνονται στα υψηλά βιολογικά γνωρίσματα του ελαιολάδου που συνιστά τη ναυαρχίδα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Έχει δε επιπρόσθετη αξία γι’ αυτό και έχει διακηρυχθεί από τον κ. Κιλτίδη η πολλαπλή χρήση των δασών της ελιάς.