Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, 8:52:19 μμ
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2007 11:09

Πορεία μαθητών στο Πολύκαστρο

 Στους κεντρικούς δρόμους του Πολυκάστρου πραγματοποίησαν πορεία το πρωί της περασμένης Παρασκευής μαθητές του Λυκείου Πολυκάστρου, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες μάθησης, ένα πιο σίγουρο μέλλον.
Οι μαθητές ξεκίνησαν με κατάληψη του σχολείου και στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία στον κεντρικό δρόμο του Πολυκάστρου και μέχρι τη διασταύρωση με τους φωτεινούς σηματοδότες για Αξιούπολη και Κιλκίς.
Οι μαθητές με συνθήματα και πανό έμειναν στη διασταύρωση για 20 λεπτά περίπου, προβάλλοντας και τα αιτήματά τους, μέσω του μέλους του 15μελούς συμβουλίου Θανάση Σγουρού.
 
Τα αιτήματα
Στην ανακοίνωσή τους οι μαθητές αναφέρουν:
«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας! Η κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα μας είναι τραγική. Η «δωρεάν» παιδεία δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών στις κρίσιμες για το μέλλον τους τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Μόνη λύση… το φροντιστήριο, η ύπαρξη του οποίου δίνει την ευκαιρία σε ορισμένους καθηγητές να επαναπαύονται και να θεωρούν δεδομένη την ύλη που ίδιοι θα έπρεπε να έχουν διδάξει.
Απαιτούμε:
Δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο σχολείο, κοινό για όλους τους μαθητές μέχρι τα 18.
Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος με το οποίο η παιδεία είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Να αναθεωρηθεί το άρθρο 102 του Συντάγματος με το οποίο οι Δήμοι μπορούν να έχουν αρμοδιότητες στα ζητήματα της παιδείας.
Δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το Λύκειο για όσα επαγγέλματα δεν χρειάζονται πανεπιστημιακή μόρφωση. Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή.
Σχολείο που θα διαμορφώνει προσωπικότητες, σχολείο με ύλη και προγράμματα που θα προκαλούν τη συζήτηση στην τάξη, που θα μας αφήνει ελεύθερο χρόνο.
Να μη χωρίζουμε τα σχολεία σε καλά και κακά. Οι λίγοι σε σχολεία-ελίτ θα μορφώνονται για να κυβερνήσουν τον κόσμο και οι κάποιοι σε κακοσυντηρημένα σχολεία με χαζοχαρούμενα προγράμματα αμάθειας δε θα βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας.
Να μη κτυπάει το κουδούνι από τις 8παρα. Σε όλα τα Λύκεια κτυπάει 8.10 …μένουμε μακριά μακριά, αργούμε και δεν μας βάζετε μέσα.

Λέμε όχι:
Στο νόμο για τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ
Στο νόμο που κάνει τα πανεπιστήμια να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις.
Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Στο φάκελο του μαθητή. Δεν φακελώνεται η ζωή και η προσωπικότητα μας.
Για να μας λένε τι μπορούμε και τι δε μπορούμε να κάνουμε, για να μας λένε ότι εμείς φταίμε που δεν μπορούμε να μορφωθούμε, να σπουδάσουμε, να βρούμε δουλειά.
Στο σχολείο μας είμαστε μαθητές, όχι πελάτες σε εμπόριο γνώσης.
Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.
Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματα μας!!!! Δεν τα χαρίζουμε!!!! Δεν τους χρωστάμε-μας χρωστάνε!!!!
Το συμπέρασμα: Εμείς θα τρέχουμε πολύ και άσκοπα και οι γονείς μας θα πληρώνουν περισσότερα!!!!

Σε κατάληψη…
Προβαίνουμε λοιπόν σε κατάληψη του σχολείου μας με αίτημα να βρεθεί χρόνος και χώρος. Για να συζητήσουμε για εμάς και τον κόσμο, για το τι θέλουμε και τι όχι. Για να δημιουργήσουμε έστω και για λίγο μια παρένθεση όπου θα μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα.
Το σημερινό σχολείο και το πανεπιστήμιο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της σπουδάζουσας νεολαίας. Χρειάζονται ριζικές ανατροπές και μεγάλες αλλαγές, προς την κατεύθυνση μιας άλλης παιδείας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Μιας παιδείας πραγματικά δημόσιας και δωρεάν για όλα τα παιδιά του λαού, χωρίς τους «εμπόρους» της γνώσης και θα διαμορφώνει μια νέα γενιά με ουσιαστική μόρφωση, αλλά και ελεύθερο και προοδευτικό χαρακτήρα, ικανή και έτοιμη να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια και τον λαό».