Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 3:31:02 μμ
Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008 06:46

Πλούσια δράση Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης

Το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης είναι ο μοναδικός φορέας στο Νομό Κιλκίς που υποδέχεται άτομα με ειδικές δεξιότητες ηλικίας 23 έως και 40 ετών. Καθημερινά προσέρχονται στο Κέντρο 20 με 25 παιδιά τα οποία εντάσσονται στα προγράμματα του Κέντρου τον Σεπτέμβριο εκάστου έτους, αφού πρώτα περάσουν από παθολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις, ύστερα από συνεννόηση με τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς.

Από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι και τον Μάιο του 2007, υπήρξε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κιλκίς. Συγκεκριμένα, μας διέθεσαν 2 εκπαιδευτές, έναν μουσικό και μια καθηγήτρια καλλιτεχνικών, για 150 και 50 ώρες αντίστοιχα.
Η δραστηριότητα του Κέντρου όμως επεκτείνεται και στους κόλπους του αθλητισμού. Το τμήμα της φυσικής αγωγής πέρα από την καλλιέργεια της κιναισθητικής ικανότητας και αντίληψης των ΑΜΕΑ, την απόκτηση ομαδικού πνεύματος και ευγενούς άμιλλας με τους αντιπάλους, έχει και σαν απώτερο σκοπό την προετοιμασία των παιδιών -αθλητών προκειμένου να συμμετέχουν σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.         
Τον περασμένο Μάιο το ΚΚΣ συμμετείχε με μια εξαμελή αποστολή αθλητών σε αγώνες SPECIAL OLYMPICS. Οι αθλητές εκπροσώπησαν επάξια το Κέντρο κερδίζοντας συνολικά 11 μετάλλια, στην ποδηλασία, στον στίβο και στην σφαίρα. Επίσης, κάποια από τα παιδιά του ΚΚΣ είναι μέλη και συμμετέχουν ενεργά στον Αθλητικό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κιλκίς «ΚΟΥΡΟΣ».
Το Κ.Κ.Σ συμμετέχει και σε αθλητικούς αγώνες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε τοπικό επίπεδο. Ακόμη, λειτουργούν ομάδες ψυχολογίας, όπου τα παιδιά με την καθοδήγηση της ψυχολόγου μιλούν για τους δικούς τους προβληματισμούς και εκφράζονται ελεύθερα για θέματα δικά τους. Έτσι γίνεται και πιο εύκολη η αξιολόγηση της συμπεριφοράς τους.

Εργαστήρια
Στο ΚΚΣ λειτουργούν τα κάτωθι εργαστήρια:
- Γλώσσας-Ανάγνωσης-Γραφής
- Ζωγραφικής-Χειροτεχνίας
- Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
- Αθλητικής αγωγής, με οργανωμένο τμήμα Special Olympics
- Μουσικής-Θεάτρου
- Αυτόνομης διαβίωσης (περιλαμβάνει ενδεικτικά τις εξής δραστηριότητες: Μαγειρική, Αυτοεξυπηρέτηση, Οικοκυρική κτλ.)
- Κεραμικής και
- Το νεοσύστατο τμήμα κηροποιείας
Οι μαθητές μας, επίσης, καλούνται να εκπαιδευτούν σε βασικές δεξιότητες αυτόνομης διαβίωσης και αυτοεξυπηρέτησης. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνονται ποικίλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν τόσο με την ατομική τους υγιεινή, με οικοκυρικές εργασίες, όσο και με εξωτερικές δουλειές, όπως εξόφληση λογαριασμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), αγορά προϊόντων από το SUPER MARKET, καθώς και πολλές άλλες βασικές απαιτήσεις της καθημερινής τους ζωής.
Πολύ βασική θεωρούμε και τη συνεργασία μας με το 1ο ΤΕΕ Κιλκίς, αφού παρέχεται η δυνατότητα στα παιδιά που χρήζουν φυσιοθεραπείας να την κάνουν στο εργαστήριο φυσιοθεραπείας, από τους εκπαιδευόμενους μαθητές με την καθοδήγηση πάντα των εκπαιδευτών.  Πολλές φορές επισκεπτόμαστε και το εργαστήρι της αισθητικής και κομμωτηρίου. Όπως είναι λογικό η συνεργασία αυτή φέρνει σε επαφή τα παιδιά μας με άλλους ανθρώπους ενισχύοντας την κοινωνικοποίησή τους.

Εκδηλώσεις
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς με πρωτοβουλία του ΚΚΣ πραγματοποιήθηκαν  ποικίλες εκδηλώσεις  με κύριο στόχο την ενσωμάτωση των παιδιών στην τοπική κοινότητα, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να σταθούν στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία.
Στις 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ο αποκριάτικος χορός του ΚΚΣ σε συνεργασία με το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων παιδιών με ειδικές ανάγκες , στο κέντρο διασκέδασης «ΜΥΣΤΙΚΟ», με μεγάλη επιτυχία.
Επιπλέον, η χορωδία των ΚΑΠΗ του Δήμου Κιλκίς διοργάνωσε τσάι στις 31 Οκτωβρίου, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν υπέρ των σκοπών του Κέντρου.
Στις 16 Δεκεμβρίου το Κ.Κ.Σ πραγματοποίησε το ετήσιο τσάι ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, για πρώτη φορά εκτός της πόλης του Κιλκίς, και συγκεκριμένα στην Αξιούπολη, με πλήρη απαρτία των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών, αλλά και με την παρουσία των τοπικών αρχών του νομού και πλήθος κόσμου. Στην εκδήλωσή μας συμμετείχε και η χορωδία του Δήμου Αξιούπολης.
Επίσης, το ΚΚΣ συμμετείχε σε ενδιαφέρουσες ημερίδες.
Στα πλαίσια της ψυχαγωγίας των παιδιών το Κ.Κ.Σ πραγματοποίησε αρκετές εκδρομές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  επισκεφτήκαμε τον πολιτιστικό Σύλλογο «Φιλοξενία» στο Σταυροχώρι, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κιλκίς, το Ράντζο με τα άλογα, το Πεντόραμα στο Νέο Αγιονέρι , το πάρκο στο Μεταλλικό, το Γηροκομείο Κιλκίς, τη Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών και τα Πορρόϊα.
Επίσης, τον Ιούνιο για πρώτη φορά, σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, διοργανώσαμε το «Πανηγύρι Χαράς», στα πλαίσια του οποίου παρουσιάστηκαν παιχνίδια μουσικοκινητικής, θεατρικά δρώμενα και παραδοσιακοί χοροί.         
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Κ.Κ.Σ ως ΝΠΙΔ  μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πιστοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.
Η σημαντικότερη επιτυχία για τη χρονιά που πέρασε ήταν η υπογραφή σύμβασης, την 28η  Αυγούστου του 2007, με τον ασφαλιστικό φορέα του ΟΓΑ, δυνάμει της οποίας το ΚΚΣ ως κέντρο διημέρευσης δικαιούται να εισπράττει ειδικό ημερήσιο νοσήλιο για τις ειδικές φροντίδες που παρέχει στα παιδιά που είναι ασφαλισμένα στο φορέα αυτό.
Τα τελευταία χρόνια στο πλάι μας βρίσκεται και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Ν. Κιλκίς, ο οποίος είναι και μέλος στο ΔΣ του Κέντρου.
Η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η ενεργητική και έμπρακτη συμμετοχή των τοπικών φορέων και επιχειρήσεων στις δραστηριότητες του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης, μας δίνει καθημερινά την δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε στην κοινωνία όπου ζούμε, πρωτότυπες ιδέες με πρωταγωνιστές τα ίδια τα άτομα με αναπηρία.