Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 4:36:28 μμ
Τετάρτη, 28 Μαϊος 2008 13:29

Πρακτική άσκηση στην Κύπρο τμήματος της ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ

Τον περασμένο μήνα, επισκέφθηκαν την Κύπρο 25 άνεργοι απόφοιτοι Λυκείου, για τις ανάγκες του προγράμματος «Τυποποίηση – Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, και υπεύθυνος φορέας για την υλοποίησή του ήταν η  Επιμορφωτική Κιλκίς.
Υπεύθυνος φορέας υποδοχής στην Κύπρο ήταν η Παγκύπρια Συνεργατική Συνομοσπονδία, με αρμόδια  για την οργάνωση  και τον συντονισμό της πρακτικής άσκησης την κα Μαρία Χατζηστεφάνου.

Η εκπαιδευτική ομάδα επισκέφθηκε τα γραφεία της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας όπου ενημερώθηκε για τον ρόλο και τις λειτουργίες που διεκπεραιώνει. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε καλλιέργειες της περιοχής Αστρομερίτη και στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Σ.Ε.Β.Ε.ΓΕ.Π. Λτδ, όπου ενημερώθηκε για τον τρόπο επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας των Κυπριακών χυμών. Η πρακτική άσκηση συνεχίστηκε στα γραφεία και στα διαλογητήρια των Σ.Ε.ΔΙ.ΓΕ.Π. Λύσης και Παραλιμνίου, με θέμα τις δραστηριότητες και τις μεθόδους διάθεσης, που εφαρμόζουν οι Εταιρείες για τα οπωροκηπευτικά.
Την επόμενη ημέρα ακολούθησαν επισκέψεις στο συσκευαστήριο του Σ.Ο.Δ.Α.Π. (Λεμεσός) και στο οινοποιείο «Καμανταρένα» (Στρουμπί), όπου παρακολούθησαν τους σύγχρονους αλλά και παραδοσιακούς τρόπους οινοποίησης των φημισμένων κυπριακών κρασιών, καθώς και στις αρδευόμενες δυναμικές καλλιέργειες των Μανδριών Πάφου.
Τέλος, η πρακτική άσκηση ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στον συνεταιρισμό οπωρικών Μουτουλλά, στο παραδοσιακό οινοποιείο της Ιεράς Μονής Κύκκου και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Αγλαντζιάς του Συνεργατικού Οργανισμού Παραγωγής Ζωοτροφών.