Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 7:08:02 μμ
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 13:53

Παιχνίδια εμπόρων για να ρίξουν τις τιμές

Περισσότερους από 10.000 τόνους σκληρού σίτου έχει συγκεντρώσει η Ένωση Συνεταιρισμών Κιλκίς ενόσω ακόμα ο αλωνισμός στα ορεινά του ανατολικού Κιλκίς συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου.
Οι αποδόσεις στα ορεινά είναι ελαφρώς μικρότερες των προσδοκιών και από τη διοίκηση εκφράζεται η εκτίμηση πως η φετινή συγκέντρωση ίσως ξεπεράσει τους 12.000 τόνους.

Η νηνεμία στο μέτωπο τω τιμώ συνεχίζεται καθώς εταιρείες και έμποροι επιδίδονται σε παιχνίδι τακτικής με στόχο να ρίξουν τις τιμές. Από την άλλη πλευρά όμως και οι Ενώσεις δείχνουν να μην βιάζονται και είναι αποφασισμένες να μην παίξουν το παιχνίδι των εμπόρων. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας μεταξύ των Ενώσεων λειτουργεί ήδη ένα άτυπο δίκτυο ώστε αν χρειαστεί να διαπραγματευθούν ενιαία τις ποσότητες σίτου που συγκέντρωσαν.
Σε τοπικό επίπεδο η διοίκηση της ΕΑΣ Κιλκίς προσκαλεί μεγάλους και μικρούς παραγωγούς που έχουν αποθηκεύσει σε ιδιόκτητες αποθήκες τα σκληρό στάρι τους να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Ειδικότερα τους προσκαλεί, εφόσον κρίνουν ότι η τιμή που θα πετύχει η Ένωση Κιλκίς είναι συμφέρουσα για τους ίδιους, να πουλήσουν στον ίδιο αγοραστή και το δικό τους προϊόν, έναντι φυσικά της νόμιμης προμήθειας της ΕΑΣ.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αγορά δεν πρόκειται να κινηθεί μέχρι τη λήξη του αλωνισμού, αλλά στη συνέχεια αναμένονται εξελίξεις.