Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 2:32:32 μμ
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 08:32

Πολιτικός σεισμός. Αλλάζουν τα πάντα

Σκεφτείτε το. Αν από το ν. Κιλκίς εκλέγονται απευθείας δυο βουλευτές σε ισάριθμες μονοεδρικές εκλογικές περιφέρεις στις οποίες θα χωριστεί το Κιλκίς, ποιοι θα ανταγωνίζονται στο Κιλκίς και στην Παιονία (με το Πολύκαστρο) για τη μια έδρα
Κιλτίδης, Τσιτουρίδης, Γεωργαντάς, Φλωρίδης, Παραστατίδης θα διεκδικήσουν την μονοεδρική του Κιλκίς ή κάποιοι θα «μετακομίσουν» ως υποψήφιοι στη μονοεδρική της Παιονίας; Επέκεινα: η μονοεδρική της  Παιονίας - Πολυκάστρου δεν είναι αναμενόμενο να «γεννήσει» αυτοτελές πολιτικό προσωπικό;;


Κι όλα αυτά δεν αρκούντως ενδιαφέροντα, σκεφτείτε και το άλλο: Αν καταργηθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, κατά δήλωσή του ο νυν νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «μετατοπιστεί» στο ενιαίο δήμο Κιλκίς.
Συνυπολογίστε και τις ανακατατάξεις που θα σημειωθούν στην Παιονία - Πολύκαστρο και θα συμφωνήσετε ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση προκάλεσαν πολιτικό σεισμό με αποδέκτες το πολιτικό προσωπικό της περιφέρειας.

Μονοεδρικές
Είπε ο Υπουργός Εσωτερικών για την καθιέρωση νέου εκλογικού συστήματος: « Προχωρούμε άμεσα σε ένα νέο εκλογικό νόμο, επιδιώκοντας πρώτον την ενίσχυση της αυτονομίας της πολιτικής, δεύτερον την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των βουλευτών και την αναβάθμισή τους με το δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών, αλλά και των προσωπικών ανταγωνισμών. Πυρήνας της πρότασης είναι η εισαγωγή ενός εκλογικού συστήματος, που συνδυάζει μονοεδρικές και πολυεδρικές ευρείες Περιφέρειες. Αυτό όπως όλοι ήδη γνωρίζετε, είναι στην πραγματικότητα μια προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα, του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου. Χωρίς ασφαλώς τα στοιχεία εκείνα του γερμανικού εκλογικού συστήματος, που δεν προσιδιάζουν στο δικό μας συνταγματικό πλαίσιο, στη δική μας πολιτειακή και πολιτική λογική.»

Τι σημαίνει:
Γερμανικό σύστημα σημαίνει ότι η εκλογή των βουλευτών γίνεται σε δυο επίπεδα:. Με την εκλογή ενός αριθμού, του μεγαλύτερου από το σύνολο των 300 εδρών, μέσω μονοεδρικών εδρών όπως χωρίζεται η χώρα και του υπολοίπου αριθμού από λίστα σε επίπεδο περιφέρειας. Παρότι είναι πρόωρο το πιθανότερο σενάριο θέλει το ν. Κιλκίς να χωρίζεται σε δυο μονοεδρικές με την τρίτη έδρα να μεταφέρεται στην περιφέρεια.
Σε ένα παρόμοιο ενδεχόμενο καθίσταται σαφές ότι στις προσεχείς εκλογές θα ανταγωνίζονται πλέον σε επίπεδο μονοεδρικών τα πρόσωπα κι όχι τα κόμματα. Επίσης θα πρέπει λογικά να αναμένεται η μονοεδρική της περιοχής Πολυκάστρου - Παιονίας να «γεννήσει» το δικό της πολιτικό προσωπικό, ακόμα κι αν σε πρώτη φάση «εξυπηρετηθεί» από τη μετακόμιση κάποιων πολιτικών μας στη δική της μονοεδρική.
«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει επακριβώς το γερμανικό μοντέλο. Εκτιμώ πάντως ότι οι μεγάλες περιφέρειες πρέπει οπωσδήποτε να σπάσουν σε μονοεδρικές.. Στο Κιλκίς πάντως αν εφαρμοστεί το μοντέλο με τις κατά πάσα πιθανότητα δυο μονοεδρικές, τότε θα αλλάξουν σχεδόν τα πάντα. Θα ανατραπούν όλα όσα γνωρίζουμε για τους πολιτικούς και κομματικούς συσχετισμούς» τονίζει σε δήλωσή του ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπα
«Είναι μέτρα που κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση. Βεβαίως αναμένουμε τις διευκρινίσεις με την ακριβή πρόταση ως το βαθμό υιοθέτησης του γερμανικού συστήματος και του εύρους που θα έχει η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών» αξιολογεί τις δηλώσεις Ραγκούση ως προς την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ο Δήμαρχος Χέρσου Χρίστος Ανθρακίδης.

Λιγότεροι δήμοι με
τον Καποδίστρια 2
«Στη βράση κολλάει το σίδερο»  ισχυρίζεται ο λαός.
O κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε την άμεση, από τις εκλογές του 2010, εφαρμογή του Καποδίστρια 2. Δεν προσδιόρισε παρά μόνο τις γενικές αρχές. Ιδού πώς: «Με το δεύτερο βήμα θα προχωρήσουμε σε διεξοδική διαβούλευση με όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, που βεβαίως θα κορυφωθεί με τη διαβούλευση και πάλι ανάμεσα στα Κόμματα και μέσα στο Κοινοβούλιο.
Στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζουμε ο Α' βαθμός Αυτοδιοίκησης αποτελείται από ισχυρούς Δήμους, άρα λιγότερους Δήμους στο σύνολο της χώρας, βεβαίως και στην Αττική».
Ωστόσο ο Υπουργός Εσωτερικών υπαινίχθηκε ότι υπάρχει επί του θέματος προεργασία στην ΚΕΔΚΕ. Κι αν εννοεί την μελέτη του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) τότε ίσως δημιουργηθούν προβλήματα καθώς το ΙΤΑ πρότεινε τρεις δήμους στο Ν. Κιλκίς τεμαχίζοντας το νομό σε τρία ίσα γεωγραφικά τμήματα και ουδέν πλέον.
Είναι η πρόταση που προκάλεσε ...ιλαρότητα στο Κιλκίς καθώς προβλέπει τους παρακάτω τρεις δήμους:
- Δήμος Κιλκίς, μαζί με δήμους Γαλλικού και Πικρολίμνης.
- Δήμος Λεκανοπεδίου (Μουριών, Δοϊράνης) μαζί με δήμο Χέρσου και Κρουσίων.
- Δήμο Πολυκάστου και Παονίας.
«Πρόκειται περι μελέτης του ΙΤΑ και μάλιστα όχι ιδιαίτερα πετυχημένης. Η  εν λόγω κατανομή δεν συζητήθηκε καν στην ΚΕΔΚΕ και είναι βέβαιο ότι κάθε λύση πρέπει να προϋποθέτει ευρύ διάλογο με την ΚΕΔΚΕ» επισημαίνει ο Δήμαρχος Χέρσου Χρ. Ανθρακίδης.
Αλλά ανεξάρτητα από τη χωροταξία του Καποδίστρια 2, είναι βέβαιο ότι ο νομός θα χωριστεί σε λιγότερους από τους μισούς δήμους που λειτουργούν τώρα, ενδεχομένως σε δυο ή τρεις δήμους.  Στην  περίπτωση αυτή θα ακυρωθούν τα όποια σενάρια και οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί των πρωταγωνιστών καθώς στα νέα, μεγαλύτερα μεγέθη,  το πολιτικό στοιχείο θα είναι ισχυρότερο από τις προσωπικές  στρατηγικές, όπως αυτές υπερισχύουν στις μικρές κοινωνίες των νυν δήμων.

Καταργείται η Νομαρχία
Καταπέλτης υπήρξε ο Ραγούσης ως προς το μέλλον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Απλά δεν υπάρχει μέλλον. Ιδού πως περιέγραψε τον κυβερνητικό σχεδιασμό: “ Τώρα, όσον αφορά το Β' βαθμό Αυτοδιοίκησης, αυτός πλέον θα αποτελείται από τις αιρετές Περιφέρειες, η αιρετή δε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα έχει επικεφαλής αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι Νομαρχίες θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της οικίας Περιφέρειας. Είναι αυτονόητο ότι θα εξασφαλιστεί η αναλογική εκπροσώπηση των νομών στη σύνθεση του
Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε με επίγνωση του τιτάνιου έργου που απαιτείται, με μόνο γνώμονα το συμφέρον της χώρας το εθνικό συμφέρον και τίποτε άλλο, προχωρούμε όπως είπε ο Πρωθυπουργός, άμεσα στη θέσπιση της νέας αρχιτεκτονικής μέσα στο 2010 και την εφαρμογή της στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι επίσης, καταργείται στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές όπως έχουμε δεσμευθεί και το ισχύον εκλογικό σύστημα με την προϋπόθεση του 42%. “

Στο δήμο Κιλκίς
ο Μπαλάσκας
Καταργούνται λοιπόν ουσιαστικά οι νομαρχίες και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπαλάσκας στρέφεται πλέον στον Δήμο Κιλκίς. Εξάλλου και πριν την κυβερνητική μεταβολή όταν επί Ν.Δ. σσυζητήθηκε το μέλλον της Ν.Α. είχε δημόσια ανακοινώσει ότι στη Νομαρχαία δεν μπορεί να παραμείνει άνευ αρμοδιοτήτων, απλά  για να εγκρίνει απλώς άδειες υπαλλήλων. Εφόσον λοιπόν οι ουσιαστικές αρμοδιότητες μετακομίσουν σε δήμους και περιφέρεια θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μπαλάσκας θα στρέψει το ενδιαφέρον του στο Δήμο Κιλκίς.
Εξάλλου, δεδομένου του ενδιαφέροντος του για την κεντρική πολιτική σκηνή, από την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ευκολότερη κι άνευ ουδενός περιορισμού η «μετακόμιση» στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο, οψόποτε κρίνει ότι επέστη ο καιρός.
Τι δηλοί ο μύθος;  Εφότου υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξεγγελίες θα σημειωθεί ένα μικρός πολιτικός σεισμός (και) στο ν. Κιλκίς. Σε επίπεδο θεσμών και πολιτικού προσωπικού του νομού. Καθώς είναι και σε επίπεδο εκλογικής συμπεριφοράς.
Και πάντα ταύτα θα καθίστανται ενεργέστερα όσο η κυβέρνηση θα καθιστά πλέον ευδιάκριτους τους σχεδιασμούς της.