Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 2:34:10 μμ
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008 12:13

Πρεμιέρα σήμερα για θερινές εκπτώσεις

Συμβουλές Εμπορικού
Συλλόγου Κιλκίς
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς συμβουλεύει τα μέλη τα ώστε να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή τα εξής:
1. Τριάντα (30) ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων (15/6/2008), απαγορεύεται στους υπεύθυνους των εμπορικών καταστημάτων να ανακοινώνουν, προς το κοινό, εκπτώσεις ή προσφορές με οποιονδήποτε τρόπο, ιδιαίτερα με διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.
Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, η διενέργεια προωθητικών ενεργειών πωλήσεων, η οποία δεν εκδηλώνεται καθόλο το έτος ως συνεχής πρακτική της επιχείρησης αλλά μόνο κατά την 30ήμερη περίοδο απαγόρευσης των προσφορών ισοδυναμεί με απαγορευμένες προσφορές και τιμωρείται. Έτσι, φαινόμενα προσφορών ή όψιμων πρακτικών προώθησης πωλήσεων κατά την περίοδο αυτή (15/6/2008 έως 14/7/2008) που προηγείται των τακτικών εκπτώσεων, πρέπει να καταγγέλονται στις τοπικές Διευθύνσεις Εμπορίου και να τιμωρούνται.
Σήμερα, Τρίτη 15 Ιουλίου, αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα λήξουν το Σάββατο 30 Αυγούστου 2008. Πολλά καταστήματα προχώρησαν σε προσφορές ή μειώσεις τιμών, μετά και από προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας.
Οι έμποροι ωστόσο προχώρησαν σε παρακρατήσεις εμπορευμάτων για τους πελάτες εν όψει εκπτώσεων αλλά και μειώσεις τιμών που φτάνουν ακόμα και το 50%, ακόμα και 20 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων.
Αν και οι θερινές εκπτώσεις αρχίζουν τυπικά την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιουλίου, οι περισσότεροι επιχειρηματίες ξεκίνησαν πολλές μέρες πριν μπαράζ προσφορών σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις απώλειες που είχαν από μια ιδιαίτερα κακή χρόνια κατά την οποία ορισμένες επιχειρήσεις είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται έως και 30%.
Ο εμπορικός κόσμος ελπίζει σε αύξηση της αγοραστικής κίνησης κατά την περίοδο των εκπτώσεων.
Η εκπτώσεις λήγουν το Σάββατο 30 Αυγούστου.


2. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.
3. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).
4. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.