Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 5:34:49 μμ
Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010 18:02

Οχτώ τα κρούσματα ασθενών από τον ιό του Δυτικού Νείλου

nosokomeio


Η βιομηχανία φόβου καλά λειτουργεί από τα βραδινά τηλεοπτικά  δελτία ειδήσεων και εύλογα σε μεγάλη μερίδα πληθυσμού του νομού επικρατεί ανησυχία για τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας που προκαλείται από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ύστερα από τσίμπημα κουνουπιών.
Αρμοδιότερος όλων για να δώσει απαντήσεις επί των πραγματικών διαστάσεων της ..απειλής είναι ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς και διευθυντής της α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής κ. Ανέστης Καρανικόλας, που μας δέχτηκε στο γραφείο του.

Ποιες είναι οι ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος με τον ιό του Δ. Νείλου; τον ρωτάμε.
- «Οι νομοί Ημαθίας, Κιλκίς και Πέλλας χαρακτηρίστηκαν ύποπτοι για τη μετάδοση του ιού επειδή υποτίθεται βρέθηκαν στοιχεία εγκεφαλίτιδας με ενδεχόμενη προέλευση την ιογενή λοίμωξη. Οι υγειονομικές αρχές για να διασφαλίσουν τη μη εξξάπλωση της νόσου απαοφάσισαν την αναστολή των αιμοδοτικών πράξεων από πολίτες του νομού ή και επισκέπτες του νομού κατά το διάστημα αυτό.
«Και πως αντιλαμβάνεται ένα άτομο ότι προσεβλήθη από τον ιό του Δ. Νείλου;»
- Κατ’ αρχήν ένα ποσοστό 80-85% των περιστατικών αυτών ακολουθεί εκτρωτική διαδρομή. Κοινώς το άτομο δεν καταλαβαίνει τίποτα. Σε περιπτώσεις νόσησης τα συμπτώματα είναι πυρετός, πόνος στο λαιμό, ισχυρός πονοκέφαλος, καταρροή, μυοσκελετικά άλγη. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται η λήψη αντιπυρετικού, η κατανάλωση χυμών.. Αν ο πυρετός επιμείνει σε επίπεδα πάνω από 39 βαθμούς και συγχρόνως παρατηρούνται συμπτώματα ελαφράς απώλειας συνείδησης, απώλειας προσανατολισμού και χώρου, συμπρώματα δηλαδή αρχόμενης εγκεφαλίτιδας τότε το άτομο πρέπει να οδηγηθεί σε νοσοκομείο.
- Υπάρχουν ενδείξεις που κάποιος μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν πάσχει π.χ. από γρίπη, αλλά πρόκειται περί εγκεφαλίτιδας;
- Ναι, στην εγκεφαλίτιδα από τον ιό του Δ. Νείλου η πύλη εισόδου  (το τσίμπημα από το κουνούπι) είναι εμφανώς κόκκινο και μεγαλύτερο, σε μέγεθος ευρώ.
- Αναρωτιέται πολύς κόσμος γιατί τα κουνούπια αυτά ευδοκιμούν στο νομό μας και σε λίγους νομούς της Κ. Μακεδονίας… Κουνούπια υπάρχουν παντού, γιατί σε εμάς ο ιός του Δ. Νείλου;
- Κανείς δεν γνωρίζει πως ακριβώς μεταδόθηκε ή ήρθε στην περιοχή μας το κουνούπι αυτό.  Βάσιμες υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Ήρθε λοιπόν είτε με κάποια από τα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, πλοία) είτε από κάποιον οικονομικό μετανάστη… Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος που ευνοεί την ενδημία στο Κιλκίς. Απλώς έτυχε να έρθει εδώ το κουνούπι και μεταδίδεται όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή του.
- Με ποιο τρόπο μπορεί να προφυλαχθεί ο πληθυσμός;
- Σε περιοχές με στάσιμα νερά συνιστάται η αποστράγγισή τους με μέριμνα των τοπικών αρχών. Σε μικρές περιοχές συντάται η χρήση πετρελαίου που απομακρύνει τα κουνούπια, ενώ οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι εργάζονται ασκούνται στον κήπο τους μπορούν να αποφύγουν τα τσιμπήματα φορώντας μακριά πανελόνια και πουκάμισα, ενώ πρέπει να κάνουν επάλειψη με εντομοαπωθητικές ουσίες. Να γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι ουσίες αυτές δεν βλάπτουν τις εγκυμονούσες γυναίκες και μόνο σε βρέφη δεν συνιστάται η χρήση τους. Επίσης κατά περίπτωση και δραστική ουσία η δράση των εντομοαπωθητικών εξαντλείται το πολύ σε τέσσερις ώρες.  Βεβαίως για τις εκτεταμένες περιοχές με στάσιμα νερά ενδείκνυνται οι ψεκασμοί που διενεργούνται από την Πολιτεία και τις αυτοδιοικητικές αρχές.

Ταυτοποιημένα κρούσματα από τον ιό
Στο Νοσοκομείο Κιλκίς από τις 2 Αυγούστου μέχρι και την Παρασκευή 20 Αυγούστου ταυτοποιήθηκαν συνολικά οχτώ περιστατικά ασθενών με εγκεφαλίτιδα προερχόμενα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.  Επίσης υπάρ5χουν δυο ακόμα περιστατικά, ενός εξωτερικού ασθενούς κι ενός ακόμα των τελευταίων ημερών που θα αποσταλούν δείγματα προς εξετάσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 7 Αυγούστου πέντε περιστατικά ασθενών διαμετακομίστηκαν στο Λοιμωδών, αλλά έκτοτε ακόμα και σε ταυτοποιημένα από το ιό περιστατικά οι ασθενείς παραμένουν προς νοσηλεία στο Νοσοκομείο.
Τέλος αξίζει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι ο ιός δεν είναι μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο, δηλαδή ένας ασθενής δεν μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια σε άλλο άτομο.
Επομένως, ένα κουνούπι είναι. Δεν χρειάζεται πανικός. Ένας μήνας ακόμα έμεινε καθώς από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μόλις αρχίσουν τα κρύα τα κουνούπια θα εξαφανιστούν. Προστατευόμαστε λοιπόν, ειδικά όσοι εργάζονται και ειδικά το σούρουπο και στις ώρες της άπνοιας.).

Θ. Παγλαρίδης