Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 4:46:10 πμ
Τρίτη, 05 Μαϊος 2009 14:07

Πρωτομαγιά με ΠΑΜΕ

Εικόνα απογοήτευσης και θλίψης είχαμε γι’ άλλη μια χρονιά στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς, με μόλις 12 άτομα να παραβρίσκονται στην εκδήλωση εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ενώ η αντίστοιχη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, της συνδικαλιστικής οργάνωσης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, να παρουσιάζει μεγάλη συμμετοχή και δυναμισμό.
Στο Εργατικό Κέντρο, ο πρόεδρός του, Γιώργος Ιωαννίδης, κατέθεσε μόνος του στεφάνι στην επιτύμβια πλάκα μπροστά στο Ε.Ε.Κ. και αποχώρησε για την Αξιούπολη. Λίγο αργότερα στεφάνι κατέθεσε και ο πρόεδρος του τμήματος Κιλκίς της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Αξιμιώτης, έχοντας μαζί του μόλις 11 εργαζόμενους, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίοι και αποχώρησαν αμέσως μετά.
Είναι προφανές πως αυτή η εικόνα προσβάλει το εργατικό κίνημα του νομού. Ε.Κ.Κ και ΑΔΕΔΥ  θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους με την εκδήλωση εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Το σίγουρο είναι πως με τέτοια εικόνα και συμμετοχή, είναι προτιμότερο να σταματήσει ο εορτασμός στο Εργατικό Κέντρο.
Αντίθετα, στην πλατεία Ειρήνης, όπου το ΠΑΜΕ οργάνωσε το δικό του ξεχωριστό εορτασμό, περίπου εκατό άτομα, με σημαίες, πανό και συνθήματα, άκουσαν την κεντρική ομιλία από το στέλεχος της Αριστεράς, Θεόδωρο Αθανασιάδη. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία μέσω της 21ης Ιουνίου, που κατέληξε μπροστά στο Δημαρχείο Κιλκίς, όπου η Ν.Ε. Κιλκίς του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο της Εθνικής Αντίστασης.

Ομιλία
«Σήμερα, τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Αθανασιάδης,  σε όλο τον κόσμο η εργατική τάξη έχει την τιμητική της. Γιορτάζει  την Πρωτομαγιά των αγώνων και των θυσιών. Πρωτομαγιά της ταξικής πάλης και της παγκόσμιας εργατικής αλληλεγγύης. Σήμερα πορευόμαστε στα βήματα των πρωτοπόρων του Σικάγου…
Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, ο καπιταλισμός και τα μονοπώλια δείχνουν τα δόντια τους. Το μεγάλο κεφάλαιο μπροστά στα κέρδη τσαλαπατά ζωές και δικαιώματα, τραβά όλη την κοινωνία στο μαύρο Μεσαίωνα της πιο σκληρής εκμετάλλευσης. Στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης δεν πισωγυρίζουμε, δε σκύβουμε το κεφάλι. Τραβάμε μπροστά, στο δοκιμασμένο δρόμο της ταξικής πάλης. Σηκώνουμε τείχος στις απολύσεις και στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Απαιτούμε την προστασία των ανέργων, παλεύουμε για μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, διεκδικούμε σταθερή δουλειά, υπερασπιζόμαστε τα ταξικά μας αδέλφια τους μετανάστες.
Γι' αυτό σήμερα απεργούμε με το ΠΑΜΕ. Γι' αυτό επιλέγουμε συνειδητά να συνταχθούμε με τα ταξικά συνδικάτα. Να μπούμε στο σίγουρο, δοκιμασμένο στις ταξικές μάχες μετερίζι. Απορρίπτουμε τις θεωρίες της ταξικής συνεργασίας και της υποταγής. Καταδικάζουμε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Γυρίζουμε τις πλάτες στους αποστάτες των ταξικών μας συμφερόντων. Χτίζουμε την εργατική ενότητα, αγκαλιάζουμε όλους τους εργαζόμενους, οργανώνουμε την καθημερινή πάλη…
Οι εργαζόμενοι παράγουν όλο και περισσότερα, όλο και περισσότερο πλούτο και η ζωή τους χειροτερεύει, απολαμβάνουν όλο και λιγότερα. Τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο έχουν τόσο πολύ γιγαντωθεί που μπροστά στο κέρδος τσαλαπατούν ζωές, ισοπεδώνουν δικαιώματα. Παράγουν όχι με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά με μοναδικό κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, κάνοντας ακόμη πιο μεγάλη και πιο βάναυση την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Παράγουν περισσεύματα κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών που δεν μπορούν να ξοδευτούν, γιατί οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο φτωχοί. Αυτή είναι η αιτία της κρίσης που εναγωνίως προσπαθούν να κρύψουν όλοι οι οικονομικοί υποστηρικτές του καπιταλισμού, που παρουσιάζουν την κρίση ως αποτέλεσμα κακής διαχείρισης και κερδοσκοπικών παιχνιδιών, για να κρύψουν τις ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων που σχεδιάζουν και υλοποιούν αντεργατικές επιλογές και στην Ελλάδα και στην ΕΕ.
Αυτήν την αλήθεια κρύβει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Κιλκίς,  συνολικά ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, που στήριξαν πλουσιοπάροχα αυτές τις πολιτικές και τις ανατροπές σε όλα τα βασικά δικαιώματα της εργατικής τάξης. Είναι παραλογισμός και πολιτική απάτη να υποστηρίζει κάποιος ότι μπορεί και το κεφάλαιο, η μεγαλοεργοδοσία, οι τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοκατασκευαστές, τα καρτέλ να παραμένουν στο απυρόβλητο και οι εργαζόμενοι να προσδοκούν καλύτερες μέρες. Απορρίπτουμε αυτήν τη θεωρία της ταξικής συνεργασίας και υποταγής.
Στην πάλη ενάντια στις απολύσεις, για την προστασία των ανέργων, για επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, για 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, για καλύτερους όρους δουλειάς, αμοιβής, για βελτίωση της ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας, απαιτούνται σκληροί αγώνες, συγκρούσεις και ανατροπές των αντιλαϊκών πολιτικών, οργανωμένη δύναμη που είναι το δίδαγμα της Πρωτομαγιάς…
Ο συνδικαλιστικός αγώνας όμως δεν αρκεί για να ανακοπεί η επιθετικότητα του κεφαλαίου, πολύ περισσότερο δεν αρκεί για να αλλάξει η εκμεταλλευτική φύση του καπιταλισμού. Η εργατική τάξη πρέπει να δημιουργήσει το δικό της κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, τη δική της κοινωνικοπολιτική συμμαχία με τα άλλα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα.
Σηκώνουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα. Δείχνουμε καθαρά τον αντίπαλο. Το κεφάλαιο, τους μεγαλοεργοδότες, τους τραπεζίτες, τα καρτέλ, τους εφοπλιστές, τους μεγαλεμπόρους. Αυτοί «στίβουν» τον εργάτη, αυτοί κερδίζουν από τον κόπο του. Αυτοί είναι το εμπόδιο, για να έρθουν καλύτερες μέρες για την εργατική λαϊκή οικογένεια. Αυτούς υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτών τα συμφέροντα προστατεύει και εκφράζει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου…»